Hlavní obsah

Extrém Stramaccioni se opakovat nebude, věří Sionko a přeje dánskému kouči Sparty úspěch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyjde fotbalové Spartě sázka na dánského kouče Briana Priskeho a dočkají se na Letné konečně vysněného mistrovského titulu i zlepšení herního projevu? Libor Sionko, který před lety za Spartu válel a zkušenosti má i s dánským fotbalem, věří, že ano. „Přeju si to. Sparta už úspěch potřebuje," usmál se bývalý reprezentant Sionko v rozhovoru pro Sport.cz. Sám si v letech 2007 až 2009 v Dánsku zahrál za FC Kodaň.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Takhle si Libora Sionka pamatují fanoušci pražské Sparty.

Článek

Fanoušci i experti jsou překvapení sparťanskou volbou, o dánském kouči se nemluvilo. Překvapilo vás, že Sparta sáhla zrovna po tomhle expertovi?

Samozřejmě jsem registroval jména, co se objevovala v médiích, ale byly to jen spekulace. Tomáš Rosický přiznal, že jednal s koučem Guľou, že byli v kontaktu. Ale proč se nakonec rozhodl pro dánského trenéra, to ví jen Tomáš. Pokud to ještě neudělal, určitě to v médiích okomentuje.

Před lety jste působil v Dánsku, máte s tamním fotbalem zkušenosti. Na co se mají na Spartě těšit?

Já jsem v Dánsku hrál, ale trenéra jsme měli norského. (směje se) Ale skandinávská nátura bude určitě podobná. Určitě si trenéra pořádně proklepli. Věřím, že bude dál pracovat s mladými hráči a zabudovávat je do prvního týmu Sparty.

Priske vedl před pár lety dánský Midtjylland, který v boji o Ligu mistrů vyřadil Slavii. Získal i titul v dánské lize. Věříte, že dokáže podobné kousky i se Spartou?

V Dánsku patřily mezi špičku vždycky FC Kodaň a Brondby, postupem let se ale mezi tři nejsilnější kluby vypracoval i Midtjylland. Dává šanci mladým hráčům, sázeli na talenty, to je strategie, kterou vyznávají i na Letné. Ale zda Spartu dovede tenhle trenér k titulu? Nevím, ale přeju si to.

Sparta v minulosti vsadila na italského kouče Andreu Stramaccioniho a z jeho působení se vzpamatovávala hodně dlouho. Není rizikem další sázka na zahraničního trenéra?

Stramaccioni byl extrém. To bylo hodně výjimečné, kdy na Spartě uhnuli ze směru, jakým chtěli jít. Tehdy klub nakupoval hráče za vysoké ceny, fotbalisté dostávali velké smlouvy. Tohle se opakovat nebude. Sparta dobře ví, proč si dánského trenéra vybrala. A já říkám, proč ne? Přeju trenérovi hodně štěstí.

Reklama

Související témata: