Hlavní obsah

GLOSA: Frťala probouzí Stínadla, Sparta odkrývá soupeřům své slabiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Takový divácký nápor teplická Stínadla dlouho nezažila. Pořadatelé vzhledem k obrovskému zájmu o sobotní duel se Spartou otevřeli na každém vchodu část průchodů už hodinu a půl před výkopem, přesto se ke každému vstupu do hlediště táhla dlouhatánská fronta. Návštěva 15 841 diváků je pro teplický fotbal stejně nadějná jako remíza 1:1 s obhájcem titulu.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Fronta u vchodu na stadion Na Stínadlech.

Článek

Připomínka starých dobrých časů. Teplická Stínadla jsou jedním z největších a nejfotbalovějších českých stadionů. Svého času tady často hrával národní tým, a byl takřka neporazitelný.

Kronikáři před příjezdem Sparty poukázali, že na ligový fotbal tady bylo naposledy vyprodáno v srpnu 1999. Teplice tehdy porazily Spartu 4:2 především díky hattricku Michala Bílka, po jehož boku úřadoval ve středové řadě Zdenko Frťala.

Jde o výraznou paralelu. Právě Frťala se na jaře přesunul z akademie na lavičku prvního týmu. Roli krizového manažera výrazně překračuje. Mužstvo v závěru sezony jistě zachránil, na startu nového ročníku se s ním pak pohybuje v popředí tabulky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zaplněná tribuna stadionu Na Stínadlech v utkání Teplice - Sparta

Frťala je zkušený pragmatik, má toho hodně za sebou. Třeba jako Bílkův asistent byl na letenské lavičce u toho, když Sparta v roce 2007 jako první v samostatné české lize získala double.

V Teplicích teď Frťala svou náročností vdechl Stínadlům zase život. Klub se snaží, před ostře sledovaným zápasem spojil Fanklub FK Teplice, skupinu fanoušků Mladí skláři a Sektor 15 do společného kotle za brankou na jižní tribuně. Představil také nový gólový song, na němž se výrazně podílel asistent trenéra Jan Rezek.

Severočeši získali cenný bod, protože dokázali donutit Spartu k chybám a byli připravení využít její slabiny

Český šampion prožil krušný týden. V úterý skončil jeho sen o Lize mistrů, v sobotu pak přišel o první ligové body v sezoně. Obě utkání přitom odhalila jeho dva aktuální velké problémy.

Po strhující bitvě s Kodaní sami hráči uznali, že v klíčových momentech ztratili koncentraci. V Teplicích se to opakovalo. Třeba když kapitán Krejčí těsně před přestávkou podcenil dlouhý pas a svoji chybu pak hasil faulem oceněným červenou kartou, což zápas zásadně ovlivnilo. A pak zase, když hosté pět minut před koncem nedokázali obsadit protihráče při rohovém kopu, což je stálo výhru.

Standardky, slabina číslo dvě. V prodloužení proti Kodani kvůli nim Sparta dvakrát přišla o pracně získaný náskok. Druhý gól inkasovala po autovém vhazování, třetí po přímém kopu. Ostatně i první by se dal do této kategorie zařadit, protože padl hned 15 sekund po úvodním výkopu.

Co mi blesklo hlavou, když jsem nedal penaltu? Sprosté slovo..., přiznal Ladislav KrejčíVideo: Sport.cz

Magnet se Spartou se prodává sám, teplickou euforii řádně prověří hned příští domácí utkání, až na Stínadla dorazí Pardubice.

Letenští se zase hodně rychle potřebují vrátit do pohody, v níž byli před odvetou s Kodaní. Již ve čtvrtek je čeká první zápas o Evropskou ligu v Záhřebu. Nabitý program jim klade překážky, s nimiž se ovšem klub jejich ambicí musí vyrovnat. Až do první reprezentační přestávky žádný oddechový čas nedostanou.

Reklama

  2 : 4 Slovácko - Sparta 2 : 4 dohráno
20240505T18 : 00:00+0200
Slovácko vs. Sparta
Slovácko vs. Sparta
Slovácko
Sparta
  2 : 0 Teplice - Liberec 2 : 0 dohráno
20240505T15 : 00:00+0200
Teplice vs. Liberec
Teplice vs. Liberec
Teplice
Liberec
  3 : 1 Hradec Králové - Olomouc 3 : 1 dohráno
20240505T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové
Olomouc
  3 : 0 Plzeň - Ml. Boleslav 3 : 0 dohráno
20240505T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň
Ml. Boleslav
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.