Hlavní obsah

Lovci nul vyšli naprázdno. Staněk se však po pivní sprše před výkopem po boji smál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se zaťatou pěstí zdviženou nad hlavu kynul tribuně Sever. Té tribuně, která jej ještě před výkopem zlila pivem. Pomsta byla sladká. Dva nejúspěšnější brankáři z pohledu vychytaných nul v celé soutěži proti sobě v titulovém souboji. Aleš Mandous v dresu Slavie, versus Jindřich Staněk mezi tyčemi Plzně. Bitva ligového lídra ze západu Čech, který v nedělním večeru nastoupil v Edenu byla z velké míry i otázkou schopností lovců čistých kont...

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Diskutovaný moment nedělního ligového šlágru mezi Slavií a Plzní. Útočník domácích Stanislav Tecl padá přes plzeňského brankáře Jindřicha Staňka. Penalta? Nakonec se nekopala.

Článek
Fotogalerie

Nominace Staňka byla samozřejmostí. V Plzni je suverénní jedničkou. Zato zařazení Mandouse do základní jedenáctky Slavie překvapilo. Jeho kolega Kolář v minulém kole v Hradci Králové inkasoval čtyřikrát, Pražanům nijak zásadně nepomohl. Nicméně s titulovými zápasy má hodně zkušeností ve srovnání s Mandousem. I ten na jaře několikrát chyboval.

Staněk začal zápas pod slávistickou tribunou Sever. A ještě, než polský sudí Bartosz Frankowski prvně zadul do píšťalky, tak už na strážce hostující svatyně létaly kelímky s pivem. Šestadvacetiletá jednička Západočechů však zůstala ledově klidná.

Dlouho byli oba gólmani bez zásadní práce.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Plzeňský brankář Jindřich Staněk v akci.

Ovšem po jednadvaceti minutách Pernica zaváhal při míči za obranu, balonu se zmocnil Tecl a pelášil sám na Staňka. Před pokutovým územím si však dal merunu daleko od nohy. Staněk tak stačil zasáhnout balon, tělem letícím po zemi však i Tecla.

Polský arbitr bez zaváhání ukázal na značku pokutového kopu. A Staňka napomenul žlutou kartou. Po analýze u videa však kartu odvolal, penaltu rovněž.

Staněk ukázal, jak maximálně je koncentrovaný vzápětí. Dělovku Holeše zpoza velkého vápna s přehledem lapil. A když těsně před pauzou Traoré pálil do protipohybu plzeňského brankáře, ten dokázal ještě vytrčit pravou nohu a gólovou ránu zastavil.

Naproti tomu Mandous, držitel devíti ligových nul v probíhající sezoně, měl jediný těžký zákrok. Když však po dvaatřiceti minutách po zaváhání obrany čelil tutové příležitosti Buchy, dokázal balon zkrotit.

Slavia potřebuje jasnou jedničku, tvrdí expertVideo: Sport.cz

Po obrátce Slavia nedokázala zatlačit Plzeň, jak si představovala. Staněk bez problémů sbíral centry. Jen po pětasedmdesáti minutách parťáky z defenzívy notně vystrašil, když nepovedenou rozehrávkou našel přímo Lingra a byl daleko z brány. Jenže slávistický útočník nedokázal balon zpracovat.

Zato Mandous musel ukázat veškerý svůj um. Nejprve se Beauguel proháčkoval obranou červenobílých, ale v 59. minutě neměl síly na zakončení, a tak Mandous balon lehce přikryl. Když však pálil z úhlu o deset minut později Havel, slávistický brankář byl ve velkém ohrožení. Nulu však uchránil. Stejně jako sedm minut před koncem, kdy se za dlouhým nákopem hnal Mosquera, ale Mandous vyběhl daleko před pokutové území a hlavou míč uklidil do bezpečí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jakub Hromada ze Slavie Praha a Jean-David Beauguel z Viktorie Plzeň .

Dramatický závěr rozuzlení bitvy brankářů nepřinesl. Tedy alespoň z pohledu nul...  Sudí po konzultaci s videorozhodčím nařídil pokutový kop pro Slavii. Kúdela pálil neomylně a Staněk tak na třináctou nulu nedosáhl.

Jenže ani Mandous desátý čistý zářez nepřidal. Penalta se totiž kopala i na druhé straně. A domácí brankář byl proti pokusu Beauguela rovněž bezmocný... Lovci nul tak konto nerozšířili. I tak opouštěl jeden z nich stadion spokojenější.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Choreo a pyrotechnika fanoušků Slavie.

Staněk zářil jako sluníčko. Po nedělním večeru má s Plzní k senzačnímu titulu zase o krok blíže. I proto opouštěl Eden s triumfálně zaťatou pěstí směřující k nebesům. A dávajícím domácím tribunám najevo, kdo je králem...

Reklama

Související témata: