Hlavní obsah

Nad Ostravou zapěl kanár a oznámil, že se Baník vrací do Evropy. Jsem plný emocí, přiznal Hapal. Měl by zůstat

V Ostravě se slaví a ještě dlouho asi slavit bude. Fotbalisté Baníku v závěrečném utkání nadstavby zdemolovali Slovácko, které dohrávalo bez dvou vyloučených, 6:0, vrátili se na 4. příčku a poprvé od sezony 2010/2011 budou hrát evropský pohár. Po dlouhých čtrnácti letech.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Filip Kubala (ve výskoku) slaví gól do sítě Slovácka, vpravo je Tomáš Rigo

Článek

„Jsem plný emocí. Byla to těžká sezona, ve které jsme odehráli dobré i špatné zápasy. Doma se nám nedařilo vítězit, ale povedlo se to v pravý čas a odměnou nám je to čtvrté místo. Děkuju hráčům, kteří byli pod velkým tlakem, ale poradili si s tím. Je před nimi potřeba smeknout,“ říkal trenér Baníku Pavel Hapal.

I on byl v sezoně několikrát příznivci vyzýván, aby klub opustil. „Bojuju o jejich přízeň. Baník je specifický klub a zaznívalo Hapal ven. Slyšel jsem to, je nebo byl to jejich názor a já ho respektuji. Na druhou stranu já se nevzdávám a snad jsem jim po dnešku o něco blíže. Aspoň v to věřím a usiluju o to,“ pousmál se Hapal.

Baník doma vyhrál v sezoně šest ze sedmnácti zápasů. Proti Slovácku, které se muselo obejít bez potrestaného hlavního trenéra Martina Svědíka ale od začátku dominoval. Svědíkovi, který po této sezoně v Uherském Hradišti končí, utkání každou minutou na tribuně hořklo více a více. „Na ručník,“ procedil Jan Baránek, který ho u střídačky zastupoval. „Je to ta největší kaňka za tím špatným jarem, jaká mohla být. Je to ostuda, omlouváme se fanouškům, kteří tady za námi jeli,“ říkal Baránek.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Fanoušci Baníku běží s hráči oslavit návrat do Evropských pohárů

Utkání zásadně ovlivnila 26. minuta a faul Ondřeje Mihálika na Davida Buchtu v pokutovém území, po kterém sudí Jan Machálek nařídil pokutový kop a útočníka Slovácka vyloučil. Balon si na puntík postavil Ewerton a třináctou brankou v sezoně poslal Baník do vedení 1:0. „Ta penalta nás uklidnila, hned nato jsme dali druhý gól a věděli jsme, že už to nepustíme,“ vykládal kapitán Michal Frydrych.

Dva góly vstřelil Brazilec Ewerton, dvakrát skóroval Kubala a po jedné brance přidali střídající Tanko a Kpozo. To už byl za zbytečné nakopnutí Ndefeho v šatně i Pavel Juroška. „Nedokážu si vysvětlit tu nedisciplinovanost hráčů. Ta červená druhá Jurošky, je to mladý kluk, ale tohle se nesmí stávat,“ kroutil hlavou Baránek.

Pro Baník i Slovácko skončila sezona, Ostravané se od 17. června začnou připravovat na sezonu se zápasy v Konferenční lize. „Bude potřeba zvýšit konkurenci, zkvalitnit mužstvo vlastně na všech postech. Ale na druhou stranu chceme sázet na kluky, kteří si to vykopali,“ nastínil Hapal.

Bude u toho klíčový muž sezony Brazilec Ewerton, který v Ostravě hostuje ze Slavie? „Uvidíme. Osobně si myslím, že pokud bude v Česku, tak to bude v Baníku. Pokud bude o něj zájem ze zahraničí, tak to těžko ovlivníme,“ řekl Hapal. Tomu na konci června končí v Baníku smlouva. Končit by ale neměl. „Už jsme vedli v tomto týdnu nějaká jednání a věřím, že budu pokračovat,“ potvrdil.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.