Hlavní obsah

Frťalův originální trik, žolíka na Spartu nažhavil ve třetí lize

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letenští si uvědomují hořký paradox. Zdenko Frťala byl asistentem Michala Bílka, když v roce 2007 jako první trenéři v samostatné české lize získali se Spartou double. Od jara však Frťala křísí fotbalisty Teplic, a právě na Stínadlech ztratila Sparta v sobotu první body v sezoně. „Soupeř hrál druhý poločas o deseti, ale bod určitě bereme. Důležité bylo, abychom pokryli jeho výstavbu ve středu pole, což se nám myslím dařilo,“ kvituje kouč po remíze 1:1.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Muhammad Jásir z Teplic se raduje z gólu proti Spartě.

Článek
Fotogalerie

Měl šťastnou ruku, o vyrovnání se postarali střídající hráči. Pět minut před koncem rozehrál rohový kop Krsmanovič a Jásir hlavou udeřil.

Egyptský útočník vstřelil svůj první gól v české lize. Nejprve měl střídat Filu, nakonec však šel ze hry Vachoušek.

„Moje první rozhodnutí skutečně bylo, abychom kvůli žluté kartě sundali Filu. Pak jsem si ale řekl, že to musí zvládnout i s kartou. Proto jsme se ho tam rozhodli nechat. Jásir byl odměněný za to, jak k fotbalu přistupuje. Má to tu těžké, je tu sám, bez rodiny. Gól je odměna," poukazuje Zdenko Frťala.

Před týdnem vzal do Olomouce minimum náhradníků. Když na Hané čtyřikrát vystřídal, na lavičce zbyl už jen náhradní gólman. Mohamed Jásir Núr v ten samý den dal Brozanům gól za třetiligové béčko, z něhož se během jara posunul do áčka.

„Byla kolem toho spousta pochybností, přitom to jsou interní věci. Kdo do nich nevidí, jen zbytečně zasívá nějaké pochybnosti. My víme, co děláme. Že jsme měli v Olomouci jen čtyři náhradníky, neznamená, že jsme šli do zápasu odevzdaně," zdůrazňuje Frťala.

„Jásir byl před Olomoucí celý týden zraněný, měl problémy. Když se však naskytla možnost, aby šel hrát za béčko, tak jsme ji využili," dodává kouč.

Jeho družina jako první obrala obhájce titulu o body. Během utkání se mezi střídačkami hodně jiskřilo, Frťala si často emotivně vyměňoval názory s Brianem Priskem.

„O čem? Tyhle věci by měly zůstat mezi trenéry. Samozřejmě plály emoce. Pro lidi svátek. Chtěli jsme být důstojným soupeřem, což se nám povedlo. Víme, že má Sparta obrovskou sílu. Jsem rád i za naše fanoušky, kterých přišlo po dlouhé době opravdu hodně. Hráčům jsem řekl, že právě pro tohle to děláme," culí se kouč.

Do Teplic se vracel zachraňovat ligu, teď má jeho tým po pěti kolech osm bodů.

„Hráčům jsem po příchodu k týmu řekl, abychom byli první, kdo přitáhne lidi na stadion. Kluci pochopili, jaká je hrdost hrát za Teplice. Že tu teď byla taková návštěva, je výsledkem naší práce. Jsme na nějaké cestě, transformace klubu i týmu chvíli potrvá. Se Spartou, Slavií či Plzní se fotbalovostí měřit nemůžeme, když se ale dobře připravíme a zvládáme taktické pokyny, mohou s námi mít problém všichni," vykládá Frťala.

Nemluví do větru. Hned v úvodním kole Teplice porazily Viktorii. Pokud tedy jde o Spartu, Slavii a Plzeň, již popáté za sebou tým z velké trojky na Stínadlech nevyhrál.

„Musíme dělat postupné krůčky. A to mluvím o všech zaměstnancích, nejen o hráčích. U nich chci, aby se těšili na každý trénink. Aby si uvědomili, že dělají sport, který je nádherný, ale někdy může i bolet," nabízí Frťala své krédo.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.