Hlavní obsah

GLOSA: Vrba je volný pro finále, ale Limbovo. Velká porážka Sparty, semlela dalšího trenéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalový osud dovede být drsný a škodolibý zároveň. Pavel Vrba byl strůjcem zlaté éry fotbalové Plzně, na jejímž stadionu v neděli odkoučoval svůj poslední zápas na lavičce Sparty. Odloženého finále poháru na Slovácku se tak už příští středu nedočká. Je volný pro jiné finále, Limbovo, když se jeho dlouholetý svěřenec bude den před vyvrcholením MOL Cupu v Plzni oficiálně loučit s kariérou. Letenský klub semlel dalšího renomovaného trenéra, což je jeho největší porážka v aktuální sezoně.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Pavel Vrba na lavičce Sparty předčasně skončil.

Článek

Připravený jsem na všechno, zopakoval v neděli po kruté porážce ve Štruncových sadech. Pavel Vrba se tak ostatně vyjadřoval i v zimě, přestože se Spartou prodloužil o rok smlouvu.

Bývalý kouč české reprezentace je dostatečně zkušený, aby věděl, že žádný trenér není neodvolatelný. Zvlášť ve Spartě, která je pravidelně střídá na šíleném nezastavitelném kolotoči.

Vrba končí ve Spartě. Bylo jeho angažmá na Letné úspěšné? Diskutujeme v pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Vrba na Letné v únoru 2021 nahradil Václav Kotala. Žádnou trofej na jaře nezískal, ale zajistil klubu kvalifikaci Ligy mistrů.

Podzim v aktuální sezoně mu vyšel. Sparta pod jeho vedením poprvé od roku 2017 prošla přes kvalifikaci do hlavní fáze evropského poháru, byť jen Evropské ligy. Poprvé od roku 2016 porazila v derby Slavii a po dlouhé době byla po podzimu reálně ve hře o mistrovský titul. Díky novému modelu přežila v Evropě zimu, přesunula se do Konferenční ligy. Klub si liboval, že realizační tým optimálně rozvíjí hráče.

Sparta bude bojovat o pohár pod vedením Michala Horňáka. Je to dobrá volba? Řešíme v pořadu Přímák...Video: Sport.cz

Jenže právě v zimě, během níž Vrba prodloužil smlouvu, se něco zlomilo. Řada hráčů ztratila formu, konfrontace s Partizanem nachytala Spartu zcela nepřipravenou, v úvodu jara jí vyšel jen postup přes Slavii v MOL Cupu. V lize zůstala neporažená na domácí půdě, na Letné vedl Vrba Spartu v 25 zápasech a získal s ní 92 % možných bodů. Jenže ztráty hlavně venku přibývaly a po porážce v Olomouci v posledním kole základní části bylo jasné, že cíl v podobě zisku prvního titulu po osmi letech trenér nesplní.

Zdroje blízké klubu říkají, že Vrba byl pod vlivem situace v posledních dnech zdrcený až rezignovaný. Musel tušit, že vedení hledá nového trenéra v Německu.

Nedělní výkon jeho týmu v Plzni byl po pravdě zoufalý, stal se pověstnou poslední kapkou.

Znovu se však vynořuje klíčová otázka, jestli měl Vrba vůbec naději v zakletém sparťanském prostředí uspět.

Po svém bývalém hráči i trenérovi touží Baník, teď může Vrbu mít. Nebylo by divu, kdyby Baník konečně posunul mezi domácí špičku a začal šlapat na paty i Spartě. Tak jako třeba exletenský tandem Michal Bílek - Pavel Horváth v Plzni, která teď pod jejich taktovkou sahá po titulu.

Pavel Vrba v podcastu BodloVideo: Sport.cz

Pro Spartu je každopádně špatná zpráva, že semlela dalšího renomovaného trenéra a také Vrbu předčasně propouští. Sportovní ředitel Tomáš Rosický loví spasitele v Německu, padá jméno Heiko Herrlicha, jeho bývalého spoluhráče z Dortmundu.

Když už je řeč o Rosickém, nedávno avizoval, že v případě dalšího neúspěchu otevře diskusi o svojí funkci. Takový krok by byl jistě fér. Už jen směrem k Vrbovi, protože jen v trenérovi další sparťanská sezona bez titulu rozhodně není.

Poslední tři zápasy dojede místo Vrby trenér béčka Michal Horňák. Před třemi lety stejně tak přicházel po Zdeňkovi Ščasném, než v létě nastoupil Václav Jílek.

Všechno už tady zkrátka bylo. Kdy ale překročíš svůj stín, Sparto...?

Reklama

Související témata: