Hlavní obsah

Horváth by se chtěl bavit, Ronaldo dát pět gólů. Jak se v nadstavbě zachová Plzeň?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Statistiky mluví jasně: zápasy týmů s rozdílnými motivacemi vyhrávají většinou ty, kterým o něco jde. Fotbalová Plzeň před startem nadstavby ví, že na 99,99 % zůstane na třetí příčce. Její duely se Spartou i Slavií přitom spolurozhodnou o titulu. Dokáže v nich ze sebe Viktoria, pro kterou je jasná priorita finále MOL Cupu (22. května v Doosan Aréně proti Spartě), vymáčknout to nejlepší?

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Pavel Šulc z Viktorie Plzeň oslavuje vítězný gól v utkání proti Slavii

Článek

„Ano, vrcholem pro nás je finále poháru. Na něj se ale musíme připravit dobrými výkony v lize. Možná v nadstavbě dostanou šanci méně vytížení kluci, ale nemůžeme zase experimentovat příliš,“ tvrdí plzeňský trenér Miroslav Koubek. Jenže. Ať už si hráči podcenění sebevíc nepřipouštějí, jejich podvědomí dobře ví, že tlak na výsledek v nadstavbě nebude.

„Podvědomí ovlivňuje myšlenky, chování, emoce. Jde o automatické procesy dané výchovou, genetikou, nastalou situací. Jsou lidé, kteří si v takové situaci uleví. Na druhou stranu ale také ti, kteří se i tak dokáží namotivovat. Dám příklad. Pokud by šel do posledního zápasu sezony Pavel Horváth a jeho tým by vedl ligu o pět bodů, bude se na hřišti bavit. Kdežto Ronaldo bude chtít dát pět gólů,“ říká mentální kouč a sportovní mentor Jakub Hrubeš. Mezi jeho klienty patří i prvoligoví fotbalisté.

Podle něj u současné Viktorie nedojde k poklesu výkonnosti. Důvod? V základní sestavě má spoustu mladíků, kteří jsou hladoví. Navíc trojice Hranáč, Šulc, Chorý usiluje o nominaci na Euro.

„Od lídrů a trenérů musí přijít k týmu jasná zpráva – pojďme klukům pomoct, ať se na Euro dostanou. A starší kluci, kteří už nemají tak výrazný motiv? Můžou použít vizualizaci. Večer před zápasem si v hlavě představovat momenty, které je v utkání čekají. Když si situace odžijí desetkrát v hlavě, na hřišti je zvládnou líp. Jak jsem řekl, podvědomé věci se těžko ovlivňují. Nicméně různé techniky včetně uvedené vizualizace vám pomůžou,“ podotýká Hrubeš.

Viktoriáni by si prý měli pro utkání v nadstavbě stanovit osobní profesní cíle, které jsou nezávislé na výsledku. „Vytvořit si osobní motivaci. Ukázat Spartě i Slavii, že jsem také dobrý. Zkrátka přehrát svého soupeře-konkurenta na hřišti,“ dodává mentální kouč.

Související témata:
  Plzeň - Ostrava dnes 17 : 00
20240518T17 : 00:00+0200
Plzeň vs. Ostrava
Plzeň vs. Ostrava
Plzeň
Ostrava
  Slovácko - Slavia dnes 17 : 00
20240518T17 : 00:00+0200
Slovácko vs. Slavia
Slovácko vs. Slavia
Slovácko
Slavia
  Ml. Boleslav - Sparta dnes 17 : 00
20240518T17 : 00:00+0200
Ml. Boleslav vs. Sparta
Ml. Boleslav vs. Sparta
Ml. Boleslav
Sparta
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.