Hlavní obsah

Hovorka nově pomáhá mladým sparťanům. Ve Slavii se to nepotkalo, vysvětlil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začátkem dubna mu tleskal zaplněný Eden. Stoper David Hovorka se tehdy kvůli dlouhodobým problémům s koleny loučil s aktivní kariérou. Třicetiletý sympaťák se následně začal intenzivně věnovat mentálnímu koučinku a nově se stal posilou akademie Sparty, z níž před lety vstoupil do velkého fotbalu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Hovorka ze Slavie Praha během přípravného utkání v rámci letní přípravy s Českými Budějovicemi

Článek

„AC Sparta Praha a akademie ACS rozšiřují servis pro své hráče a hráčky. Došlo k zahájení činnosti úseku mentálního koučinku. Garantem této spolupráce je Marian Jelínek, který dlouhodobě spolupracuje s A-týmem ACS. Dalšími tvářemi nového úseku jsou David Hovorka, odchovanec sparťanské akademie a bývalý profesionální fotbalista Sparty, Slavie či Slovanu Liberec, který aktuálně dokončuje studium mentálního koučinku,“ informovali Letenští v neděli večer na svém webu.

Na Strahově působí Hovorka od ledna. „Je to nostalgie, po 21 letech jsem přišel na stejné místo. Je to kontroverzní. Vím, jaká je rivalita, poznal jsem ji z obou stran. Byl jsem nervózní z prostředí, ale působí na mě příjemně a chodím tam opravdu rád,“ popsal Hovorka v podcastu Liverport Daily.

Hovorka u mládeže Slavie? Téma pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Před necelým rokem to přitom vypadalo, že jeho další kroky budou spojeny se Slavií.

„Začal jsem se vzdělávat, dostal jsem možnosti tady na Slavii výhledově fungovat a těším se, kam mě osud zavede,“ pravil po rozlučce v Edenu. Také kouč Jindřich Trpišovský v tu chvíli říkal, že působení Hovorky ve Slavii rozhodně není vyloučené.

„Pevně v to doufám, takový plán je. Cestu začal, chce se rozvíjet a chtěli bychom, aby u nás začal u akademie a pak třeba u A-týmu. Seděli s ním Přemysl Kovář, Jiří Bílek i Jaroslav Tvrdík. Je potřeba, aby si dodělal některé kurzy, my mu cestu chceme umožnit,“ rozpovídal se Trpišovský o svém bývalém svěřenci.

Nakonec vše dopadlo jinak. „Když mi skončil herní kontrakt ve Slavii, tak se to nějak nepotkalo, nevyšlo to. Byl jsem bez práce, ale vzal jsem to, jak to bylo. Když mě následně někde nechtějí, tak prostě jdu dál. To je cesta. Řešil jsem věci sám se sebou, cestoval jsem, měl jsem možnost se na všechno podívat s odstupem. V té době jsem byl v kontaktu s Marianem Jelínkem, říkal jsem mu o své situaci a z toho pak vyplynulo, že by pro mě mohla být nabídka ve Spartě,“ vysvětlil Hovorka pro Livesport.

Odchovanec Sparty přiznal, že jeho snem bylo od mládí hrát za elitní mužstvo na Letné. Neprosadil se tak, jak čekal, tak hodil výhybku do Jablonce a následně zakotvil ve Slavii. „Měla nejlepší tým, hráli jsme poháry. Šel jsem tam kvůli sportu a jsem šťastný, že jsem to udělal. Jinak bych si nezahrál Ligu mistrů a nedostal se do reprezentace,“ vysvětlil.

A samozřejmě počítá s tím, že nějaké fórky na jeho minulost na Strahově uslyší. „Kdyby měl někdo problém, dokážu mu to vysvětlil,“ říká. Součástí úseku mentálního koučinku v akademii ACS je ještě bývalá tenistka a absolventka oboru psychologie Vendula Redlichová, která se zaměřuje na psychologii ve sportu, a atletka Jana Novotná, taktéž vystudovaná psycholožka s působností na poli sportovní psychologie.

Reklama