Hlavní obsah

Hradecký objev ligy mezi gólmany vyniká. Od Staňka odkoukal zarputilost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud by se volil objev jarní části fotbalové ligy, patřil by mezi favority. Královéhradecký brankář Adam Zadražil čekal na šanci v nejvyšší české soutěži do svých třiadvaceti let, nástup prožívá impozantní. Devět zápasů, pět nul, jediná porážka na Spartě. „Tohle jsem nečekal,“ přiznává Zadražil během povídání pro Sport.cz. „O to větší mám ale radost. Jen doufám, že vše v takových kolejích pojede co nejdelší dobu a bude se dařit mně i týmu,“ dodává.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Brankář Hradce Králové Adam Zadražil

Článek

Start nové gólmanské jedničky Votroků vypíchněme ještě na jednom zajímavém statistickém ukazateli. Podle dat společnosti Opta měl ze střel, které na něj šly, dostat 8,3 gólu. Jelikož jich inkasoval 5, zabránil 3,3 branky. A teď to hlavní: nikdo z brankářských konkurentů ve Fortuna lize se momentálně nechlubí lepším číslem.

„Jeden z kamarádů mi to posílal, takže zrovna tuhle statistiku jsem viděl,“ usmívá se Zadražil. „Potěšilo mě to, vždyť tu chytají gólmani jako Jindra Staněk nebo Peter Vindahl. Čísla jsou to hezká a dodávají mi další motivaci do práce. Ale nežiji tím, nejdůležitější je týmový výsledek. Navíc já odchytal pár zápasů, ostatní kluci celou sezonu. Vše se může otočit,“ upozorňuje.

Slávistický brankář Jindřich Staněk pochytal oproti statistickým předpokladům navíc 3,1 branky, sparťan Peter Vindahl 2 góly, mezi nimi figuruje ještě pardubický Antonín Kinský s chyceným gólovým bonusem 2,6.

Foto: Sport.cz

fotbal statistika – brankáři

Ze Zadražila okamžitě vycítíte pokoru. Když se ho zeptáte, co za jeho nulami a výkony stojí, vyzdvihne spoluhráče. „Určitě týmový výkon,“ vypálí. „Zlepšili jsme se třeba v organizaci hry, naposledy proti Slovácku jsem čelil jediné střele,“ chválí rodák z jihočeského Chýnova.

Šanci v lize si vyčekal. V minulé sezoně v zimě si ho z mateřského druholigového Táborska vytáhla Plzeň. V áčku se pod trenérem Michalem Bílkem startu nedočkal. „Ani jsem s ní moc nepočítal, šel jsem hlavně sbírat zkušenosti. A to se dařilo, trénování pod trenérem brankářů Matúšem Kozáčikem mi hodně dalo. Zapracoval jsem třeba na hře nohama. Byl jsem ve špičkovém českém klubu, vedle jsem měl Jindru Staňka, každý den trénoval s výbornými hráči, něco jsem odchytal za béčko,“ přibližuje Zadražil.

Se Staňkem si sedli, mají dobrý vztah, pořád si pravidelně píšou nebo volají. Od parťáka, který je největším aspirantem na post reprezentační jedničky, mohl mnohé okoukat. „Těch věcí bylo hodně. V první řadě mě naučil hrát šipky, ty jsme hráli furt,“ směje se Zadražil.

A fotbalově? „Líbila se mi jeho zarputilost a odhodlanost. Když nebyl stoprocentně zdravý, uměl se skvěle kousnout. Byl buldok, v dobrém slova smyslu skoro blázen. To jsem na něm obdivoval. I když měl v týdnu zdravotní problém, o víkendu chytal. A výborně,“ hovoří uznale o současném gólmanovi Slavie.

Hostování ale v létě skončilo. Bez uplatnění opce. „Bylo mi nastiňováno, že je vše dobré, a pak to z nějakých důvodů nevyšlo. Některé okolnosti tomu nenahrály, Plzeň řešila vstup nových majitelů. Mrzelo mě to, ale zpětně jsem rád, že to osud takhle vymyslel,“ ohlíží se Zadražil.

Nenosí v sobě, že by chtěl Plzni něco dokazovat. „Když se mi dařilo, z okolí jsem slyšel, že si v Plzni drbou hlavu, že mě pustili. Ale já to tak vůbec nevnímám. Plzeň mám rád, byla to moje první zkouška v profesionálním fotbale mimo Táborsko. Všichni se ke mně chovali skvěle. Zášť v sobě nemám,“ ujišťuje.

Jak Václav Pilař a Ladislav Krejčí ovlivňují Hradec Králové. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

V létě si ho vybral Hradec Králové, ale na podzim obsadil branku Pavol Bajza. Zadražil se dostal do dvou pohárových zápasů. Jenže v zimě nastal třesk, Votroci se rozhodli s Bajzou nepokračovat, v zákulisí se hovořilo o špatné disciplíně slovenského gólmana, který nakonec zamířil do druholigové Viktorie Žižkov. „Nechtěl bych to komentovat, neznám detaily,“ krčí rameny Zadražil.

Když se tohle provalilo, objevila se i zpráva o tom, že by se Hradec pokusil získat Tomáše Vaclíka, jenž byl po konci v USA volný. Vedení východočeského klubu zájem těsně před začátkem jara popřelo, nicméně v době přípravy si tahle spekulace krátkým životem žila.

Zadražil nemohl být vůči ní imunní, vnímal ji. „Koukal jsem do telefonu a říkal si, že jestli tohle vyjde, tak to pro mě asi nebude růžové,“ vypráví. „Ale hned jsem se na to díval i z pozitivní stránky. Že bych trénoval s gólmanem, který má bohaté zkušenosti z reprezentace a celkově skvělou kariéru. Mohlo mi to něco dát,“ povídá Zadražil.

„Když takové zprávy přijdou, člověk je nesmí brát negativně, necítit se dotčeně, neurážet se. Kdyby jeho příchod dopadl, musel bych to přijmout. Ale pro mě je líp, že nepřišel. Šanci chytat jsem měl větší,“ rozebírá třiadvacetiletý gólman.

Pár dní před prvním jarním zápasem s Bohemians hradecký kouč Václav Kotal deklaroval, že chytat bude Zadražil. On i vedení klubu ligovému zelenáči vyjádřilo důvěru. „Potěšilo mě to. Proto jsem se na fotbalovou dráhu vydal, s respektem jsem se na premiéru těšil. Jasně, šel jsem ligu poprvé chytat, břemeno jsem trochu cítil. Teď už opadlo a věřím, že důvěru splácím,“ říká Zadražil.

Přiznává, že první zápas s Bohemians byl specifický, ale rychle si zvykl. „Příjemná změna,“ culí se. Dobré náladě pomáhají logicky výsledky, Votroci z posledních pěti zápasů čtyři vyhráli, trůní na devátém místě s docela bezpečným pětibodovým odstupem od skupiny o záchranu.

„Pro celý klub je to super, dlouho jsme čekali na takovou sérii, kdy se nám bude dařit. Zlepšili jsme herní kvalitu a organizaci, vše do sebe zapadá jako puzzle a na hřišti je to vidět. Těší mě, že toho můžu být součástí,“ podotýká.

Hradec si ale před nakopnutím dobré série prošel nepříjemnou situací. Kvůli zdravotním důvodům musel skončit kouč Kotal. „Taková změna trenéra je jiná. Pan Kotal je super člověk, přeju mu brzké uzdravení,“ zmíní hned Zadražil.

Přišel David Horejš, jenž s sebou vzal asistenta Lukáše Váchu. „Přinesli svěží vánek, něco nového. Prospělo nám to,“ vnímá hradecký brankář. „Atmosféra se ani moc nezměnila. Samozřejmě když se vyhrává, je dobrá a vítězná. Ale každý trenér má své zásady, principy. Je to jiné,“ dodává.

Cíle do konce sezony jsou obligátní. „Skončit co nejvýš, chceme dělat Hradci co nejlepší PR,“ nenechá se Zadražil strhnout k velikášským prohlášením. Votroci hrají do konce základní části v Liberci a pak doma hostí Slavii. Zadražil se zase potká se Staňkem. „Těším se, co si po zápase řekneme. Ale bude záležet na výsledku. Třeba Slavii o body oloupíme,“ zakončuje jednička Hradce.

Reklama

Související témata:
Adam Zadražil