Hlavní obsah

Další ranec pro český fotbal. Hojnost trvá, do ligy za rok přiteče přes miliardu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká fotbalová liga se bude koupat v balíku. Bez většího přehánění. Zaručeně. Nejpozději příští rok. Čtvrteční remíza Plzně proti Fiorentině stvrdila jisté místo pro ligového šampiona na podzim 2025 v Lize mistrů, kde se jen za účast inkasuje bezmála půl miliardy korun. Úspěch českých mančaftů v Evropě jen zapadá do období hojnosti, v níž se domácí fotbal ocitá.

Plzeň remízou uhrála Česku lepší koeficient, mistr půjde přímo do Ligy mistrůVideo: Sport.cz

 
Článek

Nebývá zvykem, aby fotbaloví trenéři jásali po bezgólových plichtách. „Nic jsme nevyhráli, nikam jsme nepostoupili,“ přikývl i plzeňský kouč Miroslav Koubek po remíze s Fiorentinou v úvodním čtvrtfinále Konferenční ligy.

Pak ale vysvětlil: „Zaradoval jsem se kvůli tomu, jak tým zápas takticky zvládl a hlavně za český koeficient.“

Od juchání přejděme k číslům a propočtům. V žebříčku UEFA český klubový fotbal ve čtvrtek předskočil Skotsko, z 10. příčky už Česko nemůže nikdo vystrnadit.

Znamená to, že se v příští ligové sezoně bude hrát o přímou vstupenku do základní fáze Ligy mistrů pro ročník 2025/26. Vicemistr navíc dostane šanci aspoň v jejím předkole.

Jasně, nejspíš to pro laika vypadá trochu vzdáleně, ale manažeři nejsilnějších klubů už jistě dávno zbystřili. Vsaďte se, že před novou sezonou se budou mančafty předhánět, kdo představí zajímavější posily.

Nedivte se. Hraje se o jackpot! UEFA koncem března zveřejnila principy rozdělování peněz v evropských soutěžích v následujících třech letech.

A účast v novém formátu Ligy mistrů garantuje 18,62 milionu eur, což je v přepočtu přes 465 milionu korun. K ní se jistojistě jeden český klub dostane. Nemusí se prokousávat ošemetnými předkoly s nevyzpytatelnými a těžkými soupeři. Stačí být nejlepší v republice a máte majlant. To tu často nebývá.

Další podstatný detail? UEFA připočítává k základní sumě nový hodnotový pilíř, do nějž se propisuje síla mediálního trhu dané země a koeficient daného klubu. Výpočtům rozumí snad jen jeho tvůrci a nejfundovanější odborníci. Například specializovaný český účet FC Koeficient na síti s dopomocí vypočítal, že Slavia by navrch utržila okolo 11 milionů eur a Sparta zhruba šest.

Každý bod v Lize mistrů se bude v následujících letech vyvažovat cenou 700 tisíc eur. Odstupňované bude i umístění v celkové tabulce 36 týmů. Odhadem by český šampion za pobyt mezi evropskou šlechtou a dílčí úspěchy mohl klidně utržit 25 až 30 milionů eur.

Wow! Co říkáte?

V sezoně 2025/26 je jisté, že bude mít český fotbal v základních skupinách minimálně dva zástupce. Třetí tým ligy, nebo vítěz poháru půjde do posledního předkola Evropské ligy. Z něj postoupí buď do její hlavní fáze, vyřazení ho zase přesune do skupiny Konferenční ligy.

Za účast v Evropské lize se vyplácí 4,31 milionu eur (asi 107 milionu korun), Konferenční liga se cení na 3,17 milionu eur (necelých 80 milionů korun).

„Být v koeficientu do 10. místa je sen každé země. Díky plzeňské remíze dostane každý klub české ligy, který se nedostane do základních skupin evropských soutěží, skoro 20 milionů korun,“ připomněl na síti X šéf Slavie Jaroslav Tvrdík.

Nechápete? UEFA už před nějakou dobou zároveň vytvořila fond solidarity, přes který posílá miliony, aby se v ligových soutěžích nevratně nerozevřely nůžky mezi zbytkem pelotonu a účastníky evropských pohárů. Zároveň si tím šikovně zavazuje méně úspěšné profikluby, aby mezi nimi nenastala žádná revolta jako v případě uvažované Superligy.

V únoru například UEFA 13 českým klubům vyplatila zhruba deset milionů korun. A pokud se potvrdí Tvrdíkova cifra, i zde se českým mančaftům zdvojnásobí příjem.

Pozoruhodný rozmach českého klubového fotbalu v Evropě se děje v době, kdy stoupá u veřejnosti i sponzorů zájem o nejvyšší domácí soutěž. Aktuálně vrcholí nebo vrcholily tendry na vysílací a další práva, z nichž je už nyní zřejmé, že LFA utrží podle Tvrdíka minimálně 692 milionů korun ročně.

Pokud jste se ve všech číslech neztratili, v součtu to znamená jediné.

Česká liga se bude rochnit v penězích. Bude to přes miliardu. Výrazně přes miliardu. A když budou přibývat dobré výsledky, může být ještě líp.

Reklama