Hlavní obsah

Fotbal bez piva a fanoušků soupeře. Covid mění pravidla návštěv ligových zápasů

Praha

Fotbalové kluby se po vládním zpřísnění opatření proti koronaviru narychlo připravují na nové podmínky při víkendovém 16. kole první ligy, při němž může být v hledištích už jen maximálně tisícovka fanoušků. Podle aktualizovaného manuálu Ligové fotbalové asociace (LFA) nebudou na stadionech příznivci hostů a návštěvníci si kvůli zákazu konzumace alkoholických nápojů na veřejnosti nebudou moci koupit pivo. Kluby naplní povolenou kvótu výhradně držiteli permanentních vstupenek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Na sportovních akcích dosud byla v této sezoně neomezená kapacita, nová vládní nařízení vstoupí v platnost dnes v 18:00. Mezi tisícovku diváků se podle aktualizovaného protokolu LFA, která řídí profesionální fotbalové soutěže v Česku, počítají i VIP hosté a partneři. Naopak hráči, členové realizačních týmů ani rozhodčí do kvóty nespadají.

Klubům nezbylo než zastavit prodej vstupenek a do hlediště pustit jen vybrané permanentkáře. Ti, kteří si již zakoupili běžnou vstupenku, ji mohou vracet. "Klub se rozhodl dát šanci permanentkářům, kteří nejčastěji ze všech v aktuální sezoně navštívili domácí ligové zápasy. Těchto fanoušků bude polovina z aktuálně povolené kapacity," uvedla pražská Sparta.

"Zbylou kapacitu stadionu zaplní lidé nezbytní pro uskutečnění zápasu, možnost přijít na zápas dostanou také bývalí hráči Sparty, funkcionáři soupeře a obchodní partneři klubu. Sektor hostí zůstane v souladu s regulemi LFA uzavřený," doplnili Letenští v prohlášení na klubovém webu.

Stejně se rozhodla Viktoria Plzeň. "Zvažovali jsme několik variant a nakonec se rozhodli volná místa nabídnout permanentkářům stejně jako tomu bylo při omezeních během minulé sezony," uvedl mluvčí klubu Václav Hanzlík. Fanoušci si musejí permanentku vyměnit za speciální novou vstupenku, za klasické lístky Viktoria stejně jako Sparta vrací peníze.

Na Slavii, která má s 12.209 diváky na zápas suverénně nejvyšší domácí návštěvnost v ligové sezoně, se dostane jen zlomek fanoušků. "Slavia má v této sezoně více než devět tisíc permanentkářů. Vzhledem k tomu, že část povolené kapacity stadionu musí být vyhrazena pro oficiální hosty, dlouhodobé partnery a majitele skyboxů, dostalo by se jen na zlomek permanentkářů," uvedla Slavia na svém webu. "Zbývající vstupenky budou proto rozdělené mezi permanentkáře z řad Odboru přátel a fanklubu," dodal český šampion.

Podle již od pondělí zpřísněných podmínek se při vstupech na stadiony přestaly uznávat negativní testy na koronavirus. Fanoušci s výjimkou dětí se musejí prokázat dokončeným očkováním nebo proděláním nemoci v posledních šesti měsících.

Podle aktualizovaného protokolu LFA musejí všichni diváci sedět, takže je zakázáno využít sektory na stání. Diváky je možné umístit vedle sebe, tedy bez nutnosti obsadit jen každou druhou sedačku. Domácí kluby nově nemusejí nabídnout vstupenky fanouškům hostí.

Diváci si také nebudou moci koupit pivo. "Dle krizového opatření vlády je zakázána konzumace alkoholických nápojů na veřejně přístupných místech (kromě vnitřních prostor provozoven stravovacích služeb). Proto je zakázáno prodávat či jinak nabízet divákům na stadionu alkoholické nápoje," uvedla LFA.

Reklama