Hlavní obsah

GLOSA: Nejhorší vstup fotbalistů Zlína do sezony v historii nemusí znamenat špatný konec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě nikdy v historii klubu se až do této sezony nestalo, aby fotbalisté Zlína v nejvyšší československé či české soutěži neuhráli v úvodních třech kolech ani jediný bod. Týmu z Baťova města se to přihodilo až letos. A to i kvůli mimořádně náročnému losu.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Zlín nevybojoval v prvních třech ligových kolech ani jeden bod.

Článek

Ve Zlíně dopředu věděli, že když si v premiérovém duelu neporadí v Karviné s nadšením a elánem prvoligového nováčka, budou pak těžko bodovat doma se Spartou a na Slavii. Což se potvrdilo. Ševci měli ale v utkáních s hlavními favority na titul paradoxně blíž k bodovému zisku než předtím ve slezském městě. Platí to především o domácím zápase se sparťany, v němž o jejich těsné porážce rozhodla v závěru až penalta, o níž se hodně diskutovalo.

Také v Edenu se Zlíňané především díky excelentnímu výkonu brankáře Stanislava Dostála drželi statečně. Po snížení na 1:2 znovu nebyli v posledních minutách daleko od nerozhodného výsledku, přestože převaha Pražanů byla do té doby hodně zřetelná.

Přesto měli Ševci dál na bodovém kontě nulu, takže se o to víc upnuli k sobotnímu domácímu duelu s Libercem. Kýženou výhru jim v nastavení sebral VAR, který odvolal kvůli ofsajdu Koviničovu trefu, která by jinak byla zřejmě vítězná. Utkání skončilo 1:1, avšak zisk premiérového bodu Zlín znovu podpořil s výjimkou úvodu střetnutí solidním výkonem.

Moravskému mužstvu evidentně prospělo, že se po minulé sezoně zbavil starších a ostřílených borců (Procházka, Fillo), kteří už ale nebyli velkým přínosem, či fotbalistů (útočníci Kozák a Balaj), kteří přišli do týmu v zimě s velkou pompou a v několika duelech jarní části první ligy Zlínu skutečně pomohli, avšak celkově očekávání vedení klubu zdaleka nenaplnili.

Kouč Pavel Vrba nyní dává příležitost mladším hráčům. V jednu z největších opor vyrostl záložník Slončík a po uzdravení je na hřišti hodně vidět jen o málo zkušenější Tkáč. Proti Liberci odehrál o víkendu výbornou čtvrthodinu další nadějný odchovanec Bužek. Zdá se, že v symbióze se staršími fotbalisty by se mohli Zlíňané postupně propracovat v tabulce na vyšší pozice. Nutně k tomu ovšem potřebují zvládnout nadcházející dva zápasy v Hradci Králové a s Teplicemi. Po Liberci to pro ně budou další utkání pravdy, které o ambicích moravského celku napoví o dost víc.

Pokud se jim to povede, dodá jim to o něco větší klid do dalšího průběhu ligy. A sezona, kterou zlínští fotbalisté začali nejhůř v historii, by pro ně nemusela skončit vůbec špatně. Navzdory tomu, že některé zlé jazyky po jarní takřka zázračné záchraně Ševců mezi elitou na úkor kolabujícího Brna tvrdily, že si tím sestup jen o rok odložili. Ve Zlíně věří, že se naprosto mýlily.

Reklama

Související témata: