Hlavní obsah

CSAPLÁRŮV GLOSÁŘ: Propojení Slavie a Budějovic? Kolosální střet zájmů, banánová republika je proti tomu hadr!

Renomé českého fotbalu dostává kvůli korupční kauze okolo bývalého místopředsedy FAČR Romana Berbra další tvrdou ránu. Zatím jediným potrestaným v ní je pražský klub Vyšehrad, který etická komise FAČR poslala ze třetí ligy do pražského přeboru. Nejen k tomu se ve svém novém glosáři pro Sport.cz vyjadřuje trenér Josef Csaplár.

Propojení Slavie a Budějovic? Kolosální střet zájmů, říká Josef Csaplár

Článek

„V souvislosti s kauzou se všude skloňuje jméno Roman Berbr. Nejsem jeho obhájce, neschvaluju, co dělal. Ale on není problém číslo jedna českého fotbalu. Ani rozhodčí. Není to o síle Romana Berbra, o jeho genialitě. Ale o naší slabosti. Jak jsem napsal v minulém glosáři, Roman Berbr byl produkt. Nemá fabriku, nevlastní klub. Byl lobbista, který byl stvořený někým k něčemu. Akorát, že své tvůrce přerostl o parník.

V odposleších se objevuje několik klubů. Jestli jsem překvapený? Mě spíš zatím překvapuje, že jich je tak málo. A jak málo významných. Nemám důvod nevěřit Dagmar Damkové, manželce Romana Berbra, která tvrdí, že u nich doma se dveře netrhly a celý den vyzváněl telefon. Romana Berbra potřeboval každý. Každý od něj něco chtěl. Proto znovu opakuji, že očista českého fotbalu začíná od každé osoby, která fotbal platí, která mu velí, které patří.

Když loni v říjnu Roman Berbr skončil, všichni propadali euforii. Já jsem říkal, že pokud si někdo myslí, že všechno bude najednou fantastický, tak nebude. A také to fantastický není. Tohle vám říká insider. Proto jsem v minulém glosáři nadhodil, jestli už nestal čas, říkat si konečně pravdu, jak to s českým fotbalem doopravdy je. A zkusit trochu naslouchat insiderům. Lidem, kteří něco tvrdili a předpověděli, a ono se to ukázalo jako fakt, realita.

Takže - jestli někdo považuje budoucí propojení Slavie a Českých Budějovic za úžasné, tak musím konstatovat, že jde o spojení, které nemá obdoby ani v banánových republikách. Majitel Dynama pan Vladimír Koubek se nadchl pro fotbal. Věnuje mu spoustu času a finančních prostředků. Klobouk dolů před ním, co tomu všemu dává. Ale řekl mu někdo, že ten projekt je paskvil? A jak dopadly kluby v minulosti, které byly součástí podobného projektu? Pokud ne, ať mi zavolá. Rád mu sdělím, jak projekty skončily.

Jak bude reagovat, až se ho začnou sponzoři ptát, proč mají dávat peníze na céčko Slavie? Copak Budějovice nejsou schopny vyprodukovat, jako v minulosti, skvělé hráče? Neměli by v Dynamu hrát nejlepší fotbalisté z Písku, Strakonic, z Milevska, Prachatic? A angažovat k nim jednoho Van Burena, jako teď v létě?

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Sešívaní slaví úvodní Schranzův gól v Ostravě.

A můžu se ptát dál. Copak je obhajitelné, že trenér Slavie má stejného agenta jako řada hráčů ve Slavii a jako kouč Českých Budějovic? Tohle majitel-hospodář musí vyřešit během minuty. Jde přece o tak kolosální střet zájmů, že banánová republika je proti tomu hadr. A teď chce tohle někdo spojit? Právě to je nekompetentní rozhodnutí, které často v souvislosti s českým fotbalem zmiňuji. Zaprvé je nekompetentní lidsky. Bezohledné, sobecké. Fotbalu a Českým Budějovicím projekt pomůže možná až na sedmém místě.

Zadruhé se jedná o nekompetentnost odbornou. Sdělil někdo panu Koubkovi, že bude mít v kabině rázem čtyři skupiny hráčů? Kdy jedna bude nenávidět druhou, protože budou hrát podle toho, jakého kdo má agenta? A tak dále a tak dále. A jak asi bude vypadat vzájemné utkání Slavie s Budějovicemi? Mně žádné argumenty nesnášejte, nic mi nevysvětlujte. Snášejte je sponzorům, fotbalové veřejnosti. Vysvětlujte jí, že Slavie nebude mít před startem ligy jistých šest bodů.

Nebo další fotbalová témata, ve kterých si neustále něco nalháváme, namísto abychom věřili tvrdým faktům a číslům? O těch příště..."

Josef Csaplár

Josef Csaplár je český fotbalový kouč. Kromě trenérské kariéry působí ve fotbale i jako televizní komentátor a expert. Mezi fanoušky a médii zpopularizoval pojmy jako „Csaplárova past". Jeho největším trenérským úspěchem je zisk mistrovského titulu se Slovanem Liberec, kde působil spolu se zkušeným Ladislavem Škorpilem. Během trenérské kariéry vedl i Slavii, polský Plock, Žižkov, Příbram či třeba Al Ittihad v Emirátech. Pracoval i u reprezentace do 17 let, jeho zatím poslední ligovou štací bylo působení ve Zlíně.

Reklama

Související témata: