Hlavní obsah

GLOSA: Sázka na cizince vyšla, aneb Deset stupňů k titulu Sparty

Fotbalový osud jí dal možnost rehabilitovat se tam, kde před rokem skončila další matná sezona bez trofeje. Sparta loni v Uherském Hradišti hladce prohrála finále domácího poháru, teď si tam v úterý večer zajistila první ligový titul po devíti letech. Symboliky se našlo na Slovácku celkem dost, třeba že kapitán Krejčí s přezdívkou LK37 dovedl tým k 37. titulu v klubové historii...

Foto: Sport.cz s využitím Právo/Vlastimil Vacek

"Devítileté čekání od roku 2014 bylo dlouhé a drásavé, hnalo však Spartu víc než konkurenty," píše ve své glose fotbalový redaktor Sport.cz Pavel Dosadil.

Článek
Fotogalerie

Kruh se po roce uzavřel. Sparta už není tak křehkým a nedospělým týmem, který Slovácko loni ve finále vyškolilo. Díky deseti zásadním důvodům si umí jít za svým.

1) Rosického plán - Když loni neklapl ani projekt s Pavlem Vrbou, bral ho sportovní ředitel Tomáš Rosický jako poslední pokus s českým koučem. Ačkoliv nedávný krach s Italem Stramaccionim varoval, pro dalšího experta dojel až do Dánska.

V titul jsme začali věřit kolem Vánoc, přiznává Brian Priske. Říkal jsem, že brzy budeme první v tabulceVideo: Sport.cz

2) Šéf lavičky - Tak rychlý vzestup se nečekal, Brian Priske nicméně dokázal Spartu hned v první sezoně přebudovat k úspěchu. Nepočítáme-li Slováky Jarabinského a Chovance, stal se vůbec prvním zahraničním trenérem s mistrovským titulem v české lize. Navzdory nepovedeným začátkům udal celému klubu jasnou vizi a správný směr.

3) Hlad po titulu a mentální síla - Devítileté čekání od roku 2014 bylo dlouhé a drásavé, hnalo však Spartu víc než konkurenty. Hlavně v závěru sezony, kdy jí forma a síly docházely, prokázala příkladnou mentální sílu a dojela k cíli na morál. Dokázala otáčet zápasy a rozhodovat je třeba až v nastavení.

4) Kapitán jako lídr - Když si ho našel v druholigovém Brně, mnozí jen kroutili hlavou. Ladislav Krejčí je ovšem další satisfakcí pro Rosického. Stal se přirozeným lídrem a většina expertů žasne, jak při svém mládí vyspěl. Ačkoliv téměř celý podzim promarodil, stihl nasázet i třináct gólů.

Jsem hrdý na všechny, hlásí kapitán Ladislav Krejčí. Něco neuvěřitelného, co jsme tady vybudovali!Video: Sport.cz

5) Posily konečně posilami - Výběr posil na Letné v minulosti nejednou připomínal střelbu do vrabců. Konečně přišla změna. V létě hlavně Kuchta a Sadílek, po zahájení sezony pak Sörensen a Kovář. Všechno trefy do černého. Také zimní příchod Kairinena a spol. splnil účel zvýšení konkurence v kádru.

6) Majitel u sudích - Během přestávky zdánlivě bezvýznamného duelu s Brnem zamířil Daniel Křetínský protestovat do kabiny rozhodčích. Majitel dal svérázným způsobem najevo, že mu na Spartě pořád záleží. Vysloužil si oprávněnou pokutu, pravdou však je, že od té doby kopala Sparta v klíčových chvílích spoustu penalt.

7) Plzeň a Slavia - Po podzimu ztrácela Sparta na Plzeň sedm a na Slavii pět bodů, ani jarní premiéru v Olomouci tradičně nevyhrála. Patálie rivalů jí ovšem nabídly šanci, v jakou už snad ani nedoufala. Viktoria brzy odpadla jako první, sešívané doběhly četné ztráty z venkovních zápasů. Díky vítězství v základní části se i poslední derby hrálo na Letné, což bylo zásadní.

Sparťanská jízda začíná. Slavící mistři vyrážejí do Prahy. Jan Kuchta coby ředitel autobusuVideo: Sport.cz

8) Standardky jsou zbraň - Priske nejednou vyzdvihl asistenta Luboše Loučku. Aby ne, když má na starosti standardní situace, z nichž mužstvo vstřelilo úctyhodných 34 gólů.

9) Kondice na úrovni - Fyzička bývala v minulých sezonách spíš výsadou konkurentů. Sparta teď dokázala otáčet zápasy v závěru díky síle nejen mentální, ale také fyzické. Do hráčů ji vpravil šéf kondiční přípravy Christian Clarup. Na jeho koňské dávky si dlouho zvykali, ale vyplatilo se.

10) Týmový duch, ega stranou - Rosickému vyšlo i angažování manažera áčka. Tomáš Sivok se stal jeho pravou rukou, byl na každém tréninku. Zkušený internacionál hned na úvod některé umravnil. Jako mentální supervizor dal jasně najevo, že ega musí stranou, hlavní je týmový duch.

Reklama

Související témata: