Hlavní obsah

De Geův učeň si splnil klukovský sen. Angažmá v Manchesteru United posilu Sparty zocelilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vrací se domů po čtyřech a půl letech. Jako sedmnáctiletý zamířil ze Slovácka do Manchesteru, kde prošel mládežnickou akademií. Matěj Kovář pravidelně trénoval s áčkem Rudých ďáblů, ale soutěžní start si za první mužstvo United zatím nepřipsal, v několika zápasech se dostal na lavičku. Dvaadvacetiletý gólman české reprezentační jednadvacítky teď v poslední den přestupního termínu posílil fotbalovou Spartu, kam přichází na hostování bez opce.

Foto: manutd.com

Matěj Kovář a jeho slavný mentor David de Gea, jednička Manchesteru United.

Článek

Letenskou jedničkou mezi tyčemi je v nové sezoně Dominik Holec. Vedle Milana Heči a Vojtěcha Vorla dostává dalšího konkurenta.

„Asi bych se popsal jako klidný brankář, typologicky dobrý na balonu. Nejsem špatný ani na čáře. Rád dominuju ve vápně a chodím si pro centry. Jako největší přednost bych vypíchl právě hru nohama, o které bych řekl, že mě zdobí," představuje se Matěj Kovář v úvodním rozhovoru pro sparta.cz.

Jen málokterý brankář se může pochlubit, že se řemeslo učil od Davida de Gey.

Foto: Craig Brough, Reuters

David de Gea z Manchesteru United během utkání s Arsenalem.

„David byl vždycky mým vzorem. Já byl od malička fanoušek United a když tam přišel právě De Gea, tak jsem ho začal víc pozorovat, jelikož to bylo zrovna v období, kdy jsem začínal být gólmanem," usmívá se Kovář.

„Klukovské sny se plní. Když jsem dostal příležitost s ním trénovat, tak se splnil jeden i mně. Bylo to něco neuvěřitelného. Podle mě to je jeden z nejlepších brankařů na světě. Bylo úžasné s ním být v každodenním kontaktu a mít možnost učit se od něj bylo ještě lepší," pochvaluje si.

Angažmá v Manchesteru United mladíka zocelilo.

„Po fotbalovém stránce to byl v první řadě obrovský skok v porovnání s Českem. Když jsem v sedmnácti letech přicházel, tak pro mě nebylo vůbec jednoduché si zvyknout v podstatě na všechno. Nové prostředí, jiný jazyk, odlišná kultura, zkrátka všechno," vzpomíná na první dny v Anglii.

Postupem času si ale zvykl. „I díky tomu jsem se pak ocitl v kabině áčka a užíval si každou minutu v jednom z nejlepších klubů na světě mezi špičkovými hráči, za což jsem hrozně rád. Jak ale říkám, ze začátku to opravdu nebylo jednoduché. Musel jsem se osamostatnit, opustit rodinu, kamarády, a to bylo asi nejtěžší. Nabídku od Manchesteru United ovšem nedostáváte každý den, takže jsem se rozhodl pro tuto cestu a zpětně jsem rád, že jsem tak udělal," hodnotí klíčový životní krok.

Teď zkusí prorazit na Letné. Když ještě vyrůstal ve Slovácku, v klubu jako jednička chytal Milan Heča, jeho nový kolega.

„Párkrát jsme se viděli v Uherském Hradišti a prohodili pár slov, ale úplně osobně se neznáme. Těším se samozřejmě i na spolupráci s ním," avizuje posila.

Hostování pro Hložka? Na to je hodně brzo, míní bývalý hráč Leverkusenu v PřímákuVideo: Sport.cz

Blízko má ke spoluhráčům z reprezentace do 21 let. „Kluků ze Sparty je na srazech pokaždé hodně, což je super, vždycky si totiž máme co říct. Je to zajímavá shoda okolností. Mám s nimi skvělý vztah, jak s Karou (Karabcem), tak s Víťasem (Vitíkem), i Láďu Krejčího jsem zažil v minulé jednadvacítce. Na všechny kluky se těším a nemůžu se dočkat," ujišťuje.

Dres Rudých ďáblů symbolicky mění za rudý dres Sparty. „Takhle jsem nad tím nepřemýšlel, ale je to do dobrá slovní hříčka," usmívá se.

K dispozici bude již pro sobotní ligové utkání v Teplicích.

„Chtěl bych se samozřejmě dostat do základní jedenáctky a dokázat, že si šanci zasloužím. Také bych chtěl Spartě co nejrychleji pomoct dostat se tam, kam patří, tedy na první místo. Doufám, že se nám to po dobu mého působení v klubu povede," avizuje Kovář své cíle.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.