Hlavní obsah

Hektika s penaltou a červenou, hlavně však debutantův příběh jako z hollywoodského trháku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Srdeční tep jim musel vyletět na maximum. Oběma. Bylo to skutečně na infarkt pro teplického kouče Jiřího Jarošíka, stejně jako pro trenéra mistrovské Plzně Michala Bílka. Sedmá minuta nastavení, na světelné tabuli na Stínadlech nerozhodný stav 2:2 a rozpolcený sudí Jan Machálek dumající, zda zákrok kapitána Viktorie Lukáše Hejdy posoudil skutečně správně a má tudíž trvat na červené kartě a penaltě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Teplický fotbalista Jakub Urbanec na hattrick v duelu s Plzní nedosáhl. Musel se spokojit s dvěma zásahy, v závěru neproměnil penaltu.

Článek

Proto hektika gradovala. Proto se sudí vydal k monitoru, aby si střet Hejdy s unikajícím teplickým náhradníkem Kodadem prohlédl na vlastní oči. Proto dlouhé přerušení, čekání a vzájemné brnkání na nervy.

„Také jsem si myslel, že jde zkoumat penaltu, ale o tu prý nešlo. Sudí se šel jen přesvědčit, zda měl Hejdovi ukázat rovnou červenou," tvrdil Jarošík, že se mu tepová frekvence vrátila záhy do normálu.

„Já navíc něco podobného už zažil ve Slovinsku. Také za stavu 2:2, rovněž v nastaveném čase. A i tu penaltu jsme tehdy nedali," vrátily se domácímu kouči vzpomínky na první velké angažmá v Celje.

Možná je měl z hlavy vyhnat. Nebo měl odradit ligového debutanta Jakuba Urbance, aby exekuci pokutového kopu přenechal v tak vypjaté chvíli některému ze spoluhráčů.

„Ale já si na ni věřil. Ve třiceti ligová premiéra, při ní dva góly mistrovské Plzni, proč tedy nejít i na penaltu? Čekání na konečný verdikt rozhodčího příjemné nebylo, ale nerozhodilo mě. Penalty jsem kopal už na Žižkově a proměňoval je, takže jsem si na ni troufal i v Teplicích," nenechal by se třicetiletý debutant na ligové scéně Jakub Urbanec nejspíš stejně odradit, když sudí Machálek svůj verdikt stvrdil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Jan Machálek zkoumá videozáznam během utkání 1. kola Fortuna ligy mezi Teplicemi a Plzní. Nakonec odpískal proti Viktorii pokutový kop.

„Byl jsem předem rozhodnutý, kam vystřelím, jenže Staněk si mě přečetl a penaltu chytil," litoval vzápětí neproměněného pokutového kopu, jímž mohl skolit obhájce titulu. I tak to pro něho byla premiéra jako z Hollywoodu...

„Vždyť já hrál ještě loni v září pražský přebor za béčko žižkovské Viktorky," připomínal svou story, která pokračovala pod trenérem Jarošíkem v Prostějově, aby teď přišel v Teplicích ligový happy end.

Mohl být pohádkový.

Mohl, ale nebyl. Urbanec hattrick nezavršil a Severočeši s mistrovskou Viktorií „jen" remizovali.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Viktorie Plzeň Jindřich Staněk chytá penaltu Jakuba Urbanece z Teplic během utkání 1. kola Fortuna ligy.

„A byli jsme rádi, protože hned po neproměněné penaltě měla Plzeň obrovskou šanci, aby zápas rozhodla," přiznal domácí kouč Jarošík, že v posledních vteřinách nekonečného nastavení tepová frekvence zase vyletěla, když hostující Dedič jen těsně minul Grigarovu bránu.

Michalu Bílkovi samo sebou také.

„Aby ne. Prohráváte o dva góly, po vyrovnání přemýšlíte, jak dát třetí branku a po výkopu přijde pokutový kop proti nám. Zaplať pánbůh, že ho Staněk chytil. A hned na to v posledních sekundách další z našich stoprocentních příležitostí, kterou neproměníme," bral plzeňský kouč s povděkem, že vstup do ligy skončil nakonec alespoň dělbou bodů.

„Poučili jsme se. Pokud chceme vyhrávat, musíme hrát celých 90 minut a nikoli jako v Teplicích jen v druhé půli. Což platí pro domácí ligu, stejně jako pro evropské poháry," připomněl Bílek kvalifikační konfrontaci o Ligu mistrů s Šeriffem Tiraspol, která na jeho svěřence čeká už v úterý v Moldávii.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice