Hlavní obsah

Dvě střely na bránu, dva góly. Ležérní závěr pokazil nové jedničce Sparty premiéru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodně netradiční, ale předem plánovaná změna. Vojtěch Vorel je od roku 2009 a po Jaromíru Blažkovi prvním brankářem fotbalové Sparty, který v úvodních dvou kolech ani jednou neinkasoval. Přesto se ve 3. kole posunul na lavičku... Trenéři poslali do branky k debutu v české lize Petera Vindahla, nedávnou posilu. Dánský gólman by se měl stát nástupcem Matěje Kováře v roli nové letenské jedničky. Za rozhodnutého stavu dvakrát inkasoval, Sparta přesto porazila Pardubice hladce 5:2.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vítěznou děkovačku si poprvé užil i brankář Peter Vindahl.

Článek
Fotogalerie

Pohárový start se neúprosně blíží. Sparta již v úterý nastoupí ve 3. předkole Ligy mistrů na horké půdě FC Kodaň. Nový brankář se tak potřebuje rychle rozchytat a sžít s mužstvem.

Pětadvacetiletý Vindahl přišel z Alkmaaru, na jaře hostoval v Norimberku. V jednom může připomínat svého předchůdce. Stejně jako Kovář je silný ve hře nohama.

„Máme tady trenéra, který preferuje nějaký styl. Peter byl v hledáčku ještě před Matějem Kovářem už loňskou sezonu, takže my jsme ho v hledáčku měli," poukazuje v rozhovoru pro O2 TV Sport trenér brankářů Daniel Zítka.

„První dny byly ve znamení seznamování s prostředím. Nová kabina, jiný jazyk, nová země, jiná mentalita... Je to takový tichý parťák do kabiny. Ale když přijde na hřiště a má tam ukázat brankářskou personu, tak je cítit," popisuje Zítka svého nového svěřence.

Vindahl dlouho neměl moc práce. Na úvod zápasu po rohu vyboxoval centr ven jednou rukou, ve 35. minutě vyběhl před vápno proti sólu Sychry a nohama míč vypíchl. Po přestávce gólmanův důraz při vybíhání pocítil i spoluhráč Vitík...

Dánovu premiéru pokazilo polevení celého týmu za stavu 5:0. Liknavá obrana nechala zkorigovat skóre Darmovzala a Krobota. Brankář těžko mohl jejich trefám zabránit, statistika je ovšem neúprosná. Dvě střely na jeho branku, dva góly.

Nová sparťanská jednička? Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

„Peter podal zhruba výkon, jaký jsme očekávali. Je velmi klidný, má dobrou rozehrávku nohama. Neměl tolik práce od útočníků soupeře, tím víc byl naším jedenáctým hráčem v poli, nebál se hrát i dál od brány," hodnotí trenér Brian Priske.

„Dva góly ho štvou, i když za ně nemohl. Musí se víc sžít s mužstvem a naučit se něco o hráčích, co jsou v trojce před ním. Každopádně máme tři velmi dobré gólmany, teď to bude hlavně na mně a částečně na konzultaci s Danem Zítkou, kdo bude stát v brance příště," dodává dánský kouč.

Dánského gólmana předchází pověst, že ve druhé bundeslize úplně nezářil. „Norimberk je pryč. Měl tam zápasové vytížení, je připravený. Jestli zářil, nebo ne, jsem s ním neprobíral. Soustředíme se na to, že ho máme tady a snažíme se ho posunout zase o kousek výš," reaguje Zítka.

Reklama

Související témata:
  Ml. Boleslav - Slovácko dnes 17 : 00
20240514T17 : 00:00+0200
Ml. Boleslav vs. Slovácko
Ml. Boleslav vs. Slovácko
Ml. Boleslav
Slovácko
  Sparta - Ostrava dnes 19 : 30
20240514T19 : 30:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.