Hlavní obsah

Dva miliony za testy na koronavirus před každým ligovým zápasem. Finanční rána, s níž ovšem kluby souhlasily

zp, dos, jbaSport.cz

Bude to pro ligové kluby rána. Zásah do rozpočtů v nové sezoně samo sebou také. Přesto zvedly na středečním grémiu ruku a souhlasily, že si budou povinné testy na koronavirus platit ze svého. Přitom jim už ve svém úterním Zápisníku připomínal trenérský guru Ladislav Škorpil, že nepůjde o částky malé. Dal totiž promptně dohromady rovnici, z níž je patrné, kolik každý z nich týden co týden zaplatí. Vyšlo mu 43 900 korun zápas co zápas, jenže to se držel při zemi, neboť počítal pouze s 25 aktéry.

Fotbalové kluby musejí počítat s výdaji za testy na covid. Za sezonu je mohou vyjít na dva miliony korunVideo: Sport.cz

 
Článek

V reálu jich bude v novém ročníku v každém mužstvu víc, neboť testům na koronavirus se budou muset podrobit všichni aktéři uvedení v zápise o utkání. Hráči, náhradníci, trenéři, jejich asistenti, maséři, lékaři.

„Technický delegát bude provádět kontrolu, jestli čerstvé testy mají opravdu všichni," potvrdil šéf LFA Dušan Svoboda, že přísnost na fotbalisty musí být. Zvlášť po zkušenostech ze závěru ligového jara, kdy koronavirus zdecimoval jednoho z opavských hráčů, takže se nedohrála ani nadstavbová skupina o záchranu, ani ligový ročník.

Podle odhadů klubových činovníků si proto budou muset v rozpočtu vyhradit alespoň dva miliony, které půjdou na testy. Tedy pokud za ně budou platit současných 1756 Kč a pokud se budou provádět po celý soutěžní ročník, tudíž před každým ze 34 utkání o body.

„Samozřejmě že dva miliony nejsou málo, ale nejsou to nepřekonatelné peníze," reaguje na ekonomickou zátěž Svoboda a přidává, že kluby situaci pochopily a souhlasily. I proto, aby neohrozily české zástupce na evropské pohárové scéně, z jejichž postupu do další fáze Ligy mistrů či Evropské ligy by mohly následně profitovat.

„Navíc jsem životním optimistou a věřím, že se situace kolem koronaviru bude zlepšovat a že testy před každým střetnutím budou hráči absolvovat pouze následující dva měsíce či tři. Pak třeba výkonný výbor opatření odvolá," doufá Svoboda v lepší koronavirové zítřky.

Zároveň slibuje, že i k lepší finanční situaci klubů přispěje. „Pokusíme se pro ně vyjednat nějaké podmínky, aby na ně finanční zátěž nedopadla v plné výši."

Po jarních zkušenostech a v době pokračující nejistoty se očekávalo, že vedení ligy stanoví i podmínky, za kterých bude moci klub v případě prokázané nákazy koronavirem požádat o odklad zápasů.

Zvlášť když UEFA to před startem pohárových soutěží udělala. Dokonce zveřejnila, že klub může požádat o odklad střetnutí pouze v případě, kdy počet jeho hráčů schopných nastoupit klesne pod třináct nebo když bude karanténa uvalena na všechny gólmany a on nebude mít žádného.

„My žádné počty nestanovili, protože neumíme ovlivnit, kdo bude či nebude v karanténě. Stejně tak není možno klubu nařídit, aby utkání odehrál, pokud je na něj uvalena karanténa," přiznal Svoboda, že LFA na rozdíl od UEFA žádné limity zdravých a nakažených hráčů nechystá.

Stejně jako před nedávnem se proto může stát, že jeden pozitivně testovaný hráč uvrhne karanténu na celý klub.

„Limity pozitivně testovaných hráčů na koronavirus, při jejichž naplnění či překročení může klub požádat o odložení zápasu, jsme skutečně nestanovili," potvrdil na přímý dotaz sport.cz Svoboda.

S jednou novotou ale vedení ligy přece jen přišlo.

„Když fotbalový klub nebude v karanténě a v jeho regionu budou hygieniky přesto zakázané akce nad 100 osob, může mu řídící orgán soutěže nařídit, aby ligový zápas sehrál mimo své sídlo a svůj region," vyrukoval šéf ligy, že i s touto eventualitou kluby počítají a odsouhlasily si ji.

Stejně jako s tím, že protokol s řadou hygienických opatření, který byl zatím ve formě doporučení, se od nového ročníku změní na závazná pravidla a v případě jejich porušení může klub či hráče potrestat disciplinární komise.

Reklama

Související témata: