Hlavní obsah

Hráči slavili jako blázni, přiznal Priske. Promluvil i o možném odchodu

Parádní sezonu zakončili se ctí. Fotbalisté mistrovské Sparty v posledním kole sezony remizovali doma s Plzní 1:1 a naplněným tribunám nabídli solidní podívanou. I přesto, že tři dny před utkáním absolvovali plavbu parníkem po Vltavě. Společensky hodně unavující událost, tím spíše po zisku vysněného doublu. „Hráči si zaslouží obrovský respekt. Zvládli klíčovou fázi sezony, slavili jako blázni a stejně dokázali předvést takový výkon,“ smekl kouč Brian Priske.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Ladislav Krejčí a trenér Sparty Brian Priske oslavují zisk mistrovského titulu

Článek

Jenže období rudé radosti ani zdaleka nekončí. Hned po zápase s Plzní zamířil celý A-tým na Letenskou pláň, kde na své oblíbence čekaly tisíce natěšených fanoušků. Po týdnu, v němž Sparta zpečetila zisk titulu a získala domácí pohár, si tak úřadující mistři ligy jen těžko odpočinou.

Zbývá vám po tak náročném programu ještě alespoň špetka energie?

Prožili jsme fantastický týden, energie pomalu dochází. Hráči zvládli obě důležitá utkání, jak v sobotu, tak ve středu. Pak slavili jako blázni a stejně dokázali předvést takový výkon. Patří jim obrovský respekt. Zaslouží si ho.

I tak jste do duelu, který již nic neřešil, šli v plné palbě.

O sestavě jsme hodně přemýšleli. Někteří hráči, jako například Asger Sörensen, nemohli nastoupit. Ale chtěli jsme se fanouškům odvděčit za podporu a jít za vítězstvím. Trošku jsme hráli i na to, aby Honza Kuchta dal nějaký ten gól a zabojoval o korunu pro krále střelců. Šance měl, ale nevyšlo to. To je fotbal.

Dvě trofeje v jedné sezoně znamenají obrovský úspěch. Dokázal byste najít jeden moment, který byl z vašeho pohledu klíčový?

Nejsem si jistý, že můj mozek momentálně pracuje tak, že to zvládnu. Ale řekl bych, že to byla jarní domácí remíza s Mladou Boleslaví (1:1). Ta nám ukázala, že když nebudeme stoprocentní v disciplíně, našem herním projevu a principech, můžeme ztratit body s kýmkoliv. Den poté jsme to rozebrali v kabině a v následném duelu s Bohemians (3:1) jsme se vrátili tam, kde jsme chtěli celou dobu být.

Internetem kolují spekulace o vašem odchodu. Napadlo vás, že jste možná na Letné koučoval naposledy?

Takhle nepřemýšlím. Když se daří, těmhle věcem se nevyhnete. Spekulovat se bude vždycky o všech členech úspěšného týmu. Soustředím se na současnost a jsem vděčný za to, co ve Spartě prožívám. Určitě jsem nijak nepřemýšlel o tom, že by mělo jít o moji rozlučku.

Co je podle vás největší přednost Priskeho Sparty? A co jí chybí k tomu, aby se procpala do Ligy mistrů?

Klíčem k úspěchu je naše vítězná mentalita. Mužstvo je disciplinované a složené z naprostých profíků. Kultura, kterou jsme nastolili v celém klubu, je ohromně důležitá. Máme i kvalitativně skvělé hráče, ale bez těchto vlastností bychom úspěchů nedosáhli. Obzvlášť ne v Lize mistrů. Musíme se poučit z minulosti, například ze dvojzápasu s Kodaní. Později jsme proti Dinamu Záhřeb a Galatasaray prokázali, že opravdu velké zápasy dokážeme vyhrávat. V tom je třeba pokračovat.

Po náročné sezoně dostanete konečně trošku volna. Je asi zbytečné se ptát, jak se těšíte…

Už je to rok od mé poslední pořádné dovolené. Doma na mě čeká žena se seznamem spousty malých úkolů, které musím splnit. To budu dělat a moc si to užiji. Navíc budu mít doma obě děti i vnučku, takže si budu do sytosti užívat rodinné pohody.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.