Hlavní obsah

Další mladík z Holoubkova hnízda. V talentovaném stoperovi se vidí bývalý reprezentant

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před startem jarní části Fortuna ligy na kontě neodehrál jediný zápas v nejvyšší soutěži. Teď patří mezi nepostradatelné články sestavy Mladé Boleslavi. Devatenáctiletý Tomáš Král spolehlivým výkonem pomohl k remíze 0:0 na hřišti Bohemians, po boku zkušenějšího kolegy ze stoperské dvojice Marka Suchého neustále roste. „Vidím v něm trošku sebe, když jsem začínal,“ s úsměvem vyprávěl bývalý reprezentant.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Tomáš Král (vpravo) z Mladé Boleslavi v souboji s Milanem Ristovskim z Bohemians.

Článek

Suchý nastoupil vedle mladíka v pátém jarním utkání. Z pěti možných. A při hlubším zamyšlení jde o poměrně zvláštní záležitost.

Když Královi coby sedmiletému žáčkovi Kosmonos vytiskli první registračku, psal se rok 2012. Suchý měl již tehdy za sebou první starty v dospělé kategorii národního týmu a přestup za téměř čtyři miliony eur do ruského Spartaku Moskva. Jeho současný parťák ze stoperské dvojice se teprve pomaličku učil kopnout do míče placírkou.

Teď nastupují bok po boku. A nevedou si vůbec zle.

Mladoboleslavští v pěti jarních utkáních inkasovali pouze pětkrát a udrželi dvě čistá konta. V devatenácti podzimních zápasech přitom tým obdržel třiatřicet branek. Tah s Králem tedy evidentně zafungoval.

„Vnímám to podobně jako mé začátky. Ve Slavii jsem vedle sebe měl Martina Latku, nebo Ericha Brabce. Je to fajn. Králík je mladý, talentovaný a nadějný. Snažím se mu pomáhat, aby měl sebedůvěru. Moc mu fandím, i na tréninku je vidět, jakou má kvalitu,“ chválil kolegu Suchý.

Právě výkony v přípravě přiměly trenéra Davida Holoubka, který mužstvo po podzimu převzal, aby na mladíka vsadil. „Do základní sestavy se dostal tím, jak se prezentoval v tréninku a přátelských zápasech během pauzy. Jsme si vědomi toho, že mohou přijít výkyvy, ale zvládá to velice dobře,“ vyprávěl kouč Mladé Boleslavi.

Mimochodem, Holoubek už před necelými osmi lety ve Spartě ukázal, že nejdůležitější je pro něj kvalita. Nikoliv věk, jak tomu občas bývá.

Pamatujete, jak na podzim 2016 neměl problém v Evropské lize i domácí soutěži nasazovat tehdy čerstvě sedmnáctiletého odchovance Václava Dudla? Nebo o dva roky staršího Matěje Pulkraba, který nyní kope za Mladou Boleslav právě pod Holoubkem? Oba si tehdy zahráli i proti slavnému Interu Milán.

To, že má Holoubek důvěru i v dalšího nadějného svěřence, ukázala i první dvě jarní kola. V nich si totiž Král uřízl opravdu královský díl smůly. Při remíze 1:1 s Plzní, která byla jeho ligovým debutem, tečoval za záda vlastního brankáře zakončení Tomáše Chorého. Pod následnou prohru proti Baníku se pak podepsala také Králova teč střely Quadriho Adedirana. Nešťastné momenty, s nimiž toho šlo udělat pramálo. Spoustu trenérů by ale přinutilo příště mezi jedenáct vyvolených zařadit někoho zkušenějšího.

Holoubek namísto toho mladíka v základu podržel. A bod na hřišti Bohemians nese i jeho pečeť.

Mladá Boleslav se hlavně v prvním poločase převážně urputně bránila. Bylo potřeba důrazného soupeře uskákat. Zacpat mezírky v defenzivě. Dvojice Král-Suchý to zvládla. Odměnou jí byl druhý čistý štít z posledních tří zápasů.

„Králík to měl hodně těžké, ale obstál. Je na dobré cestě opakovat kvalitní výkony a propracovat se do mládežnických reprezentací, v jeho věku konkrétně do kádru kategorie U20,“ myslí si Holoubek.

Třeba tak v Mladé Boleslavi vedle bývalého reprezentanta vyrůstá jeden budoucí…

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.