Hlavní obsah

Čvančara má stop na dva zápasy, Slavia zaplatí za fanoušky statisíce

Aktualizováno

Sparta se bude muset v nadcházejících dvou ligových kolech obejít bez útočníka Tomáše Čvančary. Letenský forvard na čtvrtečním zasedání Disciplinární komise LFA vyfasoval za faul a červenou kartu v sobotním utkání proti Hradci Králové dvouzápasovou stopku a přijde tak o duely s Brnem a Pardubicemi. Stejný trest dostal i královéhradecký Vojtěch Smrž.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Kvůli dýmu z pyrotechniky fanoušků Plzně byl zápas se Slavií na několik minut přerušen.

Článek

Komise rovněž nenechala bez povšimnutí řádění fanoušků v ochozech. A nejvyšší částkou ocenila chování chuligánů ve šlágru 9. kola mezi Plzní a Slavií - sešívaní musí za své příznivce zaplatit 250 000 korun a Viktoria si musí připravit 110 000.

Plzeňští po zápase vyčíslili škodu, kterou způsobili slávističtí příznivci, na více než 200 tisíc korun. Západočeský klub doložil poničení stadionu fotografiemi. Fanoušci Pražanů si stěžovali, že jim pořadatelé před duelem před vstupem do sektoru v deštivém počasí prohledávali i obuv. Viktoria vysvětlila přísnější prohlídky tím, že utkání bylo vyhodnoceno jako vysoce rizikové.

Ani podrobné kontroly však nezamezily výtržnostem. Slávističtí příznivci mimo jiné vytrhávali sedačky, způsobili pyrotechnikou přerušení duelu, založili požár v sektoru a mezi domácí diváky dokonce podle klubu vhazovali i kelímky s močí. Fanoušci Viktorie se zase dopustili nevhodných pokřiků a použili pyrotechniku, čímž téměř na tři minuty přerušili zápas.

„Disciplinární komise přihlédla ke dvěma dlouhým přerušení utkání, ke kterým došlo z důvodů použití pyrotechniky fanoušky obou klubů. Dohromady bylo použito na stadionu více než šedesát kusů pyrotechniky. Ze strany fanoušků Slavie došlo navíc k nebezpečnému vhození pyrotechniky mezi diváky, poškození zařízení stadionu a k napadení hasičů zasahujících proti požáru, který byl fanoušky hostů založen," poznamenal k verdiktu předseda disciplinárky Richard Baček.

Pokuta čtvrt milionu korun je jasně nejvyšším trestem od disciplinárky v této ligové sezoně. V minulém ročníku po vzájemném utkání s Plzní v Edenu musela Slavia za několik incidentů zaplatit dokonce 300 tisíc korun.

V hledáčku komise byly rovněž fanouškovské incidenty z utkání 9. kola mezi Spartou a Baníkem. Pražané za porušení povinností pořadatele zaplatí pokutu 135 000 korun. „Komise zohlednila pronesení a použití masivního množství pyrotechniky v počtu téměř sta kusů, a především její vhazování na hrací plochu. Přestože k tomu došlo po skončení utkání, tak se jedná o závažný disciplinární přečin. Dále došlo k napadení obsluhy stánku s občerstvením s tím, že dotyčný fanoušek byl domácím klubem ztotožněn," doplnil Baček. Ostravský celek za nesportovní chování svých fanoušků zaplatí 25 tisíc.

Reklama