Hlavní obsah

PŘÍMÁK: Nevychováváme rozhodčí, ale alibisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podzimní část fotbalové Fortuna ligy je již dohrána, a kromě výkonů jednotlivých mužstev je na řadě i bilancování v táboře rozhodčích. Co charakterizuje současnou práci sudích v tuzemské nejvyšší soutěži? „Rozhodčí nejsou osobnosti, čekají na rozhodnutí varu, bojí se na hřišti rozhodnout,“ trápí bývalého sudího a nedávného šéfa Komise rozhodčích pro Čechy Petra Petříka, který je hostem pořadu Přímák na Sport.cz.

VAR by měl rozhodčím v ligových utkáních pomáhat, často však verdikty přivádí fanoušky do varu.Video: Sport.cz

 
Článek

Tu nejtěžší část sezony přitom muži s píšťalkou mají teprve před sebou. Navíc jim neulehčí práci ani poslední výsledky české soutěže, na jejímž čele se snížily rozestupy. „Jaro bude velmi těžké, pokud tři čtyři týmy hrají o titul, tak samozřejmě na rozhodčí budou ještě o to větší nároky na vedení a řízení utkání," soudí Petřík.

Petřík však nadále sleduje fungování rozhodčích a jejich komise. „V každém kole bylo docela dost sporných situací a pokaždé byly vysvětleny trošku jinak, a to si myslím, že je velmi špatně," vidí nedostatky.

„V začátcích dávala Komise rozhodčích komuniké, říkala co a jak, teď v poslední době je komuniké nevydáno, nebo se vydává pozdě," pokračuje otec ligového rozhodčího Jana Petříka. V Přímáku se také řeší sporné situace v posledním podzimní kole, zejména konání zápasů v husté mlze a řeč přichází i na to, kdo je nejlepší český rozhodčí v současnosti.

Reklama