Hlavní obsah

Dimitrije je bruska, Qazim hračička, vládne angličtina. Jak ve Spartě probíhá adaptace cizinců?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chtě nechtě, příchod nového hráče vždy určitým způsobem změní minimálně na určitý čas atmosféru v kabině. Stejně tak tomu je ve fotbalové Spartě, která mezi sebou vítá čtyři cizince a jedním z úkolů pro soustředění ve Španělsku je, aby posily z Finska, Srbska, Albánie a Austrálie co nejvíce zapadly do kolektivu.

Foto: @ACSparta_CZ, Twitter

Hráči pražské Sparty na soustředění ve španělské Marbelle. Vpravo také dvě nové posily Kaan Kairinen (číslo 6) a Dimitrije Kamenovič (číslo 5).

Článek
Fotogalerie

Bydlení fotbalové Sparty na soustředění v Marbelle.

Fotogalerie

Bydlení fotbalové Sparty na soustředění v Marbelle.

Marbela (Od našeho zpravodaje) - „Na začátek musím říct, že všichni jsou otevření a přátelští. Speciálně zmíním Jakuba Jankta, ten mi pomohl hodně. Pak například ještě Tomáš Wiesner," vypráví 24letý Fin Kaan Kairinen, jenž na Letnou dorazil před Vánoci z norského Lillestrømu.

V minulosti už prošel dánským Midtjyllandem nebo finskými kluby Inter Turku a HJK Helsinki. „Role nováčka mi není cizí a vždy jsem dokázal celkem rychle zapadnout. S novými spoluhráči trávím teprve druhý týden, takže těžko zatím hodnotit," dodává reprezentant své země a posila do středu zálohy.

Bydlení fotbalové Sparty na soustředění v Marbelle.Video: Jiří Lizec, Sport.cz

Kromě něj se ve Spartě etablují ještě srbský obránce Dimitrije Kamenovič, albánský středopolař Qazim Laci a křídlo z Austrálie Awer Mabil. „Na první pohled můžu říct, že Dimitrije je bruska, Qazim bude hračička. Awer je zajímavý, bylo hned vidět, jak si dokáže stoupnout do dobrého prostoru," líčí své úvodní dojmy Ondřej Čelůstka, aktuálně zraněný stoper.

Zkušeností má Čelůstka na rozdávání, přeci působil v Turecku, Anglii nebo Německu. Tím, že strávil venku deset let, ví, jak je pro příchozí hráče, navíc z ciziny, adaptace složitá.

„Snažím se s novými kluky komunikovat, představit jim určité věci. Cílem je se co nejrychleji sžít, aby přičuchli k novému českému prostředí. Charakterově je samozřejmě teprve poznávám," dodává Čelůstka a vzpomíná, kdy byla jeho adaptace nejsložitější. „Těžký byl přesun do Sunderlandu, když jsem si myslel, že umím slušně anglicky, ale chytal jsem se každého třetího slova. Obránce Wesley Brown mě tehdy vezl z tréninkového centra na hotel a já se ho několikrát ptal, jestli může zopakovat, co říkal. Akcent byl opravdu rozdílný. Jazyk je alfa a omega začlenění, aby si lidé rozuměli, pak se mohou navazovat další vztahy," zdůrazňuje.

Sám však neočekává, že se nové posily pohrnou do lekcí češtiny. Ve Spartě se i s ohledem na z velké části zahraniční realizační tým mluví hlavně anglicky. „Angličtina je dnes na úplně jiné úrovní. Všichni mladí kluci umí více než slušně, případně si pomůžeme," nastiňuje Čelůstka.

Podstatná je samozřejmě role kapitána, kterým je po zranění vracející se Ladislav Krejčí mladší. Ten vypichuje důležitost aktivit mimo trávník. „V těch nejvíce zjistíte, jak to v klubu funguje, kdo jaký je. Pak se lépe navazují konverzace. Snad hráči poznali, že jsme velice přátelské prostředí," doufá.

Jazykovou bariéru ale samozřejmě vnímá: „U vtipnějších věcí to mají noví kluci těžší, protože český humor je přeci jen specifický. Ale například Awer Mabil má dobré poznámky a momentové narážky. Nebojí se přidat, u ostatních je to jen otázka času."

Například pro Kairinena je tak záchytným bodem hlavní trenér Brian Priske, s nímž se potkal v Midtjyllandu. „Vždy vám pomůže, když přijdete do nového prostředí, že alespoň nějaké tváře znáte. Logicky mi to pomáhá v přizpůsobení se zdejším podmínkám, je to jedna z nejvíce pozitivních věcí tady ve Spartě," doplňuje vytáhlý Fin, jenž z působení v dánském klubu pamatuje i Awera Mabila.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články