Hlavní obsah

GLOSA: Kadlec a Pokorný. Zatleskejme rozdílným fotbalovým koncům (začátkům)

Dva bývalí reprezentanti prožili v posledních měsících ve své kariéře zajímavé obraty doslova o sto osmdesát stupňů. Přestože oba skoro stejně staří, shodou okolností se v minulém týdnu vydali opačnými směry.

Foto: Sport.cz

Článek

Je v tom i malý paradox. Zatímco o více než rok starší Václav Kadlec prožil ve 29 letech obnovenou premiéru v české nejvyšší soutěži, ten mladší Lukáš Pokorný ve 28 letech oznámil svou fotbalovou derniéru a kariéru profesionálního hráče dobrovolně opustil.

Kadlec před rokem a půl kvůli potížím s kolenem musel dát fotbalu stopku. Nakonec jen dočasně, protože nyní se do první ligy dokázal vrátit v dresu Mladé Boleslavi, za což od mnohých expertů sklízí oprávněný obdiv.

Obrácenou cestou se vydal Pokorný. Vloni v létě si přetrhl v koleni zkřížený vaz a pak dlouho pracoval na comebacku. Když ten se letos přiblížil, jeho pocity ho utvrdily v tom, co delší dobu tušil. Že fotbal mu přináší už jen stres. Svou úspěšnou dráhu proto s úlevou uzavřel.

Jejich fotbalové příběhy se liší už od samého začátku. Kadlec byl od mladí považován za super talent od přírody. Už jako školák poutal pozornost klubů a coby patnáctiletý byl odchovanec Bohemians 1905 na stáži v Liverpoolu. Zvítězil v kategorii Talent roku. Prošel skoro všemi mládežnickými reprezentacemi. Debut v lize zaznamenal už v šestnácti.

Pokorný sice takové nadání neměl, o to víc si musel liberecký odchovanec kariéru vydřít. Mládežnické nároďáky se mu vyhnuly. Do první ligy nakoukl premiérově až pár měsíců před 21. narozeninami.

Přesto se jejich cesty v jednom okamžiku protnuly v totožném týmu. V roce 2016 spolu nastoupili za reprezentační výběr v přátelském utkání proti Arménii, oba spolu odehráli první poločas. Kadlec zaznamenal gól a asistenci, Pokorný zase ve stoperské dvojici se Suchým uhájil čisté konto.

Tehdy si spolu vychutnali potlesk a nyní si aplaus za vyústění jejich fotbalového příběhu zaslouží oba znovu. Kadlecův návrat na hřiště je nepochybně úctyhodný, stejně tak však Pokorného přiznání si. Přestože jdou opačným směrem, obě cesty povedou ke vnitřní spokojenosti. A ta je nejcennější.

Reklama

Související témata: