Hlavní obsah

Fanoušci na mě mohou útočit, jsem připravený, hlásí Priske. Za hráči ale stojí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři zápasy bez výhry navodily řádné dusno. Fotbalisté Sparty po čtvrtečním vyřazení ve 2. předkole Konferenční ligy s norským Vikingem Stavanger vstoupili v neděli do domácí soutěže nečekanou domácí prohrou 1:2 s Libercem. Pražané pod vedením dánského trenéra Briana Priskeho, který debutoval v české lize, podlehli Severočechům po pěti zápasech. „Spoustu lidí teď bude říkat, že nejsme dobří, že na to nemáme. Nás to musí semknout. Jsem hrdý, že jsem sparťan,“ reaguje Priske.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Praha Brian Priske během utkání s Libercem.

Článek
Fotogalerie

My chceme Spartu, skandují zhrzení fanoušci. Dánský kouč je potřeboval získat hned na startu, výsledky mu ovšem zatím chybí.

Jak hodnotíte porážku s Libercem?

Výsledek samozřejmě není dobrý. Nejsem vůbec spokojený, naopak velmi zklamaný, stejně jako všichni, kdo fandí Spartě. Není akceptovatelné takhle prohrát utkání. Náš výkon od první minuty druhého poločasu byl diametrálně odlišný, mnohem lepší než v první půli. Měli jsme hodně standardních situací a centrů do pokutového území, ale bohužel jsme vytěžili pouze jednu branku.

Zachoval jste o poločase v kabině klid, nebo jste už byl zlý?

Nejsem typ člověka, který by byl v kabině agresivní. Snažím se hráčům pomáhat, což neznamená, že bych k nim nebyl tvrdý. Dal jsem jim v poločase najevo, že při bránění standardních situací musíme být lepší. Především jsem se soustředil, jak změnit naši hru. Udělali jsme změnu v rozestavení a hráli diamant se dvěma útočníky. Vytvořili jsme si skutečně mnoho šancí a myslím, že jsme si určitě zasloužili vyrovnat.

Obránce Zelený se posunul do středu pole. Necháte ho tam také v dalších zápasech?

Pro Jaroslava to byla vcelku nová situace, v záloze neodehrál příliš mnoho utkání. Je to ale chytrý hráč a na novou roli se velmi rychle adaptoval. Všichni hráči se novému rozestavení velmi dobře přizpůsobili, což nejspíš udělalo největší rozdíl proti prvnímu poločasu. Z převahy ve středu pole plynulo větší množství šancí a standardních situací. Musíme zůstat koncentrovaní a zabrat. Nedáváme tolik branek, kolik bychom dávat měli. Hráči se s tím musí vyrovnat.

Po utkání jste utvořili hned na hřišti hodnotící kroužek. Co jste hráčům říkal a proč jste nepočkal až do šatny?

Řekl jsem jim, že nikdo z nás není rozhodně spokojený. Co se teď děje, zkrátka není akceptovatelné. Všichni v klubu musí dále tahat za jeden provaz. Uvědomujeme si, že fanoušci jsou na nás naštvaní, budeme kritizovaní, přesto musíme všichni společně pracovat. Na situaci, do které jsme se dostali, je jen jeden lék, a to tvrdá práce. Očekávám ji od hráčů každý den. Naše chování po zápase je signál pro fanoušky. Chtěli jsme dát najevo, že akceptujeme negativní názory a jejich nespokojenost. Je to fér reakce po výsledcích, které jsme předvedli. Mohou útočit i na mě, jsem na to připravený. Za výsledky jsem odpovědný. Chci však ujistit, že hráči odvádějí maximum. Chodí každý den do tréninkového centra dřív, než musí a odcházejí později, než by měli. Tomáš Rosický pracuje dnem i nocí. Jedinou cestou z této situace je týmový duch. Děkuji fanouškům, byli úžasní a určitě je budeme potřebovat i příště. Mají právo být kritičtí.

Jan Kuchta byl za faul na brankáře vyloučen. Co jste mu řekl?

Hned po zápasem jsem s ním ještě nemluvil. Ani jsem detailně neviděl onu situaci. Je velký problém, že bude chybět. Jsou tady však další, kteří musí ukázat, že mohou hrát v základní sestavě.

Po vyřazení ve Stavangeru jste udělal jedinou změnu v základní sestavě. Nežádá si jich situace víc?

Teď je těžké říct, s jakou jedenáctkou nastoupíme příště. Do dalšího utkání máme celý týden, což je naše jediná výhoda. Budeme mít dost prostoru na trénování a nacvičování herních situací. Já potom vyberu jedenáct nejkvalitnějších hráčů, kteří si o to celý týden v tréninku řeknou. S Libercem ovšem bylo klíčové inkasování banky v druhé minutě, ovlivnilo utkání ze všeho nejvíc. Bylo podle mě důležitější než počet změn v základní sestavě.

Reklama

Související témata: