Hlavní obsah

GLOSA: Derby? Nuda na Letné. Tečka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V hlavní roli opatrnost, zodpovědnost, obrana. Málo odvahy dopředu, málo rizika. Především ze strany Sparty. Na druhé straně nedostatečně kreativní Slavia. Zhruba tak vypadalo v kostce nedělní ligové derby pražských S. Skončilo bezbrankovou remízou. Ruku na srdce - mohlo vůbec skončit jinak? Odpověď je nasnadě.

Foto: Ondřej Deml, Sport.cz

Trenér Sparty Brian Priske a trenér Slavie Jindřich Trpišovský

Článek
Fotogalerie

Výsledek 0:0 pokaždé neznamená, že zápas byl nudný, bez šancí, bez krásných střel a akcí. Pamatuji se na několik takových zápasů v české lize, kterých jsem byl aktérem. Například ten v dresu Liberce proti Drnovicím. Jejich brankář Martin Vaniak lapil šest tutovek jen během prvního poločasu. Budoucí ikona Slavie podala životní výkon, dodnes na bezbrankové utkání vzpomíná.

Tohle bohužel nebyl případ posledního derby pražských S. Na Letné se servírovala nuda. Nezáživné šachy. Sparta nechtěla připustit, aby se na ni rival dotáhl na jeden bod. Sešívaní zase nechtěli připustit sedmibodový trhák Sparty, byť se, vzhledem k bodové ztrátě, tlačili dopředu o něco víc.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Rozhodčí Ondřej Pechanec tasí červenou kartu pro Angela Preciada.

Člověku, který zápas neviděl, se stačí podívat na statistiky a je doma. Počet velkých šancí? Nula. Počet rychlých, pohledných akcí? Minimum. Celkový poměr střel? Šest ku šesti. Střely na bránu? Jedna ku dvěma. Aktérům slouží ke cti, že až na zkrat sparťana Preciada, který byl po zásluze vyloučen, se vyvarovali nefér zákroků. A duel odehráli ve slušném tempu.

Když na Letné běžela třicátá minuta, v Anglii končilo manchesterské derby mezi City a United. Celkový počet střel byl 27 ku 3. Vím, nelze srovnávat, kvalita Haalanda a spol. je úplně někde jinde. Nicméně ani tito borci kolikrát nemají den. Nikdy ovšem nezkazí fotbal. Po neděli zůstal náskok ligového lídra Sparty před Slavií na čtyřech bodech. Vítěz duelu je víceméně jasný. Ale za cenu nudného večera.

Reklama