Hlavní obsah

GLOSA: Nejen severní vítr je krutý, i soupeři jsou příliš protivní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Setsakramentský severní vítr. Krutý, když duje ze Skandinávie, stejně protivný, když zavane z českého pohraničí. A to je dánský trenér Sparty severem odkojený, a tudíž na ledacos zvyklý. Teď si ovšem musí přivykat, že nejen vichr, ale i soupeři jeho týmu jsou jaksi protivní. Jeden brání až moc, s čímž si jeho hráči neví rady, takže se v Norsku odporoučí z evropské pohárové scény, jen co na ni vkročili, druhý zase příliš útočí a v Praze si až moc troufá, a proto při vstupu do nové ligové sezony s Libercem šlamastyka pokračuje.

Foto: Sport.cz

Nejen severní vítr je krutý, i soupeři jsou příliš protivní.

Článek

„Nikdo není šťastný, jak jsme sezonu začali, výsledky jsou neakceptovatelné," říká Priske, na kterém je patrné, že na evropském severu vyrostl a z míry ho jen tak něco nevyvede. Ani poryvy, které Spartou pořádně zacloumaly, natož rýpnutí statistiků, že alespoň domácí prostředí bývalo tvrzí, kde se soupeři i v dobách letenské mizérie před Spartou třásli a povinně jí odevzdávali body. V posledních dvou sezonách dokonce v 25 zápasech po sobě. Na jaře v nadstavbě však v konfrontaci se Slováckem série skončila a začátek nové se jaksi nedostavil.

Příště by už ale prý mělo být lépe, protože bude vanout od jihu. I když kdoví, jak to v době klimatických změn se silou jižního vánku v neděli v Českých Budějovicích bude. V úvodu nové sezony se totiž ukázalo, jak zrádné jsou všechny prognózy a předpovědi.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Praha Brian Priske během utkání s Libercem.

Exmistrovská Slavia vstupující do ní s jediným cílem vrátit titul do Edenu se o tom ostatně přesvědčila. Stačilo, aby zafoukalo od východu a padla, jen co do ligy vkročila. A zase s Hradcem Králové, který ji v jarní nadstavbě výhrou 4:3 připravil o plánovanou obhajobu primátu a načal sérii, z níž se trenérovi Trpišovskému ježí zbytek vlasů ukrytý pod obligátní kšiltovkou. Aby ne, když z šesti posledních ligových utkání vyhrála Slavia jediný. 8. května v jarní nadstavbě na Slováckem...

Však Trpišovský pořádně hartusil, když ho trenérský doyen Miroslav Koubek mistrně nachystanou taktikou znovu vyškolil.

„To si vyhodnotíme. Na můj vkus jsme toho předvedli hrozně málo."

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slavie Praha Jindřich Trpišovský a David Douděra během utkání 2. předkola Konferenční ligy.

S hrozně málem si chtěla vystačit i mistrovská Plzně v Teplicích snad v domnění, že na Stínadlech bude panovat naprosté bezvětří. Vždyť bookmakeři poslali Jarošíkův tým do druhé ligy ještě než soutěž začala a fanoušci se k nim přidali. Od Krušných hor ovšem zadulo a Viktoria musela zachraňovat po změně stran svou fotbalovou reputaci a alespoň bod.

„Pokud chceme být úspěšní, nestačí hrát 45 minut," bylo na trenérovi Bílkovi patrné, že podobný přístup jeho svěřenců mu nebyl po chuti. Jinak ale neměl nic proti tomu, že to v lize hned na začátku fouká, i když na to jeho mužstvo doplatilo z favoritů jako první. A o čtyřiadvacet hodin později tuplem ne, když poryvy ze severu a východu smetly největší rivaly jeho týmu. Dost možná si dokonce přál, aby takhle funělo v lize častěji.

Zdeněk Pavlis

Zdeněk Pavlis pracuje padesát let jako sportovní novinář a publicista. Působil v redakcích Zemědělských a poté Zemských novin, Lidových novin, Svobodného slova a nyní publikuje na nejnavštěvovanějším českém sportovním internetovém portálu www.sport.cz, a to od roku 2008. Celé desetiletí spolupracoval se slovenským fotbalovým týdeníkem Tip. Od roku 2001 je předsedou Klubu sportovních novinářů ČR. Napsal více než dvacet knih. Například: 50x Fotbalista roku, Čaroděj, Djoker Novak Djokovič, Josef Bican – Pepi, Klub ligových kanonýrů, Králové fotbalu, Petr Čech: Mr. Perfect, Zlatý míč, Gianluigi Buffon: superman Gigi, Železná Sparta, Od Bicana k Lafatovi. Je držitelem Ceny Egona Erwina Kische udělované českým a slovenským spisovatelům za literaturu faktu a laureátem Ceny dr. Václava Jíry.

Reklama