Hlavní obsah

Na Spartě se slavil titul. Fanoušci zaplavili hřiště, Krejčí střídal v slzách, přihlíželi Čvančara nebo Prchal

Aktualizováno

Už jen čekali, až vběhnou na trávník. Příznivci Letenských byli připraveni pelášit oslavit konec sezony, v níž fotbalová Sparta získala double. Kromě hromadných radovánek se jedním ze symbolů nedělní remízy 1:1 s Plzní stalo střídání kapitána Ladislava Krejčího, jenž opouštěl hřiště se slzami v očích.

Oslavy sparťanských fanoušků propukly ihned po závěrečném hvizduVideo: Jiří Lizec, Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Sudí Jan Všetečka nenastavil ani o sekundu navíc. Jakmile naposledy pískl do píšťalky, začali trenéři obou celků okamžitě odhánět své svěřence z hrací plochy, na kterou už se z tribun řítily tisícovky fanoušků. Stihli to téměř všichni, ale třeba takový gólman Peter Vindahl byl pohlcen davem a do šatny se dostal až o několik desítek sekund později než jeho parťáci.

„Jen jsem myslel na to, abych hráče dostal do bezpečí. Při pozápasovém dění nám fanoušci vyjádřili dost respektu. A Peter? Jeho ruce nám v sezoně dost pomohly, tak teď byl na oplátku v dobrých rukách on,“ usmíval se kouč Brian Priske.

„Slavnostní ceremoniál proběhne po zápase na hlavní tribuně. Prosíme, neničte po závěrečném hvizdu majetek klubu. Loni tím utrpěla zejména hrací plocha, kterou na rozdíl od předchozích let nemáme v plánu měnit. Společné oslavy doublu si všichni užijeme na Letenské pláni. Čím dříve se tam ze stadionu přesunete, tím delší bude ve fanzóně oslava s hráči,“ vzkazovala Sparta fandům, že vstup na hřiště nepovolí, ale umožní.

Fanoušci Sparty zaplavili hrací plochuVideo: Jiří Lizec, Sport.cz

Co se týče prosby ohledně majetku, moc to nedopadlo. Minimálně sítě na obou bránách oslavy nepřežily, stejně tak některé reklamní bannery. A stav trávníku posoudí v klubu později. Vedle toho došlo i k několika rvačkám mezi jednotlivci.

Výrazným momentem vítězné rozlučky se sezonou bylo také střídání kapitána Ladislava Krejčího. Je také možné, že se na minimálně nějakou dobu jednalo o jeho poslední zápas v rudém dresu. Když ho Priske v 79. minutě stáhl ze hřiště, Krejčí se na chvíli zastavil, sundal pásku a zatleskal všem v ochozech. To vše za bouřlivého potlesku. Následně si sedl na lavičku a koukal. Stále měl slzy v očích. Není tajemstvím, že o kapitána Letenských je zájem v zahraničí, zejména ve Španělsku.

„Nikdy nevíte, co se ve fotbale stane. Uvidíme. Z toho, jaké mám informace, ještě není nic definitivně potvrzeného. Do té doby je naším kapitánem. Také jsem cítil atmosféru toho střídání. Je to pro něj obrovská pocta, chtěl bych ho vyzdvihnout jako člověka i kapitána. Dokáže vést kabinu, přitom je stále dost mladý,“ okomentoval Priske.

Velkým tématem byly před střetnutím nepokoje, které zkazily dojem ze středečního finále MOL Cupu, kdy Sparta zvítězila 2:1. Fanoušci Viktorie po konci vtrhli na hrací plochu, došli až k sektoru soupeře a začala mela. Na výjezd do Prahy, možná i kvůli tomuto incidentu, pak ze západu Čech dorazilo minimum příznivců.

Sparťané si na neděli přichystali velké choreo s nápisem „Další trofej zpečetěna!“ a k tomu 38 nakreslených trofejí. Dále také trikoloru na hlavní tribuně, kde nejdříve stálo „My máme“ a pak „double“. Také několikrát odpálili pyrotechniku, jednou muselo být utkání dokonce na pár minut přerušeno.

Nakonec se ale na Letné slavilo i před zraky známého marketéra Marka Prchala, herečky Jiřiny Bohdalové nebo bývalého hráče Sparty aktuálně ve službách německého Mönchengladbachu Tomáše Čvančary.

Foto: Sport.cz

Tomáš Čvančara sledoval přímo na Letné poslední zápas Sparty v sezoně.

Krátce předtím, než Krejčí pozvedl pohár nad hlavu, se však ozval pískot. A to v momentě, kdy byl jako jeden z předávajících medailí oznámen končící předseda LFA Dušan Svoboda, vyslanec Sparty v Ligové fotbalové asociaci.

Foto: Sport.cz

Marketér Marek Prchal na tribuně stadionu na Letné po posledním utkání Sparty v sezoně proti Plzni.

Vše se pak odebralo na Letenskou pláň, kde Sparta připravila velkou fanzónu. Oslavy i s hráči jsou naplánovány do 22. hodiny večerní.

Také Plzeň odjížděla z Prahy spokojená se třetím ligovým místem, mrzením je pro ni jen prohra ve zmíněném finále MOL Cupu. „Dobrý poslední zápas. Sparťané chtěli zakončit sezonu vítězstvím, šlapali po nás, nebyly na nich znát průběhy oslav. Měli jsme obavy o naši motivaci po středečním zklamání, ale kluci ukázali charakter a potvrdili cestu, po které půjdeme dál. Remíza zasloužená a celkově velmi dobrý zápas s výbornými gólmany,“ zhodnotil trenér Miroslav Koubek.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.