Hlavní obsah

Eden versus Kuchta, derby emocí. Ustojí ostře sledovaný přeběhlík tlak?

Deli, Hušbauer, Stanciu, Plavšič... V letech nedávno minulých přetáhla Slavia řadu fotbalistů Sparty. Buď přímo, nebo oklikou. Jako by si rival letos řekl, že přišel čas na pomstu. Letenští v letním přestupním období sáhli hned po třech hráčích, kteří dříve působili v Edenu. V sešívaném dresu nastupovali Jaroslav Zelený, Jan Kuchta i Jakub Jankto.

Kuchta proti Slavii, velké téma nedělního derbyVideo: Sport.cz

 
Článek

Hned tři bývalí slávisté od léta v rudém dresu. „Nevidím v tom vůbec žádný problém. Myslím, že třeba Kuchtův příchod je a bude přínosný," avizoval v pořadu Přímák na Sport.cz bývalý fotbalista, trenér a sportovní ředitel letenského klubu Zdeněk Ščasný.

Zelený přišel do Sparty z Jablonce celkem v klidu. Kuchta rozjitřil mnohem větší emoce. Na Letnou zamířil jen půl roku poté, co do Ruska odešel ze Slavie. „Kdo je Jan Kuchta? Těžko se mi hovoří o lidech bez vychování," reagoval striktně šéf Slavie Jaroslav Tvrdík. „Čas ukáže, kdo udělal správné rozhodnutí," připojil méně kategoricky trenér Jindřich Trpišovský.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Radost fotbalistů Slavie po gólu v síti Sparty během semifinále MOL Cupu. Radují se Lukáš Masopust s Janem Kuchtou, na kolenou sparťan Srdjan Plavšič.

Třetím do party se stal Jankto, který ze Slavie odešel do zahraničí už v 18 letech, aniž by si připsal start v A-týmu. „Nemohli jsme nabídnout Jakubovi návrat zpět. Respektuji proto jeho rozhodnutí a přeji mu hodně zdaru v další sportovní kariéře," uznal Tvrdík.

Forma Slavie před derbyVideo: Sport.cz

Je jasné, že především Kuchta v rudém dresu bude v nedělním derby pro hráče i fanoušky Slavie trnem v oku. „Předpokládám, že Honza ví, co ho čeká. Já zase očekávám, že k derby přistoupí jako profesionál. Všichni víme, že atmosféra v Edenu bude velmi intenzivní a že bude hodně zaměřená právě na Kuchtu. Musí se s tím popasovat nejen jako hráč, ale i jako člověk," zdůrazňuje trenér Brian Priske.

„Kuchta pro nás velké téma nebude. Ani v kabině jsme se o tom nebavili, bude to téma spíše pro fanoušky. Pro nás je to aktuálně hráč Sparty. Respektujeme jeho rozhodnutí, budeme se ale snažit, aby výsledkově pocítil, že se rozhodl špatně," ujišťuje slávistický asistent trenéra Jaroslav Köstl.

Sparta samozřejmě očekává, že se sešívaní budou snažit Kuchtu dostat v zápase do nepohody. „V sezoně už jednu červenou kartu obdržel a já věřím, že se poučil. A že je mu jasné, že cokoliv se bude dít na tribunách a kolem něj, musí jít stranou. Jako profesionál se musí soustředit pouze na svůj výkon," požaduje Priske.

Reklama

Související témata: