Hlavní obsah

Derby Sparty se Slavií píská opět Černý. Experti souhlasí, bývalý sudí má o arbitra strach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slyšel chválu, jaké se v české nejvyšší fotbalové soutěži jen tak někdo nedočká. Ligové derby Sparty se Slavií zvládl sudí Dalibor Černý na jedničku, a tak si dá po dvou týdnech repete ve finále poháru. „Za mě není moc obvyklé, aby v takhle krátkém úseku řídila stejný zápas identická trojice včetně VAR a AVAR," míní bývalý sudí Karel Hrubeš v pořadu Přímák a přiznává, že má o talentovaného sudího docela strach.

Derby Sparty se Slavií by se mělo dávat rozhodčím za odměnu, říká v pořadu Přímák Karel Hrubeš.Video: Sport.cz

 
Článek

Derby Sparty se Slavií je nejslavnějším zápasem, který se v Česku hraje. Duel je ostře sledovaný, ať už z pohledu hráčů, tak samozřejmě i arbitrů, fanoušků. Vše ještě nabírá grády, když se hraje jako finále pohárové soutěže, případně se v něm bude zanedlouho hrát také o přiblížení se mistrovské koruně.

Bývalý sudí Karel Hrubeš má proto obavy, jak se s tlakem srovná mladý sudí Černý. „Ve fotbale se říká, že vítězná sestava se nemění. Ale nevím, zda by to mělo platit i pro delegaci rozhodčích. Pro ně bude podle mě složité zopakovat za mě vynikající výkon, který předvedli v předchozím derby," míní expert v pořadu Přímák.

Fotbalový pořad Přímák s bývalým hráčem Sparty Jiřím Jarošíkem a s bývalým sudím Karlem Hrubešem.Video: Sport.cz

Bývalý trenér Teplic a také někdejší opora Sparty Jiří Jarošík, stejně jako fotbalový expert Sport.cz Robert Neumann však nevidí na volbě arbitra nic divného. „Když se mu to první derby povedlo a Sparta ani Slavia nejsou proti, tak je to asi dobrý výběr. Doufám, že rozhodčí naváže na předchozí výkon," konstatuje Jarošík ve studiu Sport.cz a bývalý hráč a nyní novinář Neumann jen přikyvuje. „Nevidím důvod, proč delegaci nezopakovat," dodává.

Hrubeš má ale tušení, že po emocemi nabitém posledním kole základní části Fortuna ligy může být finále tuzemské pohárové soutěže hodně nervózní. „Záleží na přístupu hráčů, zda se budou chtít věnovat pouze fotbalu, nebo nechají vybuchnout svoje emoce. Daliborovi přeju, ať se mu utkání podaří, ať je sporných momentů co nejméně," konstatuje bývalý arbitr s tím, že v Černém vidí obrovský rozhodcovský talent.

„Bojím se, aby ho tohle jeho vytěžování ze strany Komise rozhodčích, v těch extrémně těžkých utkáních, nezničilo," dodává s tím, že nejde o profesní stránku, ale i tu zdravotní. „Věřte, že vím, o čem mluvím."

Bývalý trenér Sparty Ivan Hašek pochválil v pořadu Přímák výkon rozhodčího Dalibora ČernéhoVideo: Sport.cz

Komise rozhodčích vedená Radkem Příhodou by podle něj měla mít kam sáhnout. Česko má sudí, kteří jsou na mezinárodní listině. „K zamyšlení je tedy fakt, že máme šest mezinárodních rozhodčích a jen minimum z nich se objevuje v těchto vyhrocených utkáních," kroutí hlavou Hrubeš.

„Pro ně by měla být odměna tyto zápasy rozhodovat. Vidíme tam ale znovu Dalibora Černého, za mě by bylo lepší síly rozložit," nabízí Hrubeš v Přímáku svůj pohled na nominaci rozhodčích na středeční pohárové finále.

Reklama

  Č. Budějovice - Bohemians dnes 15 : 00
20240504T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice
Bohemians
  Jablonec - Karviná dnes 15 : 00
20240504T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Karviná
Jablonec vs. Karviná
Jablonec
Karviná
  Pardubice - Zlín dnes 15 : 00
20240504T15 : 00:00+0200
Pardubice vs. Zlín
Pardubice vs. Zlín
Pardubice
Zlín
  Slavia - Ostrava dnes 18 : 00
20240504T18 : 00:00+0200
Slavia vs. Ostrava
Slavia vs. Ostrava
Slavia
Ostrava
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.