Hlavní obsah

Plzeň - Sparta 0:1Došlo i na šampiony! Sparta ukončila dlouhou sérii Viktorie bez porážky

MinutaMin. Tým Hráč Akce
82. Pavelka 0 : 1
Záznam online reportáže

Fotbalisté vedoucí Plzně ve šlágru 15. kola první ligy doma podlehli Spartě 0:1 a v nejvyšší soutěži prohráli poprvé od loňského října po 35 zápasech. Obhájci titulu mají v čele neúplné tabulky čtyřbodový náskok před Slavií, která v neděli přivítá Ostravu. Ostře sledované utkání rozhodl v 82. minutě hostující kapitán David Pavelka. Letenští si částečně spravili chuť po minulém debaklu 0:4 v pražském derby se Slavií a z třetího místa na západočeského lídra ztrácejí devět bodů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Střelec sparťanského gólu David Pavelka (vpravo) přijímá gratulace od spoluhráče Jaroslava Zeleného.

Článek

Sparta v lize zvítězila v Plzni po 13 duelech a poprvé od srpna 2011. Oba týmy mají k dobru středeční dohrávky, Viktoria hraje s nováčkem z Brna a Pražané vyzvou v repríze posledního finále domácího poháru Slovácko.

Do plzeňské základní sestavy se po karetním trestu vrátil křídelník Mosquera. Spartě, která hrála první soutěžní zápas po 13 dnech, vedle zraněného kapitána Krejčího mladšího chyběl i bek Höjer. Šanci dostali defenzivní hráči Zelený s Panákem, v útoku nastoupili Kuchta i Čvančara.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Zleva Tomáš Chorý z Plzně a Asger Sörensen ze Sparty.

Hosté začali lépe a v sedmé minutě si vypracovali i první šanci. Mejdr v šestnáctce našel Kuchtu a ten zakončil o kousek vedle. Plzeňští postupně vyrovnali hru. Pernica ve 20. minutě sám před brankou hlavičkoval nad břevno.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Zleva Jhon Mosquera z Viktorie Plzeň a sparťanský kapitán David Pavelka.

Sparta ve zbytku poločasu dobře bránila, domácí nepustila do další šance a ve 38. minutě mohla otevřít skóre. Panákovu hlavičku však reflexivně vyrazil gólman Staněk. Krátce před pauzou Chorý hlavičkou zasáhl Sörensena do hlavy, ale hlavní sudí Černý domácímu útočníkovi faul neodpískal a do hry nezasáhnul ani videorozhodčí Franěk.

Po změně stran zahrozili domácí, ale Vlkanovovu střelu si pohlídal brankář Kovář. Na druhé straně Zelený hlavičkoval mimo. Po dlouhé pasáži plné osobních soubojů a nepřesností v 80. minutě po rohu propadl míč k Havlovi, od něhož se odrazil těsně vedle sparťanskou branku. Za dvě minuty Pražané otevřeli skóre. Po Sadílkově rohu propadl míč k volnému Pavelkovi, který střelou z voleje překonal Staňka. Sparťanský záložník dal premiérový ligový gól v sezoně.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Pavel Bucha z Viktorie Plzeň a David Pavelka ze Sparty.

Domácí se už k závěrečnému tlaku nedostali a na svém stadionu nebodovali po 31 utkáních. Před Spartou v Doosan Areně naposledy v lize vyhrál Liberec loni v únoru výsledkem 2:0.

15. kolo první fotbalové ligy:
Viktoria Plzeň - Sparta Praha 0:1 (0:0)
Branka: 82. Pavelka. Rozhodčí: Černý - Hájek, Antoníček - Franěk (video). ŽK: Mosquera, Hejda - Pavelka, Mejdr, Priske (trenér), Kovář. Diváci: 10.898.
Plzeň: Staněk - Havel, Hejda, Pernica, Jemelka - Bucha, Kalvach - Jirka (84. Bassey), Vlkanova (87. Dedič), Mosquera - Chorý. Trenér: Bílek.
Sparta: Kovář - Vitík, Panák, Sörensen - Mejdr, Sadílek, Pavelka, Zelený - Čvančara (90.+2 Juliš), Kuchta (73. Minčev), Haraslín (62. Daněk). Trenér: Priske.

Reklama