Hlavní obsah

Ewerton neuvěřitelným gólem z vlastní půlky nachytal Holce. Byl to instinkt, svěřil se

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čtyři góly, z toho jeden absolutně výstavní, v podáni Brazilce Ewertona vidělo více než dvanáct tisíc fanoušků, kteří dorazili na hornické derby mezi Baníkem a Karvinou. Domácí dvakrát vedli, na výhru, která by jim s předstihem zajistila účast v nadstavbové skupině o titul, ale nedosáhli. S remízou 2:2 byli spokojenější fotbalisté ligového nováčka.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Spoluhráči z Baníku gratulují Ewertonovi (uprostřed) ke gólu proti Karviné

Článek

Běžela 19. minuta utkání 28. kola Fortuna ligy a Městský stadion v Ostravě vybuchl nadšením. A nejen proto, že se Baník dostal do vedení 1:0. Přítomné nadchlo také provedení, které gólu předcházelo. Brazilský technik Ewerton si pět metrů za půlicí čarou všiml toho, že brankář Karviné Dominik Holec je daleko z branky, a nádherným lobem se přihlásil se do soutěže o nejkrásnější gól sezony.

„Vím, že Holec hraje hodně vysoko, protože umí velmi dobře nohama. Čekal jsem na nějaký takový moment, byl to instinkt… a pěkný gól,“ pousmál se ostravský špílmachr a přiznal, že z vlastní poloviny hřiště vstřelil gól poprvé v kariéře.

„Vím, že podobný gól dal Patrik Schick na mistrovství Evropy (v utkání základní skupiny proti Skotsku na 2:0 překonal český brankáře Skotska Marshalla střelou téměř z půle hřiště a jeho gól zvítězil v anketě o nejhezčí gól Eura – pozn. aut.). Mně se nic takové ještě nikdy nepovedlo. Ale nevyhráli jsme, takže nejsem spokojený,“ řekl Ewerton.

Při pohledu z tribuny letěl míč z šedesátimetrové vzdálenosti docela dlouho, pro brankáře Karviné Dominika Holce to byl ale mžik. „Hned, jak to kopl, jsem tušil, že je zle. Hraju vysoko, jsem tak zvyklý a trenéři to po mně i chtějí. Nebylo to poprvé, kdy to někdo zkusil, a nejsem ani poslední, kdo takový gól dostal,“ krčil rameny Holec.

„Trefil to neskutečně. Hned jsem se vracel do branky, ale byla to rána jako z děla a balon zapadl rovnou pod břevno. Je mi jasné, že teď všude poběží videa, ale nešlo nic dělat. Je to jeden z nejlepších hráčů v lize, ukazuje to v každém zápase a potvrdil to i dnes,“ popisoval Holec.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Karvinský Moses fauluje ostravského Ewertona

Trenér Karviné Marek Bielan se brankáře svého týmu zastal. „Nutili jsme Dominika, aby byl vysoko, protože jsme tím chtěli eliminovat náběhy Tanka za obranu. Takže mu to nevyčítám. To, co Ewerton předvedl, je fantazie. Je to extratřída, patří jinam než do české ligy. Za takové řešení si zaslouží pochvalu,“ říkal Bielan.

Přes kuriózní obdržený gól byli hosté bojující o záchranu po devadesáti minutách spokojenější. Přestože jsou po víkendu a výhře Českých Budějovic nad Libercem (3:2) zase o bod poslední. V Ostravě dvakrát prohrávali, ale pokaždé zareagovali. Na 1:1 srovnal Regáli a po gólu Ewertona z pokutového kopu podruhé v utkání vyrovnal Ražnatovič.

„Máme nakonec bod, který je pro nás zlatý. Jsme sice poslední, měli jsme teď Plzeň a Ostravu, které jsou třetí a čtvrté, a máme z těch zápasů dva body. Chlapci nechali na hřišti zase život a takto se hraje o záchranu,“ zdůraznil gólman Karviné Holec.

Reklama