Hlavní obsah

Vyšehrad se odvolává: Neregulérní byl celý fotbal od první ligy až po divizi

Dalo se to očekávat. Po první sérii trestů v rámci kauzy Berbr-Rogoz přichází předpokládaná reakce. Sportovní ředitel fotbalistů Vyšehradu Pavel Vandas označil verdikt etické komise o vyloučení klubu z ČFL za ukvapený. Pražané chystají odvolání. Klub podle dnešního ´rozsudku´ může od příští sezony startovat nejvýš v pražském přeboru.

Foto: fkdukla.cz

Pavel Vandas na archivním snímku.

Článek

Argumenty Vyšehradu? Vandas označil na webu iSport.cz verdikt etické komise za ukvapený. "Pan Rogoz nebyl statutárním zástupcem společnosti," vyjádřil se Vandas.

"My jako společnost jsme primárně potrestaní za to, že jsme zaměstnali člověka, o kterém společnost nevěděla, co udělá. A ještě dodám, že z policejního spisu se zdá, že neregulérní byl celý fotbal od první ligy až po divizi. A to asi pan Rogoz nezavinil," dodal.

Tresty dostaly i některé další postavy z kauzy. Rozhodčím Zdeňku Kovalovi, Jiřímu Musilovi a Miloši Vitnerovi komise zakázala osm let působit ve fotbale a zároveň jim uložila pokutu 25 tisíc korun. Miroslav Svoboda nesmí 18 měsíců zastávat funkci delegáta.

O prvních verdiktech v kauze kolem Berbra informovala FAČR v tiskové zprávě. Všichni potrestaní se mohou odvolat k odvolací komisi. Etická komise se zatím nijak nevyjádřila k nedávno zveřejněným policejních odposlechům, v nichž figurují i funkcionáři z elitních klubů, třeba mistrovská Slavia a její někdejší sportovní ředitel Jan Nezmar.

V aféře, která odstartovala vloni říjnu, bylo obviněno 20 lidí. Více než polovina z nich včetně Berbra a někdejšího sportovního ředitele tehdy druholigového Vyšehradu Romana Rogoze už ale z FAČR vystoupila a etická komise s nimi nemůže vést řízení.

Vyšehrad se s vědomím Rogoze, který v minulosti dělal funkcionáře i v prvoligové Příbrami a Českých Budějovicích, podle etické komise dopustil několika disciplinárních prohřešků v podobě úplatkářství a narušení regulérnosti soutěže.

Kriminalisté tvrdí, že ovlivňování výsledků zápasů druhé a třetí ligy řídila organizovaná zločinecká skupina. Podle médií šlo hlavně o utkání Vyšehradu, který v sezoně 2018/19 postoupil z ČFL do druhé ligy. Zápasy měly být ovlivňovány i za účelem sázek. Etická komise FAČR může rozhodovat bez ohledu na probíhající trestní řízení.

Reklama