Hlavní obsah

Hojnost znovu přichází? V Liberci doufají ve význam afrického jména

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeho jméno v jednom ze západoafrických jazyků znamená ‚hojnost znovu přichází‘ a pod Ještědem doufají, že útočník Victor Olatunji svému příjmení na jaře dostojí. Na 193 centimetrů vysokého čahouna totiž čeká těžký úkol. Nahradit nejlepšího střelce Micka van Burena.

Foto: fcslovanliberec.cz

Nigerijský útočník Victor Olatunji z AEK Larnaka se zapojil do přípravy Slovanu Liberec na Maltě.

Článek

Ten zažil nejlepší půlrok své kariéry, na podzim nastřílel celkem třináct gólů a Slavia si ho stáhla z hostování. „Výzvy mám rád, chci v Liberci uspět," říká sebevědomě Olatunji hostující na severu z kyperské Larnaky.

„Doufám, že odchod našeho nejlepšího střelce nebude tolik znát. Má předpoklady, aby Micka nahradil, byť jde do ligy, ve které ještě nepůsobil, a to je vždy otazník," přiznává liberecký kouč Luboš Kozel.

„Ale má zkušenosti se slovenským fotbalem. Pro každou obranu bude nepříjemný. Je považovaný za velký talent, v AEK měl velkou konkurenci. Je silný, rychlý a dobrý zády k bráně soupeře. Věřím, že Liberci pomůže," tvrdí exliberecký gólman Milan Knobloch, jenž nigerijského kanonýra zná z kyperské ligy.

„O Liberci jsem poprvé slyšel ještě v Africe od známých, kteří fotbal hodně sledují. Ale do Evropy jsem poprvé přišel na Slovensko v osmnácti. Byl jsem tam skoro tři roky, takže znám i některá slovíčka ve slovenštině, která je prý s češtinou podobná," culí se Olatunji a s úsměvem podává důkaz: „Rozumím."

Na Slovensku hrál za druholigový Inter Bratislava a FK Železiarne Podbrezová. „Pak jsem zamířil do Rakouska a na Kypr," vykládá 23letý Olatunji. Na severu si teď po třech letech opět sáhl na sníh. „Je to těžké si zase zvyknout, ale musím se přizpůsobit, když jsem profesionál," tvrdí Olatunji, jenž si na severu vybral dres s číslem 21 podle data narození své matky.

V létě si zahrál za AEK Larnaka kvalifikaci o Ligu mistrů i základní skupinu Evropské ligy. „Poháry chci hrát znovu, to je ta nejlepší a zároveň snadná motivace. Získáte skvělé zkušenosti, protože hrajete proti jiným týmům, čelíte různým taktikám, rychlost hry je vyšší," vypočítává Olatunji, který zatím za Liberec stihl nastoupit jen v generálce proti Zlínu. „Jeví se solidně, uvidíme, jak začne," říká kapitán Slovanu Theodor Gebre Selassie s výhledem na nedělní utkání s Pardubicemi.

Reklama