Hlavní obsah

Devítka ligových klubů si po nezvykle brzkém konci podzimu zahraje Tipsport ligu

Devítka prvoligových fotbalových klubů si po nezvykle brzkém konci podzimní části sezony zahraje v příštích dnech Tipsport ligu. Přípravný turnaj se vzhledem k dlouhé pauze způsobené mistrovstvím světa v Kataru, kam česká reprezentace nepostoupila, uskuteční netradičně už na přelomu listopadu a prosince místo obvyklého lednového termínu. Největší české kluby v čele s obhájcem titulu a lídrem ligové tabulky Plzní naopak budou po náročném podzimu spíše odpočívat.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Roman Květ z Bohemians Praha 1905.

Článek

Podzimní část sezony v příštích dnech netradičně zakončí osmifinále domácího poháru. Většina týmů následně ještě nebude mít volno a hráče devíti z 16 ligových klubů čekají souběžně se šampionátem v Kataru zápasy v Tipsport lize. Každý celek odehraje tři utkání v jedné z pěti čtyřčlenných skupin.

V pořadí 26. ročníku tradičního přípravného turnaje se zúčastní 20 mužstev, z toho devět z české první ligy. Domácí nejvyšší soutěž budou zastupovat Mladá Boleslav a Hradec Králové ve skupině A, Bohemians Praha 1905 a Liberec v "béčku", Pardubice a Teplice ve skupině C, Olomouc v "déčku" a Brno se Zlínem ve skupině E.

Rozhodčí během podzimu ve Fortuna lizeVideo: Sport.cz

Program otevře páteční utkání mezi Olomoucí a Zlatými Moravci v Lanžhotě. Sigmě budou chybět reprezentanti, které v sobotu čeká přípravný duel v Turecku. Tipsport liga vyvrcholí 10. prosince, celkový vítěz vzejde z jedné společné tabulky.

"Chceme a potřebujeme hrát, není prostor na nějaké odpočívání. Čeká nás Tipsport liga a ostrý pohárový zápas v Liberci (v příštím týdnu). V Tipsport lize budeme chtít vidět hráče, kteří nebyli v průběhu podzimu tolik vytížení. Od 10. prosince budeme mít volno a začneme 3. ledna," řekl na dotaz ČTK na tiskové konferenci olomoucký trenér Václav Jílek.

Zatímco devítka ligových mužstev si po skončení podzimní části ještě zahraje Tipsport ligu, čeští zástupci v evropských pohárech budou mít volnější program. Lídr ligové tabulky z Plzně, který se představil ve skupině Ligy mistrů, se po dovolené sejde k tréninkům až 19. prosince. "Pak budeme mít během svátků a přes Nový rok vždy pár dnů volno a poté začneme naplno," uvedl plzeňský trenér Michal Bílek.

Slovácko po náročném podzimu a účasti ve skupině Evropské konferenční ligy na konci příštího týdne zamíří do Dubaje, kde bude tým pobývat do 4. prosince. Dopoledne budou hráči trénovat a odpoledne relaxovat.

Spartu čeká po sobotním závěrečném utkání podzimu v Ostravě v osmifinále domácího poháru volno, byť mnohem kratší než v případě Plzně. "Bude následovat desetidenní pauza. Pro některé hráče to byl opravdu dlouhý rok, ve kterém spousta z nich neměla skoro žádné volno. Je extrémně důležité, aby si odpočinuli," řekl sparťanský trenér Brian Priske.

"Prvního prosince se vrátíme do tréninkového režimu, který bude zaměřený na kondici. Zároveň uděláme kondiční testy, díky kterým si ověříme, jak si hráči po několika měsících v novém režimu navykli na vyšší zátěž a odlišný způsob tréninku. Přes Vánoce nás čeká další pauza a opět se setkáme 3. ledna na Strahově," dodal dánský kouč. Třetí tým ligové tabulky poté čeká kemp ve Španělsku.

Jarní část první ligy odstartuje o posledním lednovém víkendu.

Tipsport liga:
Skupina A (Mladá Boleslav, Hradec Králové): Mladá Boleslav, Hradec Králové, Chrudim, Varnsdorf.
Skupina B (Praha-Xaverov, Mnichovo Hradiště): Bohemians Praha 1905, Liberec, Táborsko, Žižkov.
Skupina C (Praha-Strahov, Praha-Vyšehrad, Praha-Xaverov, Pardubice): Pardubice, Teplice, Sparta Praha B, Vlašim.
Skupina D (Lanžhot, Prostějov, Senec, Zlaté Moravce): Olomouc, Prostějov, Zlaté Moravce, Skalica.
Skupina E (Trenčín, Senec, Zlín): Brno, Zlín, Trenčín, Trnava.

Reklama

Související témata: