Hlavní obsah

RAJNOCHŮV GLOSÁŘ: Sparta zpátky v čele, klasický Baník a kdo chybí Slavii?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máme za sebou šlágr mezi Plzní a Slavii, který jednoznačně zvládli lépe Západočeši. Výkon sešívaných byl mdlý, bez emocí, drajvu, chtíče, navíc přišli o první místo. Na to se po solidním výkonu vrátila Sparta. Baník opět přesvědčil, že největším soupeřem je sám sobě a Zlín s Pardubicemi dokázaly, že i o záchranu se dá hrát fotbal.

Foto: Právo

Plzeň vyzrála na Slavii a nedovolila se jí vrátit na čelo Fortuna ligy.

Článek

Jsem strašně překvapený z výkonu Plzně, po extrémně náročném duelu v Konfereční lize, navíc v okleštěné sestavě, jsem očekával, že trenér Koubek zvolí jinou taktiku. Čekal jsem, že si Viktorka cukne, nechá Slavii hrát a bude spoléhat na brejky. Ale všechny moje představy Západočeši zbourali, za což jsem rád. Hráli aktivně, Slavii nepustili do rozehrávky, kromě střely Jurečky ze začátku utkání neměli sešívaní ani jednu šanci, a když se ve druhém poločase domácí rozběhali, tak byli lepší a zaslouženě vyhráli.

Naopak Slavia nedělní šlágr vůbec nezvládla. Pražané měli celý týden na přípravu, na rozdíl od soupeře, ale nebylo to na nich vůbec vidět. Souhlasím s trenérem Trpišovským, bylo to pomalé, málo pohybu. Trošku si myslím, že spoléhali na to, že Plzeň zaleze, a postavili spíše kombinační než soubojové a rychlostní typy hráčů. Tento úsudek stejně jako ten můj byl ale nepřesný. V sestavě Slavie mi chyběly náběhové typy hráčů, celkově jsem postrádal větší drajv, chtění, emoce, jít za titulem hlava nehlava.

Pro Slavii to bude určitě varování, ale není na místě šířit paniku, zápasů do konce soutěže je dost. Navíc je před námi ještě derby, kde se patrně bude rozhodovat. Ztráta první příčky ale může být poměrně zásadní komplikací. Za předpokladu, že by obě S zvládla zbylé dva duely v základní části, hrálo by se v nadstavbě na Letné. Obě ligové derby jsem sledoval přímo na stadionu a výhoda domácího prostředí byla v obou duelech jednoznačně cítit, takže tahle ztráta může Slavii mrzet podobně jako nezískané body.

U Slavie mi chybí rozdílový hráč, který by byl odskočený, dříve to býval Stanciu, Sparta ho má v Birmančevičovi, Slavia má jednoho takového na hostování v Baníku. Těžko říct, proč se ve Slavii Ewerton neprosadil, zimní přípravu měl dobrou, i tak se ale v Edenu příliš neohřál, nevíme, jestli chtěl odejít on sám nebo s ním ve Slavii nepočítají.

Bohemka v rámci malého pražského derby přivítala Spartu, pro kterou se jednalo o velmi složitý zápas. Nešla do něho v ideálním rozpoložení, herní projev posledních týdnů nebyl dobrý, drhnulo to, přišly ztráty a vyklizení prvního fleku. Letenští si ale zaslouží pochvalu za to, jak duel v Ďolíčku zvládli. Měli dobrý vstup do zápasu, vypracovali si několik šancí a i když jako první inkasovali, nesložili se. Branka ze závěru prvního dějství jim ještě pomohla, od začátku druhé půle na hřišti dominovali a o vítězi nebylo pochyb.

Trenér Friis, jenž zastupoval vykartovaného Priskeho, po zápase přiznal, že jim týdenní pauza mezi zápasy pomohla. Mohli lépe zregenerovat a celý týden se připravovali na jednoho soupeře. Fotbalisti to mají většinou tak, že po přípravě rádi hrají anglické týdny, tréninků už bylo dost a je lepší hrát než trénovat, to vám řekne každý. Když se to ale nakupí, může vás to přibrzdit. Přesně to se po zápasech s Liverpoolem stalo Spartě. Byla vyšťavená, bez energie jak fyzické, tak mentální. V sobotu bylo vidět, jak jí týdenní cyklus pomohl, byla svěžejší.

Na koho obránci Bohemians asi dlouho nezapomenou, je Birmančevič. Ten zapsal dva góly a je aktuálně nejproduktivnějším hráčem ligy. Právě on může být tím faktorem X, který dovede Spartu za obhajobou. V současné chvíli jde o nejvýraznějšího hráče Sparty a i celé soutěže.

Baník opět předvedl to, co ho „zdobí“ celou sezonu. Když už si všichni myslí, že se ta mašina rozjela, tak zase přijde zádrhel, klasicky, chtělo by se dodat. Já dlouhodobě tvrdím, že jedním z výrazných faktorů, proč se Ostravě doma nedaří, je stadion ve Vítkovicích. Jasně, návštěva přijde vždycky skvělá, na hornickém derby se bylo podívat přes dvanáct tisíc lidí, ale nejsou to holt Bazaly. Což mě zamrzí, protože Baník je obrovská značka. Musím dát ale kredit Karviné, ta byla výborně připravená, kouč Bielan kluky zvednul, opět si pod jeho vedením věří a ukazují, že fotbal hrát umí a o záchranu se také porvou.

Ewerton vstřelil neuvěřitelný gól ala Patrik Schick, když ještě z vlastní poloviny přehodil Holce. Brazilský křídelník jenom potvrdil svoji genialitu, to, že je naprosto nadstandardní na naši ligu. Ve druhé půli ještě proměnil penaltu a i v dalších situacích byl cítit. Je to skvělý kreativní hráč, který momentálně Slavii hodě chybí.

Rozjetý Liberec se vydal do Budějovic, které šly do duelu z posledního místa tabulky. Kdybyste ale neznali postavení obou klubů před zápasem, řekli byste si, že jde o vyrovnané mančafty. Dynamu se podařilo vstřelit branky v závěrech obou poločasů a díky té Suchanově z 96. minuty uhrálo veledůležité tři body. Největší rozdíl mezi oběma týmy byl v hladu po vítězství, Jihočeši ukázali, jak se má hrát o záchranu, a rozhodně ještě nic nebalí.

Českobudějovický trenérský tandem Jiří Lerch s Jirkou Kladrubským to uchopili za dobrý konec, mužstvo přebírali ve složité situaci, ale dokázali vlít hráčům novou krev do žil, pozvedli jim pošramocené sebevědomí a dostali do nich bojovného ducha, rvou se za lidi, za klub, za město.

Boleslav padla na vlastní půdě s Teplicemi a nedokázala tak potvrdit cenný bod z Letné. Klub z města automobilů už vypadal, že je na nejlepší cestě za první šestkou, ale proti dobře organizovaným Severočechům se trápil. Za skláře se opět trefil Fila, který na jaře pálí ostrými a měl by dovést Teplice do prostřední skupiny, kde se budou chtít poprat o zajímavý úspěch.

Trápící se Slovácko opět prohrálo, tentokrát v Hradci Králové. Vlasta Daníček, kapitán hradišťského klubu, to popsal přesně: sešup je strašně rychlý a nečekaný. Nikdy se takovýto propad nestane z ničeho nic, jsou určité momenty a činy, které tomu předcházejí. Jedněmi z takových jsou objektivně zranění opor, ale také neustálé odsouvání přestavby kádru a omlazení mužstva.

Během pondělního odpoledne se objevila informace, se kterou všichni tak nějak počítali, ale až teď je to oficiální. Martin Svědík po sezoně ve Slovácku skončí. Tahle krásná kapitola se uzavře, pohádka pomalu končí. Trenér Svědík s týmem udělal mimořádné úspěchy, téměř zázraky, je to bezpochyby jeden z nejlepších českých trenérů a za svoji práci v Uherském Hradišti zaslouží absolutorium.

Poslední dobou jdou však hlasy, že v klubu došlo k určitému uspokojení, a to se projeví na jakémkoliv mužstvu a nakopnout to následně do takových výšin, kde se v posledních letech mužstvo pohybovalo, není vůbec jednoduché, spíše je to nereálné. Mám i takový pocit, že hráči trošku ustoupili od té tvrdé práce, která je zdobila. Když opadne morálka na tréninku, tak se to na vás vždycky podepíše a je jedno, o jakou úroveň se jedná, poznal jsem to jako profík a poznávám to i teď v 1. A třídě. Na jih Moravy o víkendu zavítá Plzeň, pro kterou půjde o čtvrtý duel v deseti dnech, pokud Slovácko podá poctivý výkon, mohlo by nějaké body urvat.

Hradec se pod vedením trenéra Horejše zvednul, David už na předchozích angažmá jak v Jablonci, tak především v Budějovicích ukázal, že je kvalitní trenér s jasně danými principy a vizí. Nový realizační tým, jehož součástí je i Lukáš Vácha, Votroky nastartoval, přinesl nový impulz a mužstvo se zvedlo, aktuálně mají tři výhry v řadě a můžou klidně dýchat. Hradec mi hodně připomíná Teplice, kádry nejsou úlně nabité, ale hrají poctivý, dobře organizovaný fotbal a oba dva celky si zaslouží být v prostřední skupině.

Zlín si v důležitém záchranářském duelu rozdělil body s Pardubicemi, na to, kde se oba kluby nachází a o co bojují, se hrál dobrý kombinační fotbal. To jde jednoznačně za trenéry Kováčem a Červenku, kteří ukazují směr, dokazují, že i o záchranu se dá hrát s mladými odchovanci. Nemusíte hrát jenom kopanou, když je kouč dostatečně kvalitní a pracovitý, dokáže mužstvu vtisknout zajímavý a zároveň účelný projev.

Sigma dokázala překvapit, když i přes vyloučení Spáčila z 28. minuty urvala tři body. V Olomouci jsou pod těžkou dekou, padli na úplné dno, dokázali se ale semknout a zápas uválčili. Situace na Hané je podobná jako v Budějovicích na začátku roku. Furt se tam řeší věci mimo hřiště, hráči a celá kabina se od toho musí snažit oprostit a myslet jenom na fotbal. Prasečí hlavy, které se objevily před stadionem, už jsou za hranou, víme, že v Sigmě není vše v pořádku, ale podobné věci by se dít neměly, všechno i protesty musí mít nějakou kulturu. Saňák se snaží tým neustále pozitivně motivovat a oprostit se od dění kolem, což se moudří, zatím odvádí i přes nepříliš dobré výsledky dobrou práci.

Závěrem bych chtěl Plzni popřát hodně štěstí do odvety. Pro ni je teď škoda, že už neplatí pravidlo o gólech na soupeřově stadionu. Na Fiorentině Viktorku čeká extrémně náročný zápas, Italové budou o dost silnější než v Čechách, furt jde o top tým Serie A. Budu Plzeňákům přát, ať se tam prosadí, posledním Čechem, který se na stadionu fialek prosadil, jsem byl shodou okolností já.

Reklama