Hlavní obsah

Holeš suverénně skočil do základní sestavy, Slavia s ním byla jistější. Ocenil Zafeirise

Coby člen základní sestavy vyběhl defenzivní záložník fotbalové Slavie Tomáš Holeš do utkání poprvé od 8. září minulého roku. Po pěti a půl měsících, konkrétně po 171 dnech. Červenobílí s ním proti Slovácku působili hned jistěji, nepříjemného oponenta do příležitostí nepouštěli. „Je to pro mě samozřejmě zpětná vazba, jsem hlavně defenzivní hráč. Jsem tam od toho, abych čistil prostor před stopery a zamezoval soupeřům v šancích,“ podotkl spokojený navrátilec.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Holeš v akci během zápasu se Slováckem, za ním je útočník Filip Vecheta.

Článek

Před týdnem v Teplicích si Holeš střihnul závěrečnou dvaceminutovku, proti Slovácku už vydržel na hřišti celý zápas, dokonce se asistencí podílel na druhém gólu Petera Olayinky. „Je obdivuhodné, jak po pětiměsíční pauze zvládl utkání v plném tempu. Musím zmínit, jak je připravený, absolvoval s námi jen pár tréninků, pár her, žádný přípravný zápas. Jeho návrat nám výrazně pomohl, od jeho výkonu se odvíjely i výkony ostatních. Celá středová trojice pracovala dobře," radoval se slávistický trenér Jindřich Trpišovský.

Holešův nástup bodnul stoperům za ním. Střed obrany byl na začátku jara vachrlatý. „Když se ohlédneme za předchozími jarními duely, tak nám vždycky alespoň jednou šel soupeř sám na bránu. V Teplicích nás to vytrestalo. Tentokrát jsme se chtěli odrazit od pevné defenzivy, což se povedlo," konstatoval devětadvacetiletý reprezentant, aniž by ale sám svůj přínos zdůrazňoval. „Ale on byl klíč," upozornil Trpišovský.

Velkou část podzimu trpěl Holeš na tribuně. Kvůli poraněné šlaše musel na operaci. „Není nic příjemného být na tribuně. Trápí mě, když zápas sleduji a nemohu být na hřišti. Na tribuně jsem taky mnohem nervóznější, protože nemohu se hrou nic dělat. Emoce jsou pak úplně jiné než na hřišti. Bylo to trápení, jsem rád, že to je za mnou. Doufám, že jsem si to vybral," popsal, jak nepříjemné chvíle prožíval.

Na hřišti se dle svých slov cítí výborně. „Už jsem se nemohl dočkat. Od začátku přípravy jsem se chystal na tenhle okamžik spolu s fyzioterapeuty a kondičními trenéry, kteří odvedli skvělou práci. Byla to dlouhá cesta," odfrknul si defenzivní univerzál, na kterého trenéři s návratem nespěchali. „To ani ne. Samozřejmě tím, že se zranil Kuba Hromada, což je taky klasický štít, nastal trochu problém. Ale můj návrat už déle směřoval k zápasu se Slováckem," dodal.

Těšil se z návratu, výhry a také ocenil některé spoluhráče. Ve středu pole spolupracoval s talentovaným norským záložníkem Christosem Zafeirisem. „Výborný fotbalista s vysokou herní inteligencí," vypálil na adresu šikovného záložníka, který přišel na konci ledna z Haugesundu.

„Není tady s námi dlouho, ale zapadl skvěle a hned pochopil, jaký fotbal chceme hrát. Hrál velmi dobře, dělá dobrá rozhodnutí, má velký akční rádius. Všechno chce hrát nahoru, ale je platný i do defenzivy. Má před sebou velkou budoucnost," přidal Holeš k Zafeirisovi.

Zvyká si i na součinnost s dalším nováčkem, stoperem Igohem Ogbuem. „Také skvěle zapadl. Je poctivý, má drajv, tím nám pomůže vyhrávat souboje. I běžecky je platný. S oběma se výborně spolupracuje," vypíchl Holeš na parťácích, s nimiž by mohl utvořit osu mužstva.

Reklama