Hlavní obsah

Hovorkovi skandoval Eden vestoje. Trpišovský: Hráč pro velký evropský fotbal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po rozlučce v šatně přišla i ta na hřišti. Před téměř plným Edenem. Devětadvacetiletý stoper David Hovorka v týdnu oznámil kvůli dlouhodobým problémům s koleny konec kariéry. Symbolická tečka nastala v sobotu před zápasem s Olomoucí, proti které odehrál Hovorka v červenci 2019 svůj první domácí ligový duel za Slavii. S evidentně smutným nádechem pak mluvil o jednom ze svých nejoblíbenějších svěřenců kouč Jindřich Trpišovský.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

David Hovorka se v Edenu rozloučil s aktivní fotbalovou kariérou.

Článek

„David Hovorka, David Hovorka," skandoval Eden oficiálně obsazený více než 16 tisíci fanoušky. Usměvavého obránce opakovaně vyvolávali z Tribuny Sever i po ukončení oficiální části. Hovorka dostal od klubu pamětní zarámovaný plakát se vzkazem „Díky, Gadži" a připomínkou největších úspěchů v sešívaném dresu.

„Rozhodnutí skončit nebylo lehké, sám se sebou jsem procházel různými překážkami a jsem rád, že jsem to udělal. Někdo mě přemlouval, ale od většiny jsem dostal velkou podporu. Ani sám nevěřím, jak se vše stalo, otevírají se mi nové možnosti a mohu jít dál," popsal pak Hovorka v rozhovoru pro O2 TV Sport.

Uzavřel aktivní fotbalovou kapitolu života trvající více než dvě dekády. „Chci si odpočinout, musím to tělu vrátit, dostalo opravdu záhul. Určitě chci zůstat u sportu, mám ho rád," pokračoval upřímně. „Začal jsem se vzdělávat, dostal jsem možnosti tady na Slavii výhledově fungovat a těším se, kam mě osud zavede," dodal pak muž, jenž v minulosti oblékal mimo jiné dres Sparty, Liberce nebo Jablonce.

Další působení v pražském celku tak rozhodně není vyloučené. „Pevně v to doufám, takový plán je. Cestu začal, chce se rozvíjet a chtěli bychom, aby u nás začal u akademie a pak třeba u A-týmu. Seděli s ním Přemysl Kovář, Jiří Bílek i Jaroslav Tvrdík. Je potřeba, aby si dodělal některé kurzy, my mu cestu chceme umožnit," rozpovídal se pak o svém dlouholetém svěřenci Trpišovský.

O tom, že Hovorka plánuje skončit, se dozvěděl asi před třemi týdny. „Pro mě je to smutné, znám ho osm nebo devět let, nikdy neměl jiné zranění, nebyl ani nemocný. Jediné absence byly kvůli kolenům, o to je to smutnější. Už v Liberci z něj bylo hodně týmů nadšených, ptala se na něj Fiorentina nebo PAOK. Zranění ho strašně zabrzdila, byl to hráč pro velký evropský fotbal," pokračoval Trpišovský.

O v jednu chvíli možná nejlepším českém stoperovi řekl, že je nesmírně komplexní fotbalista a je strašná škoda, že zdraví ho nepustilo do potenciálního maxima kariéry. „Jsem rád, že má trofej, zahrál si evropské poháry a nakoukl do reprezentace. Genetika byla proti, byl to na trávníku živel, spoluhráči ho milují a protihráči nesnáší. Prožíval fotbal celým srdcem a na druhou stranu je dobře, že ví, kudy chce jít. Je to skvělý kluk, který dal sportu co nejvíc," doplnil trenér.

Hovorka se v minulosti podrobil hned čtyřikrát operaci přetržených vazů, z toho ve dvou případech ve Slavii. Odnesla to obě kolena. V červenobílém dresu zvedl nad hlavu tři trofeje, předvedl se také v Lize mistrů na podzim roku 2019. Na jeho vyhrané souboje s Romelem Lukakem či Lionelem Messim se vzpomíná dodnes. V první lize odehrál celkem 109 zápasů a vstřelil pět branek. Rozlučka se povedla. Sobotní výhru Slavie 4:0 sledoval z tribuny po boku parťáků z kabiny.

Reklama

  Č. Budějovice - Bohemians dnes 15 : 00
20240504T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice
Bohemians
  Jablonec - Karviná dnes 15 : 00
20240504T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Karviná
Jablonec vs. Karviná
Jablonec
Karviná
  Pardubice - Zlín dnes 15 : 00
20240504T15 : 00:00+0200
Pardubice vs. Zlín
Pardubice vs. Zlín
Pardubice
Zlín
  Slavia - Ostrava dnes 18 : 00
20240504T18 : 00:00+0200
Slavia vs. Ostrava
Slavia vs. Ostrava
Slavia
Ostrava
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.