Hlavní obsah

Sparta otočila malé pražské derby! Drama v Budějovicích pro domácí, Hradec přetlačil Slovácko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Fotbalisté Sparty úspěšně otočili průběh malého pražského derby a porazili Bohemians 3:1. Minimálně do nedělního večera se tak posunuli do čela Fortuna ligy, druhá Slavia má k dobru zápas v Plzni. Také Českým Budějovicím se podařilo zvrátit nepřízeň osudu a po hektickém závěru přehrály Liberec 3:2, Teplice dokázaly po čtyřech ligových duelech zvítězit, když v Boleslavi vyhrály 2:1. Hradec Králové nejtěsnějším možným rozdílem přetlačil trápící se Slovácko.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Křídlo Sparty Birmančevič se raduje z branky na 2:1 v zápase s Bohemians

Článek
Fotogalerie

Sparta měla vstup do zápasu velice solidní, když hned v úvodních sedmi minutách měla dvě velké šance, obě ale dokázal domácí gólman Soukup zlikvidovat. Ve 41. minutě skvěle zakroutil volný přímý kop ze strany před branku domácí Kovařík, Hůlka vystoupal v malém vápně nejvýše ze všech a poslal klokany do vedení. Vršovičtí se ale z branky neradovali příliš dlouho, v nastavení první půle srovnal po rohovém kopu Vitík.

Letenští zažili začátek do druhého poločasu jako z pohádky, když se již ve 48. minutě prosadil Birmančevič, který těžil z nezištné přihrávky Kuchty. Tentýž hráč se prosadil i o šestnáct minut později, když po závaru doklepl míč do odkryté svatyně a stanovil tak konečné skóre.

Diváci v Mladé Boleslavi si na úvodní branku museli počkat až do druhého poločasu, kdy se v 69. minutě trefil po přihrávce Bílka přesnou střelou pod břevno Trubač, a když o devět minut později zvýšil na 2:0 Fila, nebylo o vítězi pochyb. Na závěrečných 1:2 z pohledu domácích upravil v 88. minutě stoper Suchý.

Střelecký ostrov, domácí stadion Českých Budějovic, dostál svému jménu, přítomných 2398 diváků totiž sledovalo přestřelku mezi domácími a Libercem. Do zápasu vstoupili lépe Severočeši, již v šesté minutě se po svižné kombinaci prosadil Žambůrek. Dynamo stihlo ještě do poločasu vyrovnat, nepříliš důraznou střelou se prosadil Hellebrand.

V 67. minutě dokonal obrat domácí kapitán Ondrášek. Slovan ale dokázal zápas v závěru srovnat, když si centr srazil do vlastní branky Poulolo. To ale nebylo z hektického závěru vše, Budějovice vrhly všechny zbylé síly do útoku a udělaly dobře, v 96. minutě se prosadil Suchan. Domácí se díky třem bodům odlepili ode dna tabulky, Liberec zůstává sedmý.

Nejhorší tým jara, Slovácko, vyjel do Malšovické arény v Hradci Králové a na zápas bude chtít rychle zapomenout. Na první šanci si diváci počkali až do 28. minuty, kdy Vašulín utíkal sám na brankáře Slovácka Fryštáka, toho dokázal překonat, jeho střela ale pouze orazítkovala pravou tyč. Gólman hostí se činil i nadále, když zlikvidoval velké šance Krejčího a Pilaře.

V 77. minutě už se ale po hlavičce Harazima natahoval marně. Wingbeka Hradce našel parádním centrem z volného přímého kopu Krejčí, který si připsal třetí asistenci v sezoně. Votroci prožívají zmrtvýchvstání, když z devíti jarních zápasů prohráli pouze jeden a získali šestnáct bodů. Díky této skvělé fazoně se posunuli na osmé místo, jen tři body za dnešního soupeře, který je šestý.

Další čtyři zápasy jsou na programu v neděli. Ve třech odpoledních střetnutích se potkají Ostrava s Karvinou, Olomouc s Jabloncem a Zlín s Pardubicemi. Večerní šlágr přinese očekávaný souboj Plzně se Slavií.

28. kolo první fotbalové ligy:
Bohemians Praha 1905 – Sparta Praha 1:3 (1:1)
Branky: 40. Hůlka – 48. a 74. Birmančevič, 45.+2 Vitík
Dynamo České Budějovice – Slovan Liberec 3:2 (1:1)
Branky: 45. Hellebrand, 67. Ondrášek, 90.+6 Suchan – 6. Žambůrek, 90.+3 vlastní Poulolo
FK Mladá Boleslav – FK Teplice 1:2 (0:0)
Branky: 88. Suchý – 69. Trubač, 78. D. Fila
Hradec Králové – Slovácko 1:0 (0:0)
Branka: 77. Harazim

Reklama