Hlavní obsah

Dostál deptal Slavii. Druhý poločas byl extrém, líčil hrdina. Chválil fanoušky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve dvou případech už byl bezmocný a dvakrát inkasoval. Jinak ale brankář fotbalového Zlína Stanislav Dostál v zápase na Slavii čaroval, a tentokrát není tohle tvrzení ani trochu nadsazené. Připsal si třináct zákroků. Jediná vada? I tak Ševci v Edenu padli 1:2. „Je jasné, kdo bude v sestavě kola na pozici brankáře,“ glosoval jeho vystoupení trenér Zlína Pavel Vrba. „Muž kola,“ dodal slávistický kouč Jindřich Trpišovský.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ani skvělý výkon gólmana Stanislava Dostála Zlínu k bodům na Slavii nepomohl.

Článek

Včasná vyběhnutí a perfektní zákroky proti slávistickým střelcům, reflexivní vyškrábnutí hlaviček, likvidace tutových šancí, povedené skoky proti ranám ze střední vzdálenosti. Gólman Stanislav Dostál předvedl v bouřícím Edenu všechno možné. „Zápas to pro mě byl mimořádný, občas jsem si připadal jako na střelnici, ale k bodům můj výkon nevedl, což mě mrzí," litoval hrdina Ševců po porážce 1:2.

Mick van Buren, Tomáš Holeš, Ondřej Lingr, Václav Jurečka, Mojmír Chytil, Michal Tomič nebo Matěj Jurásek. Ti všichni na dvaatřicetiletého gólmana stříleli a on se proti nim vytáhl. „Jestli jsem byl někdy takhle v permanenci? Možná na Spartě po postupu, ale ani tam jsem asi neměl tolik práce jako teď," pátral Dostál v paměti.

Z množství ošemetných situacích vypíchl zákrok v samém závěru proti hlavičce Chytila. „To jsem běžel přes celé malé vápno už i z posledních sil. Byl to zákrok vabank, ale vyšel," popisoval.

Slávisté ho víceméně sami rozchytali, díky výživnému pracovnímu nasazení se cítil dobře. „Při takovém množství střel, a když vám to lepí, tak se chytá hrozně dobře. Bylo by to jiné, kdybychom z prvních dvou střel dostali dva góly. Pak se do toho hodně těžko dostáváte. Upřímně musím říct, že mi pomohly i tyčky. Na začátku to kolem mě létalo sem a tam, kluci to i ubránili. První poločas jsme odbránili celkem v pohodě. Nějakou práci jsem měl, ale to k tomu patří," rekapituloval zlínský gólman.

Sešívaní v prvním poločase trefili brankovou konstrukci hned třikrát. V jeho závěru soka přikovali do pokutového území. „Chtěl jsem vědět, kdy skončí nastavení. Slavia měla čtyři nebo pět rohů po sobě, závary byly neskutečné, létalo to z jedné strany na druhou. Díval jsem se po rozhodčím, jestli už to pískne," líčil Dostál, jak prožíval poslední minuty před pauzou. „Druhý poločas byl extrém," doplnil k tomu, jak se pak před severní tribunou musel ohánět.

Hned po pár desítkách vteřin ve druhém poločase ho překonal Ondřej Lingr. „Strašná škoda. Snažil jsem se roztáhnout, ale dírka mezi nohama zůstala. Ondra to zkušeně dal. Kdyby míč napálil, možná by mě trefil. Chtěl bych to chytit, ale nevyšlo to," povzdechl si muž s rukavicemi, jehož pak ještě překonal Van Buren.

Vypořádal se nejen s tlakem domácích hráčů, ale i slávistického kotle. „Popíchnutí od fandů a rýpanečky k tomu patří, neberu to zle. Tak to je, člověk se s tím musí vypořádat. Spíš je horší komunikace s bránícími hráči, nic není slyšet, snažíte se řvát. Na protější straně to jde líp," popsal Dostál, jehož nadchla atmosféra, kterou vytvořilo více než sedmnáct tisíc diváků. „Je to hrozně krásné číslo. Musím fanoušky pochválit, že přišli. Atmosféra byla super," doplnil hlavní hrdina nedělního podvečera v Edenu, který však zůstal z výsledku smutný.

Související témata:
  1 : 1 Zlín - Č. Budějovice 1 : 1 dohráno
20240516T17 : 00:00+0200
Zlín vs. Č. Budějovice
Zlín vs. Č. Budějovice
Zlín
Č. Budějovice
  3 : 0 Jablonec - Pardubice 3 : 0 dohráno
20240516T17 : 00:00+0200
Jablonec vs. Pardubice
Jablonec vs. Pardubice
Jablonec
Pardubice
  1 : 3 Bohemians - Karviná 1 : 3 dohráno
20240516T17 : 00:00+0200
Bohemians vs. Karviná
Bohemians vs. Karviná
Bohemians
Karviná
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.