Hlavní obsah

Frňka příchodu do Ostravy nelituje. Zkušenosti z Baníku jsou k nezaplacení, říká kouč

Ostrava

Poslední utkání na stadiónu Bazaly odehraje v sobotu ostravský Baník. Mnozí fanoušci si přejí, aby to byl poslední zápas i pro trenéra Petra Frňku. Ten ale nad svým možným odvoláním nepřemýšlí. „Smlouvu mám na dobu neurčitou a nikdo se mnou o jejím ukončení nemluvil,“ řekl Frňka. Lehké to mít ale nebude. Baník na Bazalech končí a jeho kouč netuší, kde bude s týmem od července trénovat.

Foto: Tomáš Svoboda, fcb.cz

Trenér fotbalistů Baníku Ostrava Petr Frňka.

Článek

Jak se pracuje v podmínkách, když nevíte, co bude zítra, kde budete trénovat?

Situace není záviděníhodná. Víme, kde začneme letní přípravu, ale netušíme, co bude dál. Každý tým na této úrovni by měl mít tréninkové centrum a moc mě mrzí, že nevíme, kde budeme trénovat. Není to důstojné. (Baník se doposud s městem Ostrava nedohodl na dalším pronájmu Bazalů pro tréninkové účely. Ve Vítkovicích, kam se stěhuje, bude moci trénovat jen jednou za 14 dní před domácím zápasem.)

Máte vůbec chuť v Baníku pokračovat? Nejste příliš spokojený ani s kádrem...

Chuť mám. Nejsem zvyklý utíkat před každou překážkou. Ani ale netvrdím, že se mi každý den vstává lehce. Přijímat výzvy a překonávat překážky k tomu ale prostě patří. Samozřejmě bych byl raději, kdybych se mohl věnovat jen sportovním věcem a nemusel řešit rekonstrukci kádru či otázky, kde budeme trénovat a kdo nám bude prát prádlo. Ale taková je situace.

Nelitujete rozhodnutí jít do Baníku?

Ne, ne. Jak jsem už před časem řekl, přišel jsem z ideálního prostředí (druholigové Táborsko), kde všichni táhli za jeden provaz a šli za jedním cílem. Bylo by strašně fajn, kdyby to šlo překopírovat, ale nelituji. Zkušenosti z Baníku jsou k nezaplacení, a kdyby mi o nich někdo povídal, těžko mu uvěřím. Mám šanci si to prožít a myslím, že mě to nakonec posílí.

Nehazardujete se svým jménem?

Mohl bych to tak brát. Ale pokud bych se toho bál, tak bych do Baníku nemohl nikdy přijít. Musel bych si dopředu říkat, že je tady trenér, kterého hráči mají rádi a považují ho za úspěšného. Tak by to nešlo. Úzkoprse se bát o svou reputaci není správné trenérské myšlení.

Jak jste spokojený s tím, co hráči na hřišti předvádějí? Naučil jste je alespoň něco z toho, co jste zamýšlel?

Nejsem spokojený. Především pak s druhou půlkou jarní části. A ani jsem to nikdy netvrdil. Snažím se hledat pozitiva, ale opravdu s tím spokojený nejsem.

Jste zklamaný z toho, co hráči na hřišti předvádějí, nebo z toho, jakou mají kvalitu?

Ono to dost souvisí. Může se vám nedařit, můžete něco pokazit, můžete mít blbý den, ale musíte se na tom hřišti roztrhat do poslední molekuly. A pak je to v pořádku. Ani když pokazíte jeden dva balóny, tak vám to nemůže zabránit vystřelit protihráče v souboji na tribunu. Mám ty věci postavené jinak, než někteří ti kluci, a když tu bojovnost nevidím, tak mě to hodně tahá za uši i za oči. Tenhle tým může hrát zajímavý a ofenzivní fotbal, ale v tuto chvíli nám na sebevědomý fotbal chybí právě to sebevědomí.

Zůstanete trenérem Baníku? Jste s vedením domluvení na příští sezóně?

Mám v Baníku smlouvu na dobu neurčitou, a dokud pan Šafarčík neřekne, že je čas spolupráci ukončit, tak pokračuju. O ničem jsme se dosud nebavili.

Proti Dukle chcete dát šanci především odchovancům klubu. Je vaše rozhodnutí o sestavě dáno těmi okolnostmi, že se Baník loučí se stadiónem, nebo za tím stojí zjištění, že ti hráči, kteří přišli, vztah k týmu nemají a na jejich výkonech je to znát?

Za mým rozhodnutím jsou oba ty pohledy. Rozlučka by měla být důstojná a měli by dostat šanci hráči, kteří nechají na hřišti všechno. Ale nejde bagatelizovat, například Martin Kouřil není odchovancem, ale odpracoval si na jaře své a je hoden nosit tričko s logem Baníku. Ale na druhou stranu jsou tady i hráči, kteří neprokázali dostatek respektu k Baníku a opakovaně předváděli mdlé výkony, které nejsou hodny profesionálního sportovce.

Nastoupí Milan Baroš?

Byl bych rád, a pokud to bude možné, bude hrát od první minuty.

Porazí Baník v závěrečném 30. kole Synot ligy Duklu Praha?
Ano
48,3 %
Ne
51,7 %
Celkem hlasovalo 892 čtenářů.

Reklama

Související témata: