Hlavní obsah

Hororová přestřelka v režii polského sudího a VAR. Hned třikrát zasáhl do třaskavého šlágru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vpravdě hororový závěr šlágru mistrovské nadstavby. A v nastaveném čase k tomu. Pro domácí Slavii obhajující titul, pro Plzeň dělající si na něj po třech ročnících nadvlády sešívaných zase zálusk, pro polského sudího Bartosze Frankowského určitě také. Však právě jeho verdikty nakonec rozhodly, že duel Slavie s Plzní skončil remízou, po níž má ke korunovaci blíž Viktoria.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Polský rozhodčí Bartosz Frankowski uděluje žlutou kartu Davidovi Hovorkovi

Článek
Fotogalerie

Tedy, ono nešlo o verdikty rozhodčího od sousedů povolaného k řízení třaskavého duelu, jako spíše o výpomoc videa a mužů obsluhujících VAR. Do průběhu střetnutí totiž zasáhli hned třikrát...

Poprvé už po osmnácti minutách, kdy Tecl utekl Pernicovi a řítil se sám na plzeňského gólmana. Staněk se složil na zem, chabý střelecký pokus slávistického kapitána vyrazil, načež Tecl přes jeho tělo zaplachtil. A docela věrohodně.

Frankowski ukázal bez váhání na penaltu a Staňka obdařil žlutou kartou. Po chvíli debat a diskusí mu to ale nedalo, takže se vydal k monitoru, kde názor změnil. „Gólman zasáhl míč," glosoval Frankowski pro 02 TV, proč netrval na svém a odvolal pokutový kop i žlutou pro Staňka.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Diskutovaný moment nedělního ligového šlágru mezi Slavií a Plzní. Útočník domácích Stanislav Tecl padá přes plzeňského brankáře Jindřicha Staňka. Penalta? Nakonec se nekopala.

Možná i proto po tomto momentu znervózněli nejen aktéři utkání a obě lavičky s nimi, ale i polský arbitr. „Bylo to na něm vidět. Byl nervózní a zbytečně vstupoval do hry," vytýkal Frankowskimu kapitán Pražanů Ondřej Kúdela.

V nastaveném čase, kdy už duel spěl k bezgólové remíze, se uchýlil polský rozhodčí k výpomoci videa zase. Nejdřív poté, co Olayinka a Kúdela pálili na bránu hostů a před Staňkem vznikl nepřehledný závar.

„Sledoval jsem, zda se nehrálo rukou, zda nešlo o případný zásah rukou některého z plzeňských hráčů při střelách slávistů. V reálu jsem si faulu Beauguela nevšiml, to až u videa jsem viděl, že zasáhl protihráče nohou mezi ramenem a hlavou. A nohou, kterou měl hodně vysoko," zdůvodnil Frankowski své rozhodnutí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Viktorie Plzeň Jindřich Staněk a polský rozhodčí Bartosz Frankowski odvolává nařízenou penaltu po shlédnutí VAR během utkání nadstavby Fortuna ligy mezi Slavií a Plzní.

Za půldruhé minuty, kdy už běžela pátá minuta nastavení, ukázal na penaltu zase. Ale na opačné straně.

„Byli jsme půldruhé minuty od toho, abychom zápas zvládli. Ale nezvládli jsme to a z lavičky nemůžeme ovlivnit, jak rozhodčí situaci posoudí," reagoval domácí trenér Jindřich Trpišovský na moment předcházející vyrovnávající trefě.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský v utkání proti Plzni.

„Sudí měl píšťalku v puse a věděl, o co jde a co chce udělat. Od VAR měl potvrzené, že šlo o penaltu, i když podle mého se o ni nejednalo," líčil domácí kapitán Ondřej Kúdela, co z tváře a počínaní polského rozhodčího vypozoroval.

Nepletl se, Rakowski penaltu opravdu nařídil a Beauguel z ní odčinil svůj předchozí hřích. Po střetu s Oscarem upadl v domácí šestnáctce střídající Trusa a plzeňský legionář v roli exekutora nezaváhal.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jakub Hromada ze Slavie Praha a Jean-David Beauguel z Viktorie Plzeň .

„Situace jsem neviděl, takže se k nim nemůžu vyjádřit. z lavičky nevíte jestli faul je, pak sudí čeká na rozhodnutí VAR a v napětí jsme všichni," nemínil se do posuzování verdiktů pouštět plzeňský trenér Michal Bílek.

A to přesto, že závěrečné rozhodnutí Rakowského znamenalo pro něho a pro Plzeň vysvobození, spásu a samo sebou obrovskou úlevu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Choreo a pyrotechnika fanoušků Slavie.

„Domácí hráč míč netrefil, nýbrž zasáhl tělem soupeře, kterého vychýlil z rovnováhy a znemožnil mu pokračovat v ofenzívní akci. Došlo ke kontaktu tělem a pádu ofenzivního hráče," vysvětlil sudí svůj verdikt, díky němuž dosáhla Plzeň svého. V Edenu uhrála remízu a je vysněnému titulu zase o něco blíž, neboť tři kola před koncem vede ligu dál s dvoubodovým náskokem před obhájcem titulu.

Reklama