Hlavní obsah

Čvančarův gól měl platit. Nemám důkaz ani záběry, znělo od VAR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sudí pochybili, gól sparťana Tomáše Čvančary v nedělním utkání se Zbrojovkou Brno měl platit. Komise rozhodčích zveřejnila vedle komuniké také záznam debaty mezi hlavním arbitrem Markem Radinou a videorozhodčím Ondřejem Berkou. „Absolutně nemám záběry, jestli se to ruky dotkne, nebo ne,“ zněl konečný verdikt VAR a v platnosti tak zůstalo rozhodnutí z trávníku. Ofsajd u tref Jakuba Řezníčka a Tomáše Wiesnera pak bez kalibrované čáry nelze posoudit.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Marek Radina a fotbalisté Sparty Praha Ladislav Krejčí, Tomáš Čvančara a Jan Kuchta po Čvančarově neuznaném gólu.

Článek

„My to kontrolujeme. Jestli máš pravdu, zkontroluje to VAR," opakoval Radina Čvančarovi. „Podle mě jsi hrál rukou," řekl dále sudí útočníkovi. Jedná se o moment z 39. minuty, kdy Čvančara dopravil míč do sítě ve skluzu, Radinovi pak zdůrazňoval, že hrál pouze hlavou.

„Tome, já vím, že jsi to nechtěl udělat. I kdyby ti to jen škrtlo ruku, tak ten gól neplatí. Proto to kontrolujeme, v klidu," komunikoval Radina s forvardem Letenských. Mezitím ve voze pro videorozhodčí Berka usilovně hledal průkazný záběr. „Vydrž, já tam tu ruku potřebuju najít," hlásil Radinovi.

„Vy jste pískali ruku, jo? Určitě je to obličej a potom nevím," pravil. „Vůbec nejsem schopný rozklíčovat, jestli se to té ruky dotkne," dodal a koukal dále do monitoru. Jenže ne a ne pohnout se z místa. „Tím, že jste pískali ruku, já absolutně nemám záběry, jestli se to dotkne, nebo ne. Můžu se jen domnívat, nemám důkaz. Nechávám vaše rozhodnutí," zněl konečný verdikt a branka na 3:1 neplatila.

Radina po utkání situaci komentoval šalamounsky. „Na hrací ploše jsme to s asistentem viděli tak, že bezprostředně před vstřelením branky došlo k zahrání rukou, od hlavy se míč odrazil do ruky a pak došlo ke vstřelení vlastní branky. Zahrání rukou bylo bezprostředně před vstřelením branky, proto podle našeho názoru nemohla být na hřišti uznána. Počkali jsme, až byl míč v brance celým objemem. Potom jsme rozhodli. Žádný záběr neprokázal, že by ruka nebyla. Proto branka nemohla být uznána" konstatoval.

Podle Komise šlo o chybu, předseda Radek Příhoda vše komentuje slovy: „Z dostupných záběrů nelze prokázat, že se jednalo o hru rukou. Branka měla platit. Rozhodčí odpískal ruku na základě informace od asistenta."

Na Letné se však řešily ještě další dva sporné momenty. Padly góly brněnského Jakuba Řezníčka a domácího Tomáše Wiesnera z ofsajdu? Na první pohled se může zdát, že možná ano. „Jednalo se o hraniční situace, které lze bez ofsajdové čáry jen obtížně vyhodnotit," uvedl k oběma situacím Příhoda. Proto platila rozhodnutí na hrací ploše.

Sparta tak vyhrála 3:1 a na druhém místě tabulky má stejně bodů jako vedoucí rival ze Slavie. Zápas navíc doprovází ještě jedna aféra. Podle Radinovy zprávy o utkání majitel Sparty Daniel Křetínský zašel o poločase za doprovodu hlavního pořadatele Romana Duška do kabiny rozhodčích a žádal o vysvětlení dvou herních situací, pravděpodobně uznání Řezníčkovy trefy a neuznání gólu Čvančary. Křetínskému za to hrozí disciplinární trest.

Ve zbylých zápasech víkendového 25. kola nejvyšší soutěže rozhodčí nechybovali.

Reklama

  Plzeň - Slovácko dnes 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň
Slovácko
  Ostrava - Ml. Boleslav dnes 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava
Ml. Boleslav
  Sparta - Slavia dnes 17 : 30
20240511T17 : 30:00+0200
Sparta vs. Slavia
Sparta vs. Slavia
Sparta
Slavia
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.