Hlavní obsah

Čvančara si minule proti Vrbovi zařádil. Sparta teď pořádá konkurs na jeho nástupce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vrba proti Spartě, prestižní duel se v sobotu odpoledne na zlínské Letné znovu vrací. Obhájci titulu Ševce na jejich hřišti koncem února porazili 3:2 především díky dvěma gólům Tomáše Čvančary. Nabízí se tedy další srovnání, jak si ligoví šampioni v nové sezoně poradí bez útočníka, který vyrazil za velkou fotbalovou výzvou do Mönchengladbachu. „Bude to těžké, ale každý je nahraditelný,“ věří sparťanská legenda Martin Frýdek starší.

Birmančevič v základu Sparty nadchl experty, příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

 
Článek

Nasázel v mistrovské sezoně 12 ligových gólů. A kdyby v závěru jara kvůli zranění nepřišel o pět kol, měl by jich Tomáš Čvančara nejspíš ještě víc.

„Čvančara je typ takového s prominutím hajzlíka nepříjemného pro každého soupeře. Co vím, tak mu hrozí nejen fotbalově, ale na hřišti také slovně - hecuje ho, provokuje. Někdy s ním je problém i v kabině, ale jeho góly chybět budou," říká Martin Frýdek starší.

Nahradit kanonýra je pro Spartu jeden z hlavních úkolů pro nový ročník. Jan Kuchta a Lukáš Haraslín z původního obávaného útočného trojzubce zůstávají. Osvědčený je také Martin Minčev v roli prvního náhradníka.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Veljko Birmančevič ze Sparty Praha během utkání s SK Sigma Olomouc.

Novými alternativami jsou Veljko Birmančevič z Toulouse, Victor Olatunji z Liberce a Václav Sejk, navrátilec z Jablonce.

„Chceme do týmu dostat více rychlosti, což plní Birmančevič. Zabudovali jsme také odchovance. Sejk i Ryneš udělali velký progres a zůstanou v kádru," avizuje sportovní ředitel Tomáš Rosický.

„Olatunji nám dodá sílu a rychlost. Birmančeviče už jsme měli v přípravě, je to velmi rychlý hráč s vysokou herní inteligencí," přidává trenér Brian Priske.

V prvním kole proti Olomouci (2:0) po boku Kuchty a Haraslína (autora obou gólů) nastoupil Srb Birmančevič.

„Úplně jiný typ než Čvančara, výbušnější, rychlostní. Chce si víc hrát, mazlit se s míčem. Proti Olomouci mi na něm něco nesedělo. Zdálo se mi, že hru spíš zpomaloval," všímá si Frýdek.

Typologicky podobnější Čvančarovi je Olatunji. Na jaře jako host z kyperské Larnaky vstřelil 8 gólů za Liberec, který pak uplatnil opci. Ještě v létě ho však Slovan prodal na Letnou. Podle zákulisních informací stálo uplatnění opce asi půl milionu eur, Spartu pak přestup dvojnásobek, tedy nějakých 24 milionů korun.

V Liberci Afričanovi nahrával Frýdkův mladší syn Christian.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Victor Olatunji ze Sparty Praha během otevřeného tréninku pro fanoušky před startem sezony.

„Jak jsem měl čas, na zápasy Liberce jsem jezdil. Olatunji není špatný, ale ve Slovanu byl laxní při bránění. Hrál dost na sebe, takoví jsou tihle kluci všichni. Často nepřihrál ani lépe postavenému spoluhráči. Na druhou stranu, gólový útočník má být egoista. Šanci dostane, tak jsem zvědavý. Čvančara mě příjemně překvapil, jak se z pravého křídla postavil k bránění," poukazuje český internacionál.

Olatunji přišel s jedním handicapem. Přes léto řešil problémy s vízy v rodné Nigérii a připravoval se individuálně na Kypru. Nestihl tak ani soustředění Sparty v Rakousku.

„Udílení víz je v afrických zemích velmi zdlouhavý proces, fotbalisté tam v rámci řízení nemají žádné výhody proti ostatním žadatelům," vysvětluje David Zíka z agentury Global Sports, která se na přestupu podílela spolu s kyperským agentem Claudiem de Abreu.

„Victor tak přišel o drahocenný čas společného tréninku s mužstvem, který žádná individuální příprava nenahradí. Oceňujeme, že Sparta je empatická a dá mu čas, aby se do toho dostal," dodává agent.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Václav Sejk ze Sparty Praha a trenér Brian Priske po utkání 1. kola Fortuna ligy s SK Sigma Olomouc.

Otázkou tedy je, kdy bude Olatunji připravený zasáhnout do zápasu.

„Naším plánem je, aby tlačil na Kuchtu a Sejka, možná i na pozici deset. Vypadá vcelku dobře, nechceme jej ale na začátku přetížit. Je na nás, abychom jeho fyzickou úroveň postupně zvyšovali. Neřeknu vám, kdy jeho debut nastane, před zápasem s Olomoucí jsem ale cítil, že je připravený do utkání zasáhnout. Nakonec však minutáž nedostal," říká trenér Priske.

Pochvaluje si, jak se v přípravě jevil Sejk, který v úvodním kole na závěrečnou čtvrthodinu nahradil Kuchtu.

„Jako odchovanci bych Sejkovi přál úplně nejvíc ze všech, aby Čvančaru zastoupil. V Jablonci se vyhrál, obouchal se. Trochu mě šokoval, když se nechal slyšet, že o pár minut za zápas ve Spartě nestojí, že už musí hrát. To jsou ti dnešní mladí... Nejsem toho příznivcem, hráč by se neměl prosazovat pusou, ale na hřišti. Pro mě je to takový kulturista na hřišti, vletí do všeho. Přeju mu, aby se prosadil," usmívá se Frýdek.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.