Hlavní obsah

Dostálek se dívá víc pod sebe. Záchrana zůstává prioritou, tvrdí trenér brněnských fotbalistů

Na jedenáctém místě ztrácejí pouhé čtyři body na čtvrtou Olomouc, ale stejný rozdíl je dělí i od čtrnácté barážové příčky. Kouč brněnských fotbalistů Richard Dostálek před víkendovým startem jarní části nejvyšší soutěže v Mladé Boleslavi připouští, že se dívá víc pod sebe než do vyšších pater ligové tabulky.

Foto: fczbrno.cz

Kouč Brna Richard Dostálek by rád vylepšil defenzívu.

Článek

„Bylo by pochopitelně ideální zbavit se co nejdřív sestupových starostí. Máme ale zpočátku hodně těžký los, a tak musíme být trpěliví. Bylo by samozřejmě zajímavé poskočit výš, avšak hlavní prioritou zůstává záchrana mezi elitou," tvrdí Dostálek.

Fotbalisté Zbrojovky se v zimní pauze připravovali výhradně v domácích podmínkách. Absolvovali krátké soustředění v Luhačovicích a odehráli tři přátelské zápasy. Austrii Vídeň zdolali na jejím hřišti po velkém obratu ve druhé půli 4:3 a poté padli shodně 1:2 se slovenskými týmy Podbrezovou a bratislavským Slovanem.

„V Luhačovicích jsme nabírali fyzičku a taky utužili partu. Tři duely s kvalitními soupeři nás důkladně prověřily. Dostali jsme v nich sedm gólů, což je hodně. Je jasné, že v defenzívě máme co zlepšovat. V lize se musíme ve hře dozadu vyvarovat především individuálních chyb," uvědomuje si Dostálek, který by rád na jaře vylepšil bilanci na domácím stadionu.

Trenér Brian Priske a Sparta, příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Jedinou novou tváří v brněnském mužstvu oproti podzimu je krajní obránce Josef Koželuh, který přišel na hostování z mistrovské Plzně do června 2024 s opcí. Do Olomouce naopak přestoupil ofenzivní záložník Jakub Přichystal. „Přestupní termín ještě neskončil, nevylučujeme další pohyby. Moc dostupných fotbalistů aktuálně k dispozici není, avšak rozhodně nespíme. Poohlížíme se po hráči do obrany a do ofenzívy," prozradil sportovní manažer Zbrojovky Tomáš Požár.

Vyjádřil se i k dalšímu působení nejlepšího podzimního ligového kanonýra Jakuba Řezníčka, jemuž po této sezoně vyprší v Brně smlouva. „Kuba chce zůstat, určitě se domluvíme," ujistil.

Brňané odehrají premiérové ligové utkání v novém roce v neděli odpoledne v Mladé Boleslavi. Budou se muset obejít bez stopera Lukáše Endla, který byl na konci podzimu vyloučený v pohárovém střetnutí v Teplicích, a záložníka Filipa Součka, jenž pyká za čtyři žluté karty. „Do Boleslavi nepojedeme určitě jen bránit. Máme dost kreativních fotbalistů, budeme se snažit prosadit aktivní hrou," avizuje Dostálek.

Potěšilo ho, že se v přípravě jevili ve velmi dobrém světle středopolaři Filip Blecha a Jakub Nečas, kteří na podzim nenastupovali v základní sestavě. „Mám radost, že se prosazovali herně i gólově. Dostali hráče ze základu pod tlak. Určitě dostanou příležitost," tvrdí trenér Zbrojovky.

Reklama