Hlavní obsah

Přesvědčivá výhra, těší jubilanta Trpišovského. Santos mimo sestavu? Slavia si nemůže dovolit výkyvy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už 250 ligových zápasů má za sebou trenér fotbalové Slavie Jindřich Trpišovský. Jubileum oslavil domácím triumfem 2:0 nad Slováckem, posunem do čela Fortuna ligy i návratem Tomáše Holeše. S výkonem byl kouč spokojený, na rozdíl od týden starého představení v Teplicích, po kterém se mimo sestavu ocitl opět stoper Eduardo Santos. „Důvěru týmu a nás si musí zasloužit,“ říká rázně Trpišovský.

Foto: Jan Šťastný, ČTK

Trenér Jindřich Trpišovský nebyl s výkonem Slavie v Teplicích vůbec spokojený.

Článek

Asistencí na druhý gól přispěl i Tomáš Holeš, který nastoupil po zranění v základu poprvé od začátku září. Jak moc týmu pomohl?

Výrazně. Stopeři hráli dobře, ale klíč je i záložník před nimi, celý střed pracoval velmi kvalitně, kluci vyhrávali souboje. Na ose jsme byli silní a přesvědčiví, Tomáš i dobře řídil obranu, když jsme dohrávali na tři stopery. Po pěti měsících obdivuhodný výkon. Musím ocenit, v jakém stavu se vrátil a jak připravený. Zvládl celé utkání ve velkém tempu, i když má za sebou pár tréninků. V Teplicích i jiných duelech nám přispění z tohoto postup chybělo, pokud tam uděláme chybu, je strašně vidět. Od Tomáše dominantní výkon a od toho se odvíjela i hra ostatních.

Naopak úplně mimo sestavu zůstali stoper Eduardo Santos a krajní bek David Pech. Proč?

U Santose je to nespokojenost s posledním výkonem v Teplicích, David nejspíše dostane příležitost ve středu v pohárovém utkání. Věděli jsme, že se Slováckem ho moc nevyužijeme, protože budeme potřebovat spíše vyšší a soubojovější hráče. Takže u Davida šlo o složení lavičky, měli jsme představu, jak střídat a utkání dohrát.

Santos už byl na nějakou dobu vyřazen z kádru během podzimu. Jaká je jeho budoucnost v klubu?

Záleží to na něm, jsme tým, který si nemůže dovolit výkyvy. Musíme do každého zápasu jít na 100 procent, není prostor na chyby. Je to podobné, jako když jedete na křižovatce. Také nemůžete devatenáctkrát dávat pozor a na dvacáté si říct, že to dobře dopadne. Když Santos chce, dokáže zahrát skvěle, ale problém je v pravidelnosti. Ví, že s Teplicemi nebyl zápas dobrý, důvěru týmu a nás si musí zasloužit. Pak je otázka, jestli to ještě vůbec dokáže. A jestli ho ostatní na hřiště případně pustí. Potřebujeme hrát se zaujetím jako dnes. Teplice pro nás byly hodně velké zklamání, nejsme zvědaví, aby někdo odvedl poloviční práci. Až bude připravený, třeba mu dáme prostor, ale uvidíme.

Na stoperu tedy nastoupili Igoh Ogbu a Aiham Ousou. Je to v kombinaci s Tomášem Holešem aktuálně ideální složení?

Vezmu to trochu oklikou. Dlouhodobě nás limituje, že na stoperu v rozehrávce nemáme leváka. I tohle bylo velké téma, měli jsme ještě připravenou jednu variantu. Nakonec se posunutí Ousoua ukázalo jako nejlepší, má silnou pravou i levou. Chceme to samozřejmě ustálit, představu máme. Ukazuje se, jaký typ hráčů utkání zvládá, v mentalitě byl oproti minulým zápasům velký rozdíl. Zvládli jsme i přechod na rozestavení 3-5-2. Dnes velké zaujetí pro hru a dobré individuální výkony i rozhodování. Musíme doufat, že někdo nevypadne, teď jsme měli virózy, třeba Ondra Kolář přišel na trénink až v pátek a hned chytal. Ve středu máme pohár, nejspíše budou v sestavě.

Oba góly proti Slovácku dala Slavia po rohových kopech. Trénovali jste v týdnu s větším důrazem právě na standardní situace?

Věnovali jsem se jim hodně, na jaře nám zatím moc nešly. Měli jsme jich hodně, ale neřešili je dobře. Slovácku se navíc dávají špatně góly ze hry a standardky mohou být klíč. Projížděli jsme si to na videu, pomohl nám hodně Christos Zafeiris, který jako exekutor nahradil Petra Ševčíka. Na kvalitě kopu jsme hodně závislí. Jsem rád, že se to vyplatilo, důraz na standardní situace byl extrémní.

Zmínil jste Zafeirise, dnes patřil na trávníku mezi nejlepší. Podal výkon, jaký od něj očekáváte?

Jeho síla na míči je obrovská, asi málokomu by se s ním hrálo špatně. Musí si ještě zvyknout na spoluhráče a my zase na jeho způsob přihrávek. Podobně, jako když přicházel Nico Stanciu. Je důležité jeho zrychlení hry, hned kouká nahoru. Postupem času ho využijeme ještě víc, jeho výjimečnost spočívá v řešení situací, nebojí se vzít si míč i pod tlakem. Pomáhá nám dostávat se z těžkých situací.

Jak celkově duel se Slováckem hodnotíte?

Věděli jsme, že nás čeká náročný zápas, že soupeř má dobré výsledky a nedostává góly. Měli jsme velký respekt, za tři body jsme opravdu rád. Soupeř ani vážněji neohrozil naší bránu, výkon byl týmový, byli jsme silní na ose a ve středu hřiště, nepropadávali jsme. Proti Slovácku se obecně těžko vytváří šance, jsou kompaktní a nedělají taktické chyby. Na druhou stranu byla škoda, že se nám nepodařilo dotáhnout některé další akce ze strany hřiště. Slovácko nikdy nedá nic zadarmo a jsem rád, že jsme zápas zvládli i docela přesvědčivě. K tomu super kulisu a podpora. Máme za sebou duel se špičkovým týmem, výkon musel být od nás kompaktní.

Odkoučoval jste 250. ligový zápas. Co to pro vás znamená?

Velkej fičák, obrovské číslo, jsem z něj až překvapený. V životě bych to neřekl. Když jsem měl 100 ligových zápasů, tak jsem říkal, že cifra je neuvěřitelná, že nevím, jak jsem to mohl vydržet. Pořád mám pocit, že jsem v lize krátkou dobu. Moc si toho vážím.

Ve středu vás čeká čtvrtfinále Mol Cupu s druholigovým Vyškovem, nehrozí podcenění soupeře?

Vyhráli v Jablonci, viděl jsem některé jejich zápasy. Mají silný tým, od nás tam je na hostování gólman Antonín Kinský. Naši trenéři a skauti jezdí do Vyškova pravidelně. Jsme rádi, že hrajeme doma, pravděpodobně dostanou možnost kluci, kteří proti Slovácku nenastoupili. Je to ale čtvrtfinále, navíc na jediný zápas, takže nic nepodceníme.

Reklama