Hlavní obsah

Děsivý rekord Jablonce. Blázinec a průšvih, říká Horejš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se strašidelným rekordem uzavírají fotbalisté Jablonce nepovedený podzim. Stoper David Heidenreich viděl v zápase s Mladou Boleslaví v prvním poločase červenou kartu a v aktuální sezoně tak rozšířil řady vyloučených Severočechů na sedm.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Vyloučený David Heidenreich z Jablonce.

Článek

Tým Davida Horejše opět i kvůli slabší kázni doma padl 1:2 a přezimuje na příčce znamenající baráž. „Opakovaně nás srazilo nesmyslné vyloučení. Bohužel nás to provází celou sezonu. Bavili jsme se o tom celý týden a v pátém zápase máme vyloučeného hráče. To je blázinec," ulevil si jablonecký kouč David Horejš, jehož tým nedohrál v kompletní sestavě na podzim v pěti případech, tedy téměř ve třetině duelů.

V samostatné české lize nasbíral za prvních 16 kol více červených karet jen Hradec Králové v sezoně 1995/1996 a to 9. Pokud však sečteme čas hry v oslabení, před čtvrtstoletím hráli votroci v početní nevýhodě celkem 158 minut, kdežto Jablonečtí letos bojovali oslabení dohromady 215 minut. Mimochodem rekordem za celou sezonu v samostatné české lize v počtu červených karet drží Žižkov, jehož hráči jich v sezoně 1998/1999 nastřádali tucet.

ČERVENÉ KARTY JABLONCE v sezoně 2022/2023
3. kolo Jablonec-Slavia 2:3
6. minuta Surzyn
6. kolo Jablonec-Sparta 1:1
55. minuta Považanec, 90+6. Krob
7. kolo Teplice-Jablonec 3:2
76. minuta Malínský, 90+2. Jovovič
15. kolo Olomouc-Jablonec 3:0
40. minuta Sejk
16. kolo Jablonec-Ml. Boleslav 1:2
42. minuta Heidenreich

„Jestliže ze 16 hrajete 5 utkání v deseti, tak je to průšvih. Máte tak o pět zápasů méně. Navíc s takovými mužstvy jako Slavia, Sparta, Teplice, Olomouc a Boleslav je to složité," poznamenal Horejš, jehož celek patří v lize se 36 žlutými kartami i mezi nejvíce napomínaná družstva.

Čím si obrovskou nedisciplinovanost vysvětluje? „Nezkušeností hráčů. V zápase s Mladou Boleslaví ten zákrok absolutně nic neřešil. Měli jsme ho jasně pod kontrolou. Hráč byl otočený zády k naší bráně a my do toho vletíme úplně nesmyslně a stejně jako v minulém zápase v Olomouci je z toho červená karta. Tohle je obrovská nezkušenost," okomentoval Horejš zbytečný Heidenreichův ostrý faul na Tomáše Ladru z konce prvního poločasu.

„To ani nemohlo být nic jiného než červená karta. Stál jsem u toho, tohle bylo úplně jasné... Přitom se o tom bavíme furt, že musíme být disciplinovanější a na takové souboje si dát pozor. Možná je to přemotivovaností. Je škoda, že jsme náš výkon už poněkolikáté takhle degradovali a hráli v deseti. Pak se sice počet hráčů vyrovnal, již jsme však neměli tolik síly jako Mladá Boleslav, protože ta přeci jen většinu času držela balon a my jsme chodili do brejků a běhat bez míče je náročné," pověděl jablonecký střelec gólů Pavel Šulc.

Jablonec tak přezimuje na barážové příčce a pozice kouče Davida Horejše je ohrožená. Jak svou situaci nyní jablonecký trenér vnímá? „Zodpovědnost samozřejmě za výsledky nesu, takže uvidíme. Sám jsem z toho zklamaný, že bodů nemáme víc. Nikdy nehledám výmluvy někde jinde a začínám sám u sebe. Že je mančaft nedisciplinovaný, jde z velké části i za námi, s hráči jsme to řešili," poznamenal a jako druhý faktor zmínil absence.

„Takovou marodku jsem ještě nezažil. Poslouchám, jak máme nabitý mančaft a jak by měl být Jablonec někde jinde. Možná ano, ale jen na papíře, protože v kabině mám víc hráčů o berlích než zdravých. To je další věc, která mužstvo určitě limituje. Na druhou stranu některé zápasy jsme měli dobře rozehrané a měli jsme být dál. Srazila nás obrovská nedisciplinovanost. Jsem v půlce sezony, musíme si to rozebrat a uvidíme," uzavřel Horejš.

Reklama