Hlavní obsah

FANTASY: Desatero rad pro nové hráče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fanoušci fotbalové Fortuna ligy mají novou zábavu. Seznam.cz na Sport.cz spustil Fantasy ligu plnou soutěží a atraktivních cen. Česká internetová jednička posouvá tuzemský svět sportovních fantasy her na světovou úroveň. Pokud ještě není zájemcům vše jasné, zde najdete desatero rad a vysvětlení přímo od organizátorů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Kuchta ze Sparty Praha a Igoh Ogbu ze Slavie Praha během derby.

Článek

Soutěž se plní přihlášenými hráči, vzniká spousta lig, do kterých se lze přihlásit. Tak tedy na start!

1. Deadline a start 1. kola

Deadline k začátku Fantasy Fortuna ligy byl 90 minut před startem prvního zápasu 1. kola. Toto pravidlo bude platit před každým kolem. Je tedy potřeba mít v Hráčském trhu nakoupené hráče a v Můj tým sestavenou jedenáctku a lavičku pro aktuální kolo. Pokud nestihnete tento deadline, zůstává vám sestava předchozího kola.

Zároveň je užitečné vědět, že po uplynutí deadlinu již nemůžete provádět žádné změny ve své sestavě pro dané kolo. Nákup a prodej hráčů už půjde na druhé a další kola. Příklad: V sekci Můj tým si v kolonce 1. kolo budete moct zkontrolovat vaše bodové zisky, které budou postupně přicházet ihned po skončení utkání a v kolonce 2. kolo si budete moct sestavovat sestavu na 2. kolo.

2. Nákup hráčů, dokončení sestavy a hvězdy v ní

Hráčský trh slouží výhradně pro nákup a prodej hráčů do vašeho kádru. Tvoření sestavy, změny rozestavení, volba kapitána (a jeho zástupce) a řazení hráčů na lavičku je určena sekce Můj tým. Potom, co nakoupíte hráče, je tedy potřeba jít do Můj tým a tam určit hráče, kteří zítra za váš tým vyběhnou na hřiště a přinesou vám první body.

Nemusíte mít v sestavě jenom ty největší a nejdražší hvězdy. Velmi často se stává, že právě ti přehlížení můžou být bodově daleko výnosnější. Rovněž není potřeba mít přeplněnou lavičku drahými hráči. Jeden až dva velmi levní hráči vám můžou otevřít prostor v budgetu pro zajímavější hráče do základní sestavy.

Foto: Sport.cz

Sestava Fantasy fotbalové ligy s rozpočtem 90 milionů a důrazem na silný útok.

3. Volba kapitána

Důležitá část sestavy pro každé kolo. Kapitán má dvojnásobné body, a proto je potřeba vybrat ho obezřetně a brát zřetel na to, kdo by mohl být zrovna ten nejlepší z týmu. Kapitána vybíráte v sekci Můj tým klikem na tři tečky u dresu hráče nebo v mobilní verzi přímo ťuknutím na hráče.

Zástupce kapitána je pojistka v případě výpadku vámi zvoleného kapitána. Pokud hráč, kterého jste zvolili kapitánem, nenastoupí do zápasu ani na vteřinu, dvojnásobné body bude mít právě vámi zvolený zástupce.

4. Rozestavení

V sekci Můj tým můžete měnit rozestavení svého týmu. Povolená rozestavení jsou 3-5-2, 3-4-3, 4-4-2, 4-3-3, 4-5-1, 5-3-2, 5-2-3, 5-4-1. Rozestavení měníte jednoduše výměnou hráčů mezi hřištěm a lavičkou. V desktopové verzi systémem Drag&Drop a v mobilu ťuknutím na hráče, kterého chcete vyměnit.

5. Lavička

Lavička může být užitečný nástroj pro zisk bodů. Pokud některý z hráčů základní jedenáctky nenastoupí do zápasu (neodehraje ani vteřinu), naskakuje místo něj hráč z lavičky.

Naskakování hráčů z lavičky se provádí automaticky po skončení kola a díky tomu tak můžete získat za hráče na lavičce užitečné body. Alchymie je pořadí hráčů na lavičce. První pozici má vždy brankář. Ta se nemění. Dalším třem hráčům pak můžete měnit pořadí libovolně.

Pořadí hráčů do pole (tedy 2., 3. a 4. pozice na lavičce) je důležité, protože hráč na 2. pozici má největší šanci na možné vystřídání. Naopak na poslední místo na lavičce umístěte někoho, o kom víte, že bude lepší, když v daném kole nenastoupí.

Slavia před startem nového ligového ročníku v roli favorita. Co by šéfa klubu přivedlo do ráje?Video: Sport.cz

6. Žolíci

Žolíci jsou pro trenéra Fantasy velmi důležitá věc a my důrazně doporučujeme jimi neplýtvat a vždycky si důrazně rozmyslet, kdy je použít. Upozornění! Pokud si aktivujete žolíka (ať už v Hráčském trhu, nebo v Můj tým) a uložíte sestavu, žolíka už nelze deaktivovat a bude tak použitý pro dané kolo.

Pokud tedy žolík svítí zeleně, je aktivovaný, pokud jsem si jistý, že ho chci mít právě teď aktivovaný, tak můžu uložit tým.

V prvním kole nelze použít přestupové žolíky, protože má každý uživatel k dispozici neomezené množství přestupů.

7. Trenér kola

Pokud se vám nebude dařit dlouhodobě, nezoufejte, můžete se vždycky zaměřit na krátkodobý výkon v rámci jednoho kola a stát se nejlepším Trenérem kola. Tedy uživatelem, který za aktuální kolo získá nejvíc bodů.

8. Asistent

Doporučujeme koukat do sekce Asistent, kde budou postupně vznikat články s radami a tipy nejen od Petra Švancara a Luďka Zelenky. Zároveň můžete sledovat oficiální Twitter účet Fantasy.

Sparta na trénink pozvala fanoušky. Předvedly se jim i čerstvé posily James Gomez a Victor OlatunjiVideo: Sport.cz

9. Kalendář

Dobrá pomůcka při plánování přestupů a sestavování týmů, potažmo základní sestavy. Vždycky je dobré vědět, jací soupeři vaše hráče čekají. Nejbližší soupeř hráče je vždy uveden pod dresem hráče přímo na hřišti. Když tedy máte pod Douděrou ze Slavie HKR (D), není to chyba, ale pomůcka pro vás, že nejbližší soupeř je Hradec a doma.

Větší rozhled pak lze získat přímo v sekci Kalendář, kde jsou k dispozici hned dva druhy kalendáře.

Klasický = kde je vždy rozpis zápasů na nejbližší kolo.

Plánovací = kde najdete soupeře všech týmů až do konce základní části. Pro nejbližší zápasy je navíc připraven odhad obtížnosti zápasu znázorněný barvou (červená = těžký zápas, oranžová = středně těžký zápas, zelená = lehký zápas).

Určitě se vyplatí mít v týmu hráče, kteří mají před sebou více zelených než červených zápasů...

10. Kdy začít?

Hned teď! Určitě bylo nejlepší začít hned od prvního kola, ale nic se nestane, když svůj tým založíte až po prvním, druhém nebo třetím kole. Šance na dobré umístění pořád existuje, a navíc se můžete stát Trenérem kola, kde nezáleží na termínu startu, a případně se zaměřit na jarní část, kdy odstartuje nová liga Druhá šance...

Reklama