Hlavní obsah

Dvě nastřelené ruky, jeden pokutový kop. Karvinští se nejprve zlobili, pak z penalty vstřelili vítězný gól

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Další kapitola do asi nikdy nedopsané knihy na téma pravidlo o ruce v pokutovém území byla napsána v souboji dvou nejméně úspěšných týmů Fortuna ligy – Karviné a Českých Budějovic. Slezané, poprvé vedení zřejmě dočasným trenérem Markem Bielanem, vyhráli 2:1 gólem v nastaveném čase, který vstřelil z penalty po ruce Alliho slovenský záložník Slezanů Alex Iván. Chtěli ale i další penaltu.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Střelec vítězné branky Karviné Alex Iván v objetí Martina Doležala

Článek

Hosté na gól z 92. minuty už nedokázali zareagovat, po další porážce na hřišti soupeře byli hodně naštvaní a s rozhodčími si při odchodu do útrob stadionu chtěli spoustu věcí vyříkat.

„Já nevím, jestli ta penalta byla, nebo nebyla. Neviděl jsem to. Ale je hrozné, že se druhý zápas po sobě v devadesáté minutě připravíme o body. Ještě speciálně tady, to hodně bolí,“ štvalo Jana Suchana, který v Karviné potvrdil aktuální výbornou střeleckou formu a po dvou brankách ve Zlíně se trefil i v Karviné.

Přivedl jím svůj tým ve 20. minutě do vedení, které ale hosté ještě do poločasu po kiksu brankáře Martina Janáčka a dorážce Amara Memiče ztratili. První výhru od nečekaného triumfu v Plzni loni v říjnu pak pro Karvinou zařídil z pokutového kopu za ruku Alliho nekompromisní ranou pod břevno Iván.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Zleva Grégorie Florent Poulolo z Českých Budějovic a Martin Regáli z Karviné

K exekuci se postavil, přestože určený nebyl. „Je to jedno. Prostě jsem cítil, že ten gól dám, tak jsem si ten balon vzal tak rychle, že ostatní ani neměli čas si ho vzít,“ usmíval se Iván, který si ale musel na exekuci pár minut počkat, protože verdikt sudího Jana Všetečky musel potvrdit VAR. „Byl jsem v klidu, jsou asi větší zápasy než tento. Věděl jsem, kam to kopnu, tak jsem se na to soustředil,“ popisoval.

„Dívali jsme se na tu situaci v kabině, Ivo (Táborský – vedoucí mužstva) přišel od rozhodčích s tím, že se Alli otáčel a zvětšil objem těla. Nevím, já tomu pravidlu o ruce v pokutovém území opravdu nerozumím. Minule se Zlínem ji přesně po takové situaci odvolali, teď ji pískli a domácí ji proměnili,“ kroutil hlavou trenér Českých Budějovic Jiří Lerch.

Klíčový moment v závěru zápasu nebyl jediným sporným bodem v utkání. Domácí chtěli pokutový kop už v prvním poločase, kdy míč po střele Jiřího Fleišmana viditelně zastavila pravá ruka stopera Dynama Florenta Poloula. Sudí Všetečka ale nechal pokračovat ve hře a VAR, u něhož dohlíželi na pravidla Miroslav Zelinka a Dan Vodrážka, se k situaci nevrátil.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Zleva Vincent Trummer z Českých Budějovic, Amar Memič z Karviné, brankář Martin Janáček z Českých Budějovic a Martin Sladký z Českých Budějovic

„Za mě jsme měli penaltu kopat, protože ten balon Poloulo zastavil rukou. Rozhodčí mi pak říkal, že mu VAR potvrdil, že to byla ruka v přirozené poloze. Já si to ale nemyslím. Zvětšil objem těla a šlo to přímo na bránu,“ komentoval Fleišman, jenž si vzápětí vybil hněv na Samuelu Šigutovi a viděl žlutou kartu.

„Je to složité, když to všichni vidí, máme to potvrzené ze střídačky, ale penalta to není, zatímco v předchozích třech zápasech po takových rukách proti nám penalty byly. Pak je těžké uhlídat emoce,“ vykládal zkušený obránce.

Sporný moment domácí nakonec nemrzel. Výhrou předskočili Jihočechy a odpoutali se z posledního místa tabulky. „Říkali jsme si v kabině o přestávce, že to zvládneme i tak, a povedlo se nám to. Ten mančaft je tady dobrý, šli jsme si za tím více, chtěli jsme tu výhru a máme ji,“ těšilo Fleišmana.

Reklama