Hlavní obsah

Hejdova dekáda v Plzni: Kartáč od Vrby, čekání na šanci, titul s kapitánskou páskou

Sálaly z něj při oslavách obrovské emoce. Radost a hrdost na tým i na sebe sama. Ví, že senzační mistrovský titul fotbalové Plzně nese z významné části jeho podpis. Stoper Lukáš Hejda má za sebou životní sezonu, na jejímž konci si připsal pátý ligový triumf s Viktorií. Kapitán čerstvých mistrů je v Plzni přesně deset let, na svůj čas si ale musel trpělivě počkat.

Hejda do repre? Plzeňský kapitán pokřik nevyslyšíVideo: Sport.cz

 
Článek

„Když jsem do Viktorky přišel, ani ve snu by mě nenapadlo, že zvednu pohár pětkrát. A teď dokonce jako kapitán. Strašná euforie, hodně si to užívám," zářil Hejda po zisku titulu. Do Štruncových sadů zamířil ze Sparty v létě 2012. Jako perspektivní, nicméně nezkušený 22letý mladík. Stal se sice součástí zlaté éry Viktorie, která sbírala úspěchy i na evropské scéně, nicméně pevnou pozici si získal až v posledních čtyřech sezonách.

Bilance Hejdy v Plzni
312 zápasů/ 26 vstřelených gólů, 5x vítěz české ligy (2013, 2015, 2016, 2018, 2022), 3x základní skupina Ligy mistrů (2013, 2018), 2x osmifinále Evropské ligy (2014, 2018).

Byla období, kdy ho provázela zranění. Nebo ho trenéři odstavili na druhou kolej a Hejda čekal měsíce na další šanci. Jako třeba po své premiéře v Lize mistrů v září 2013, kdy jeho chyba v souboji s argentinskou hvězdou Agüerem nastartovala Manchester City za vítězstvím (3:0). Kouč Pavel Vrba Hejdu v 67. minutě stáhl z trávníku, po zápase ho zkritizoval. Další příležitost v základní sestavě mu dal až za půl roku. Ani další měsíce ale nebyly o moc lepší, třetinu sezony 2014/2015 strávil Hejda dokonce v B-týmu, hrál juniorskou ligu.

Horváth je stavěný pro roli asistenta. A jaké jsou klíčové faktory plzeňského úspěchu? Diskuse z pořadu Přímák.Video: Sport.cz

Díky vytrvalosti, ctižádosti a zarputilosti nakonec v Plzni prorazil. V ročníku 2019/2020 odehrál 28 zápasů, v nynější mistrovské sezoně třicet. S Brazilcem Eduardo Santosem vytvořili nejlepší stoperskou dvojici v lize. Dvaatřicetiletý Hejda dozrál v respektovaného lídra. Jakým býval kdysi Pavel Horváth. Když se mu nelíbil přístup spoluhráčů, v kabině je zpucoval.

Fandí celá Plzeň. Velkolepé oslavy mistrovského titulu na náměstí RepublikyVideo: Sport.cz

Například po jarním duelu na Spartě, v němž jasně vládli, vedli o dva góly, laxností a nezodpovědností ale umožnili Pražanům v závěru vyrovnat. Hejda se mohl uvztekat, parťákům dal, co proto. Další výpadek už nepřipustili a dokráčeli k titulu.

„Jsme banda válečníků, která se nikdy nevzdala. Otočili jsme spoustu zápasů, ve kterých se nám nedařilo. Vždycky jsme to dokázali ukopat. Moc si toho cením," uvedl Hejda, který nynější ligový triumf považuje za nejcennější.

Tak jsme první no a co! Plzeňští fotbalisté si noční oslavy užili i s fanouškyVideo: Robert Neumann, Sport.cz

„Nikdo nám nevěřil, byli jsme zaškatulkovaní, že prý budeme rádi za jakékoli pohárové umístění. Na titul se počítalo jen se Slavií a se Spartou. No, a teď jsme první a můžeme slavit," culil se kapitán Plzně po nedělní korunovaci nových mistrů.

Jeho spoluhráči během oslav několikrát skandovali Hejda do repre. Naznačovali kouči národního týmu Jaroslavu Šilhavému, že jejich lídr by si za skvělé výkony zasloužil pozvánku k červnovým duelům Ligy národů A.

„Jsem po sezoně dokopaný, jsem rád, že vůbec stojím. Myslím, že reprezentace by měla být o mladších hráčích, já se chci soustředit na Plzeň. Dobře vím, že moje zdraví není stoprocentní. Právě reprezentační pauzu bych chtěl využít spíš k tomu, abych se dal do kupy. Možná zní divně vzdávat se reprezentace, když mám jen jeden start. Ale takhle to momentálně cítím," reagoval upřímně Hejda.

Reklama

Související témata: